Home Haberler Metal Sektöründe İş Kazaları Azalıyor!

MESS’in 121 bin çalışanı kapsayan istatistik çalışmasına göre iş kazaları 1 yılda yüzde 11 düşüş gösterdi.

En çok kazanın, ay bazında haziranda, gün bazında salı ve saat bazında işbaşındaki 2’nci saat olduğu belirlendi.

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) alanında özel sektörün en kapsamlı araştırması olan ‘İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları İstatistikleri 2015’i açıkladı.

20 ilde 121 bin çalışanı kapsayan araştırmaya göre, 2015’te toplamın yüzde 4’üne denk gelen 4 bin 852 çalışan iş kazası geçirdi. Bu veri, 2014’e göre yüzde 11 azalma anlamına geliyor. MESS üyesi işverenlerin çalıştırdığı toplam 180 bin işçi var. Bu sayı göz önüne alındığında verinin geniş bir örneklemle oluştuğu görülüyor.

İş sağlığı ve güvenliği istatistiklerinde kullanılan temel göstergelerden olan Kaza Sıklık Oranı (KSO) ve Kaza Ağırlık Oranı (KAO) verilerine bakıldığında 2014’te 22.48 olan KSO, 2015’te 19.13’e geriledi.

KSO, meydana gelen iş kazaları ile çalışılan saatler arasındaki ilişkiyi gösteriyor. Kazalıların yaşa göre dağılımında 25 – 34.9 yaş aralığı yüzde 46 ile ilk sırada geliyor. Kazalıların yüzde 23.8’inin 0 – 1.9 yıl kıdem aralığındaki genç çalışanlar olduğu görüldü.

İş güvenliği kültürü gelişti

MESS Genel Sekreteri Hakan Yıldırımoğlu, kaza nedenlerinin istatistiklerine bakıldığında hem işverenin işçi güvenliği için çalışmaya devam ettiğini, hem de işçilerde iş sağlığı ve güvenliği kültürünün geliştiğini ifade etti.

Yıldırımoğlu, 2015 yılının metal sanayisi için çok verimli geçtiğini hatırlatarak, “Rekorlar kırılan bir dönem oldu. Satışlar, üretimler yıl boyunca arttı. Buna rağmen, iş kazalarında düşüş bizleri çok sevindirdi” diye konuştu.

En çok salı günü oluyor

En fazla iş kazası ay bazında haziran, gün bazında salı ve çalışma saati bazında ise işbaşındaki 2’nci saatte meydana geldi.

Daha önceki yıllardan örnekler veren Yıldırımoğlu, en çok kazanın haftanın ilk günü ve ilk iş saatlerinde yaşandığını anlattı. 2015 yılı verilerine göre en çok kazanın salı günleri olmasını değerlendiren Yıldırımoğlu, “3 vardiyalı bir çalışma var. Kayar vardiya şeklinde. Yani izin gününüz pazardan pazartesiye kayabiliyor. Yine ne yazık ki kaza olunca daha çok haftanın ilk günü ve ilk saatleri oluyor” dedi.

İş güvenliği ödüllendiriliyor

MESS Genel Sekreteri Hakan Yıldırımoğlu, üyelerinin ve mavi yakalı çalışanlarının hayata geçirdiği iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını teşvik etmek için ilki 2015’te düzenlenen “Altın Eldiven” ve “Altın Öneri” yarışmalarının bu yıl ikincisini düzenlediklerini söyledi. Önceki yıla göre yüzde 60 artan başvurular, toplamda bu yıl 134 oldu. Dereceye girenlere ödül olarak da, iş sağlığı ve güvenliği alanında göstermiş oldukları başarı sonucu, yine iş sağlığı ve güvenliğine yatırım olarak MESS eğitim Vakfı’ndan ücretsiz eğitim ve danışmanlık hizmeti sunuluyor.

Translate »