Home Haberler Röportajlar Dorset Yapı Firma Sahibi Mehmet Kaynak İle Röportaj…

“Balio çatı pencereleri, karanlık çatı aralarına temiz hava ve doğal gün ışığı sağlayarak, yeni mekânlar oluşturmakta kullanılan pivot açılımlı ahşap çatı pencereleridir. Pivot açılım sayesinde cam kendi ekseni etrafında takla atarak dış taraftaki cam kolayca temizlenebilir. Güçlendirilmiş dış camı, içi 16 mm argon dolu boşluğu ve iki adet 4 mm kalınlığında camları ile son derece konforlu iç mekânlar sunmaktadır.”


 

 Çatı Penceresi nedir?

Kullanılmayan soğuk çatı katlarına doğal gün ışığı ve temiz hava girmesine olanak sağlayan ve çatıda aynı eğimde bulunan pencerelerdir. Kasa ve kanat fbalio_cati_penceresi_7ırınlanmış ve verniklenbalio_cati_penceresi_0miş İskandinav çamından imaldir. Ancak dış tarafları yağmur, kar veya diğer kötü hava şartlarından etkilenmeyen alüminyum eteklikler ile kaplıdır.

Genellikle pencerenin sağ ve solunda orta noktada bulunan eğik menteşeleri ile pivot açılım sağlarlar. Bu tarz açılımda pencerenin kanadı takla atar ve dıştaki cam içe doğru döner. Bu da camın içeriden temizlenebilmesine olanak sağlar. Camlar temperli ve güçlendirilbalio_cati_penceresi_4miştir. Ayrıca iki cam arasında ısı izolasyonu sağlayan argon gazı bulunur. Yazın içerinin ısınması, kışın da soğuması önlenir.

Çatı pencerelerinin ışık kontrolü sağlayan raylı siesta perdeleri ve yazın fazla ısının bertaraf edilmesi için pencerenin dışına konumlandırılmış güneşlikleri gibi aksesuarları mevcuttur. Bunun dışında panjur veya jaluzi de tercih edilebilir.

Yerden yüksekliği fazla olan mekânlarda elektrik veya solar kontrollü çatı pencereleri de mevcuttur.

İthal olan bu ürünler standart boyutlardadır. Bu yüzden boşluğa göre çatı penceresi imalatı olmaz, pencereye göre boşluk açılır. Boyutlar markalara göre değişmekle beraber birbirine oldukça yakındır.

Çatı penceresi montajı ,mutlaka sertifikalı montaj ustaları tarafından yapılmalıdır. Pencerelerin garanti dışı kalmamaları için azami özen gösterilmelidir.

Balio ve Dorset Yapı farkından bahseder misiniz?

Balio çatı pencereleri, karanlık çatı aralarına temiz hava ve doğal gün ışığı sağlayarak, yeni mekânlar oluşturmakta kullanılan pivot açılımlı ahşap çatı pencereleridir. Pivot açılım sayesinde, cam kendi ekseni etrafında takla atarak, dış taraftaki cam kolayca temizlenebilir.

Çatı pencereleri, çatı yüzeyi ile aynı eğimde durduğundan, yönü yukarı doğru bakar. Bu da içeriye maksimum ışığın girmesini sağlar.

Havalandırma zaten bir çatı penceresinin asli görevidir. Balio çatı pencereleri yere paralel pozisyonda ve tam takla pozisyonunda durabilmektedir. Ayrıca, açma kapama kolu, 3 pozisyonda sabitlenebilir. Bunlar, tam kapanma hali ve iki otomatik havalandırma pozisyonlarıdır.

Güçlendirilmiş dış camı, içi 16 mm argon dolu boşluğu ve iki adet 4 mm kalınlığında camları ile son derece konforlu iç mekânlar sunmaktadır. Çatı pencereleri sistemleri arasında haklı yerini almıştır. Üstün kalitesini, çok uygun fiyatları ile sunmaktadır. 6 farklı boyutu tek modeli ile her zaman stoklu olarak bulundurulan Balio Çatı pencereleri Türkiye distribütörü Dorset Yapı San. Tic. Ltd. Şti.’ dir.

 

Çam ağacı çatı pencereleri özellikleri nedir?

En çok sorulan sorulardan biri de çatı penceresinin imal edildiği çam ile ilgili sorulmaktadır. Çam ağacı, İskandinavya ülkelerinde endüstriyel olarak üretilen bir ağaç türüdür. Kesinle doğal olarak yetişen çam ağaçlarına zarar verilmez. Bu konuda The Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC) sertifikasına sahip ürünler tercih edilmelidir. PEFC, orman sertifikası onaylama programı olarak bilinen, devletlerden bağımsız hareket eden ve kâr amacı gütmeyen uluslararası bir kurumdur. PEFC sertifikasına sahip olan tüm çatı penceresi markaların kullandığı ahşap kısımlar kontrol edilmiştir. Kullanılan tüm ağaçlar, seri numarasına sahiptir ve imalatın tüm aşamalarında takip edilebilir. Şu anda PEFC sertifikasına sahip olan çatı pencereleri markaları Balio ve Velux çatı pencereleridir. Diğer çatı pencereleri markalarında bildiğimiz kadarı ile herhangi bir denetim söz konusu değildir. Çatı pencereleri, montajlarının tamamlanması itibari ile sürekli güneşe maruz kalırlar ve zamanla renkleri kızarır. Üstünde imalat sırasında atılan iki kat şeffaf vernik, bulunsa da zamanla bu vernikler kabaracak ve çatı pencerenize bir ahşap bakımı yapmanız gerekecektir. Ahşap bakımı yapımı ise son derece basittir. Su zımparası ile kabaran yerler zımparalanır. Yüzey hafif nemli bir bezle silinir ve toz kaldırılır. Daha sonra kâğıt bantlar ile boyanmasını istemediğiniz yerler kapatılır. Sonrasında fırça ile isterseniz vernik, isterseniz boya (sprey boya olabilir) ile çatı pencerenizi dilediğiniz renge boyayabilirsiniz. Çatı penceresi ilk monte edildiğinde üstünde bulunan desen sadece size özel bir desendir. Ağacın kesilme açısı ve kendi karakteristik deseni bunu size sağlar.

Çatı penceresi etekliği kullanılmalı mıdır?

Eteklik kullanımının istisnası yoktur. Sadece metal kenet veya türevi ile kaplanan çatılarda kullanılacak olan çatı pencereleri etekliklerinin 2, 4, 5 ve 6 no.lu parçalarının kullanılması ile izolasyonu sağlanabilmektedir. Yan deresini oluşturacak olan eteklik parçaları da yine çatının kaplandığı malzeme olan metal olduğu için, bazı ustalar çatı pencerelerinin kenar detaylarını baca dibi çözer gibi çözmek isterler. Burada çatı penceresi izolasyonun can damarı olan eteklikler terk edilecektir ve ustanın yapacağı eteklikler devreye girecektir. Hiçbir çatı penceresi üretici firması bu tip uygulama için garanti vermez, veremez. Bu sebeple metal kenet çatılar dâhil olmak üzere çatı penceresi eteklikleri, her ne durumda olursa olsun çatı pencereleri montajında kullanılmalıdır.

Interview With Dorset Construction’s Company Owner Mehmet Kaynak

Dorset Construction’s Company Owner Mehmet Kaynak said: “Balio attic windows are pivot opening wooden windows that are used to create new places by making dark attics full of bright and natural daylight.”

 

dorset yapı logo 3

balio_logo

 

Translate »