Home Haberler BLACK+DECKER’DAN MATKAP KULLANMAYA YENİ BAŞLAYACAKLAR İÇİN TEMEL BİLGİLER

BLACK+DECKER, ev projelerinin gerçekleştirilmesinde vazgeçilmez bir alet olan matkap hakkında yeni kullanıcılara yönelik temel bilgiler sunuyor.

 

Birçok farklı amaca yönelik olarak geliştirdiği elektrikli el aletleriyle kullanıcılarının işini kolaylaştırmayı amaçlayan, dünyanın lider el aleti ve aksesuar üreticilerinden BLACK+DECKER; her evde bulunması gereken ürünlerden biri olan ve takılabilir vida uçları sayesinde vidalama görevini de gören matkaplarla ilgili temel bilgileri yeni başlayanlar için bir araya getiriyor.

“Kendin Yap” Konseptinin Vazgeçilmezi: Matkap

İyi bir matkap herkesin sahip olması gereken temel bir araçtır. BLACK + DECKER ™ matkaplar ve hepsi bir arada matkap/vidalamalar, yüzlerce ev projesini kolaylaştırmakla kalmayıp; raflar, panjurlar ve mobilyaların monte edilmesinden bir evin tüm bakım/ onarım/ yenileme ihtiyaçlarının karşılanmasına kadar birçok işe yardımcı oluyor.

Hem Delme Hem Vidalama; İkisi Bir Arada

Duvara asılacak ayna, raf, duvar dolabı gibi ürünler için önce duvara bir matkap yardımıyla delik açmak, ardından vidalama yapmak gerekebiliyor. İşte matkaplar burada devreye giriyor. Her iki fonksiyonu alet değiştirmeden daha hızlı şekilde tamamlama imkânı sağlayan matkaplarla önce deliği açıp daha sonra ilgili uçların değiştirilmesiyle hızlı bir şekilde vidalama işlemi gerçekleştirilebiliyor.

Matkaplarda Basit veya Gelişmiş Hız Kontrolü

Matkap/vidalamaların çoğu, matkabın ne kadar hızlı döndüğünü kontrol etmek için bir tetikleyiciye sahiptir. Farklı delme veya vidalama projeleri için hassas hız kontrolüne ihtiyaç duyuluyorsa çok hızlı bir matkap alınması gerekir. Küçük, hızlı delikler ve vidalama için yüksek hız, büyük delikler delme gibi yüksek torklu (dönüş gücü) uygulamalar için düşük hız kullanılır.

Matkap Kullanırken Doğru Tork Ayarı Önemli

Tork kontrolü, yani dönüş gücünün kontrolü, bir matkap/vidalamayı sıradan matkaptan ayıran özelliktir ve matkap/ vidalamalar, torku ayarlamak için manuel veya otomatik kavrama mekanizmasına sahiptir. Otomatik tork ayarlı matkap/ vidalama aletleri, deneme yanılma yoluyla uygun tork gücünü bulmaya yardımcı olmaları sebebiyle yeni başlayanlar için doğru ürünlerdir.

Alçıpan gibi daha yumuşak malzemelerde veya vidanın ne kadar derine ineceğinin sınırlaması gerektiğinde daha az; büyük vidalama, sert ahşap uygulamalarında veya vidanın temizlenmesi istediğinde ise daha fazla tork kullanılması gerekir. Kullanım sırasında, tork kadranının matkap modunda ayarlaması yeterli olur.

 

Mandren, Matkap Uçları ve Uç Tutucuları

Mandren, kullanılacak olan matkap ve vidalama uçlarını sıkıştırarak sağlam bir şekilde yerinde tutan üç noktalı bir kıskaçtır. Mandren, saat yönünde döndürülerek sıkılır; saat yönünün tersine çevrildiğinde ucu serbest bırakır. Anahtarsız mandrenler elle sıkılırken, bazı matkaplarda mandreni sıkmak için küçük bir anahtar bulunur. Mandrenler çift kollu ve tek kollu konfigürasyonlarda geliyor ve tek elle kolay kullanım sunuyorlar.

En sık kullanılan mandren boyutları 3/8”, 1/2″ ve 3/4″‘dür.  Bu sayılar matkabın içine sokulabilecek uç boyutlarını gösterir.

Ek olarak; yerleşik bir uç tutucuya sahip matkaplarda ihtiyaç duyulan uçlar her zaman erişilebilir durumda olacağı için zamandan tasarruf sağlar.

Matkaplarda “Ters Yön” Kullanımı

Tüm matkaplar, genellikle tetikleyicinin hemen üzerinde ileri (saat yönünde) ve ters (saat yönünün tersine) bir anahtara sahiptir. Delme işleminden sonra uç yönünün tersine döndürülmesi, delikten temiz ve kolay bir şekilde çıkmasına yardımcı olmak için saat yönünün tersine döner. Vidaları ve diğer tutturucuları hızlıca çıkarmak için de “ters mod” kullanılır.

Verimli Kullanım İçin Kablolu ve Akülü Matkaplar

Ev projelerinde kullanmak üzere farklı avantajlara sahip olan akülü (şarjlı) veya kablolu matkaplar tercih edilebilir.

Kompakt ve kolay manevra kabiliyetine sahip olan akülü matkaplar, her türlü iş için kullanılabilir. Bir kapıyı tamir ederken ya da bir ışık fikstürü monte eden bir merdivenin üstünde olduğunda kablosuz olması sebebiyle hareket kolaylığı sağlar. Yüksek batarya gücüne sahip akülü matkaplar, temel projeler için uzun çalışma süresi sunar.

Kablolu matkaplar ise kabloyla bağlanacakları bir güç kaynağına ihtiyaç duyarlar. Ancak batarya şarjı gerekmediğinden büyük veya karmaşık projelerin hızlı şekilde tamamlanması için ihtiyaç duyulan sınırsız çalışma süresi ve artırılmış güç avantajı sağlarlar.

 

Black+Decker’dan matkap kullanımına yeni başlayanlara uygun ürünler

Black+Decker’in matkap/ vidalama ürünleri arasında yeni başlayanlar için farklı özelliklere sahip ürünler bulunuyor.

BLACK+DECKER KR604CRES Darbeli Matkap, anahtarsız metal mandren ile kolay aksesuar değişim imkânı ve yükseltilmiş performansı ile kullanıcıların zorlu işlerin gelmesine yardımcı oluyor.

Kompakt ve hafif olması sebebiyle zor alanlarda bile uzun süre yorulmadan çalışma imkânı sağlayan BLACK+DECKER BDCDD12K 10.8V 1,5 Ah Li-Ion Darbesiz Matkap/ Vidalama’nın Li-ion aküsü kullanılmadığı zamanda şarjını koruyarak daha uzun süre kullanılabiliyor. Rahat kullanım için titreşimi emen kauçuk kaplı kabzası ve entegre LED aydınlatması sayesinde çalışma alanını aydınlatarak kolay kullanım imkânı sunuyor.

BLACK+DECKER MT218KB Şarjlı Multievo, performanstan ödün vermeden vidalayabilen, kesebilen ve zımparalayabilen tek bir alet ile 8 farklı makinenin yaptığı işi kolayca yapma imkânı sağlıyor. Patentli kafa değiştirme özelliği ile Şarjlı Multievo, şarjlı matkap/tornavida, dekupaj testere, zımpara, darbeli tornavida, el frezesi, raspalama makinesi, daire testere, hava pompası olarak 8 farklı makine olarak kullanılabiliyor.

Hassas hız kontrolü ve otomatik tork ayarı özelliğine sahip, kablolu ve akülü olarak kullanılabilen BLACK+DECKER 18V MAX Lityum İyon Matkap/ Vidalama ise matkap kullanımına yeni başlayacak olan kullanıcılar için uygun bir ürün.

Translate »