Home Haberler Somfy Türkiye Genel Müdürü Semih GÖRÜR

Somfy’nin en güçlü yönlerinden birisi de Ar-Ge çalışmaları için kurmuş olduğu altyapı ve yeni teknolojilerin geliştirilmesi için yaptığı yatırımlar.Sektörünün öncüsü olarak, sürekli yenilikler geliştirerek bütün dünyadaki yaşam alanlarının ve sektörümüzün geleceğine yön vermek, Somfy’nin vaz geçilemez öncelikleri arasında.

 

  • Somfy ve Türkiye’deki faaliyetleri hakkında kısa bir bilgi verebilir misiniz?

1969 yılında Fransa’da kurulan Somfy, konutlardaki ve ticari binalardaki açılır-kapanır mekanizmalar için ileri teknolojili motorlar ile akıllı ev sistemleri üreten dünya çapında bir marka. Şirketimiz kurulduğu günden bugüne 100 milyondan fazla motor üretmiş bulunuyor. Fabrikalarımızda her gün 70 bin adet motor üretiliyor. Dünya genelinde her yıl 20 binin üzerinde profesyonel müşteri ve milyonlarca tüketici, yaşam alanlarında Somfy ürünlerini kullanmayı tercih ediyor. Türkiye pazarına girişimiz 80’li yılların başlarına dayanıyor. Önceleri distribütörler aracılığıyla sağladığımız hizmeti; 2004 yılından itibaren Somfy Türkiye olarak direkt kendimiz sağlamaya başladık. İstanbul merkez ofisimiz ve ana lojistik merkezimiz dışında Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Bakü ve Tahran’da bölge temsilciliklerimiz mevcut.

 

  • Ürün yelpazenizde hangi ürünler bulunuyor?

Somfy Grubu, %80’in üzerindeki global pazar payı ile motor ve otomasyon sistemlerinde açık ara dünya lideri konumunda bulunuyor. Ürün gamımız içinde perde, panjur, kepenk, tente, pergola, pencere, güneş kırıcı, garaj ve bahçe kapıları için üretmiş olduğumuz motorlar, kumandalar, kontrol üniteleri, kameralar, alarm sistemleri, sensörler ile birlikte uzaktan kontrol ve izleme de sağlayan akıllı ev ve bina sistemleri yer alıyor.

 

  • Ürünlerinizin enerji verimliliğine yaptığı katkılardan bahsedebilir misiniz?

Bizim ürünlerimiz ile oluşturabileceğiniz doğru gölgelendirme sistemleri sayesinde, iklimlendirme giderlerinizde %30’a varan enerji tasarrufu sağlamanız mümkün. Bina dışına yerleştireceğiniz güneş sensörleri aracılığıyla, güneş ışınlarının geliş açılarına göre gölge sistemleriniz otomatik olarak ayarlanabiliyor. Buradaki amaç, doğal ışıktan en yüksek ölçüde istifade ederken, bina cepheleri kaynaklı ısı değişimlerini kontrol altına almaktır. Örnek verecek olursak; binanın daha fazla güneş ışığı alan cephelerinde bulunan camlardan daha çok ısı bina içerisine girer, bu yüzden de iç mekândaki kullanıcılar uygun konfor ortamını sağlamak için iklimlendirme sistemini daha çok kullanırlar. Bu da daha fazla enerji sarfiyatı ve karbondioksit salınımına yol açar. Eğer bina içerisine giren güneş ışığını doğru bir şekilde kontrol altına alabilirseniz, istenmeyen ısınmaların önüne geçebilirsiniz. Ek olarak, doğru gölge kontrolü sayesinde optimum seviyede ışık yoğunluğu sağlayabilir, fazla ışık kaynaklı parlama ve kamaşmaları engelleyebilirsiniz. Diğer yandan; soğuk kış aylarında da panjur ve perdelerinizin programladığınız saatlerde açılıp kapanmasını sağlayarak evinizdeki ısı kayıplarını da engellemeniz mümkün.

 

  • Ar-Ge çalışmalarınız hakkında neler söylemek istersiniz?

Somfy’nin en güçlü yönlerinden birisi de Ar-Ge çalışmaları için kurmuş olduğu altyapı ve yeni teknolojilerin geliştirilmesi için yaptığı yatırımlar. Sektörünün öncüsü olarak, sürekli yenilikler geliştirerek bütün dünyadaki yaşam alanlarının ve sektörümüzün geleceğine yön vermek, Somfy’nin vaz geçilemez öncelikleri arasında.

Bizim strateji sürecimiz çok detaylı ve kapsamlıdır. Her sene tüm dünyadan sektörel datalar toplanır ve trendlerle birlikte büyük bir bilgi havuzunda derlenir. Hepimizin çok yakından tanıdığı ve ürünlerini her gün kullandığı diğer global teknoloji devleri ile de istişareler sonucu bu bilgiler yorumlanarak ürün stratejileri haline dönüştürülür. Ar-Ge ve test merkezimiz birçok fabrikadan bile daha büyük. Burada yüzlerce mühendis çalışıyor. Ürünlerimiz satışa sunulmadan önce, yıllarca problemsiz bir şekilde çalışabilmelerini garanti edebilmek için, on binlerce kez test ediliyor. Somfy’nin küresel yapılanması gerçekten çok büyük ve emsalsiz.

 

  • Somfy markası olarak Türkiye’deki hangi projelere konfor katıyorsunuz?

İş merkezleri, okullar, hastaneler ve oteller gibi binaların yanında konutlarda da ürünlerimiz oldukça yoğun bir şekilde kullanılıyor. İş hacimlerimiz ve pazar paylarımız oldukça yüksek. Ancak, yine de kat edilmesi gereken daha çok yol bulunuyor. Medipol Kavacık Yerleşkesi, Çiftçi Towers, Kaplankaya Otel ve Residence, Maxx Royal Hotel, Denizbank Gayrettepe Merkez Ofisi, Wyndham Özdilek Park, Maçka Hotel, Malatya Hilton, Mandarin Hotel, Grand Hyatt, Raffles Hotel, Zorlu Levent 199 Office, Azerbaycan Trump Towers, Azerbaycan Haydar Aliyev Hastanesi, Kristal Kule/Finansbank Merkez Binası, Turkcell Küçükyalı Ofis, Erdemir Holding Genel Merkezi, Arkas Genel Merkezi, UNESCO koruması altındaki tarihi Mardin şehri çarşısını ve Diyarbakır Sur projesini önemli projelerimiz arasında sayabiliriz.

 

  • Yakın zamanda yaptığınız ya da yapmayı planladığınız yatırımlar nelerdir?

Somfy gibi lider konumda bulunan markaların sürekli farklılaşmaları ve öncü olmaları gerekiyor. Bu bilinçle hareket ederek, akıllı ev sistemi ürünlerimizi Türkiye pazarına sunduk. Somfy’nin Tahoma® Akıllı Ev Sistemi; hem motorlu sistemlerinizi hem de alarm, kamera ve ısıtma sisteminizi istediğiniz zaman, evinizdeyken ya da uzaktayken kontrol etmenize olanak sağlıyor. Böylece daha konforlu, daha güvenli ve enerji verimliliği daha yüksek yaşam alanları yaratabilmenizi mümkün kılıyor. Örneğin evden çıkarken tek bir dokunuş ile evinizdeki aydınlatmalar kapanıyor, panjurlarınız iniyor ve alarm sistemi devreye giriyor. Evinizdeki kamera ve dedektörler yardımı ile alarm durumunda evinizde olmasanız bile, anında bildirim almanız mümkün oluyor. Ya da güneş sensörleri sayesinde panjurlarınız veya tenteleriniz güneş ışığı seviyesine göre otomatik olarak kontrol edilebiliyor.

Aynı zamanda; IO (interoperability) radyo frekansı ile çalışan teknolojilerimiz de özellikle panjur ve pergola sektöründe kullanılmaya başladı. Geri bildirim özelliği bulunan IO teknolojisi sayesinde Nina ve Connexoon gibi en yeni kumanda teknolojilerimiz de hayatımıza girmeye başladı. Perde sektöründeki motor kullanımını önemli ölçüde artıracağını düşündüğümüz, perde rayı üretimine de Türkiye’de başladık. İlerleyen süreçte bölge ülkelere de ihracat yapmak suretiyle, hacimlerimizi büyüteceğiz.

Sektörel trendlerde belirleyici olan şirketimiz, sektörün gelişmesi ile ilgili de çok ciddi yatırımlar yapmakta. Son kullanıcıların akıllı ev sistemleri ile ilgili farkındalığını artırma amacı ile yayınlamakta olduğumuz televizyon ve internet reklamları sayesinde yoğun geri dönüşler alıyoruz. Sosyal sorumluluk projelerimiz kapsamında meslek odaları ve üniversitelerle yakın iş birliklerinde bulunup, teknolojik olarak çözümlerin doğru bir şekilde anlaşılabilmesi için çalışmalar yapıyoruz.

Haziran 2017’de yeni binamıza taşınıyoruz. Hatırı sayılır bir yatırım bütçesi ayırdığımız yeni tesislerimiz sayesinde direk müşterilerimize ve son kullanıcılara daha yakın durabilecek ve daha iyi hizmet verebilecek bir yapılanma sağlamış olacağız.

Ek olarak, Türkiye’deki iş ortaklarımızdan birisi olan Multitek ile de stratejik bir iş birliğine imza attık. Binalarda motorlu sistemleri, akıllı ev sistemlerini ve diyafon sistemlerini entegre eden çözümler ürettik. Bu sayede herhangi bir binanın ya da konutun uzunca bir süre teknolojik güncellemelere ihtiyaç duymadan akıllı sistemler ile donatılmasını sağlıyoruz. Bu konu aynı zamanda Somfy’nin Türkiye’ye olan inancının da bir göstergesi. Türkiye’ye yatırım yapıyoruz ve Türk üreticilerin ürettikleri ürünlerin küresel Somfy müşterilerine sunulmasının önünü açmış oluyoruz.

 

Translate »