Home Haberler Torex A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Karabulut İle Röportaj…

Siyasi Belirsizliklere Rağmen %100 Büyüme Gerçekleştirdik!

“Kısa süreceğini umut ettiğim siyasi ve ekonomik sorunlar karşısında, elimizden geldiği kadar müşterilerimizin yanında olmayı planlıyoruz. Ayrıca geleceğe umutla bakarak, sektör içindeki yatırımlarımızı her zaman arttırıyoruz.”


 Şu anki siyasi durumun sektörümüze olan etkilerinden bahseder misiniz?

Siyasi belirsizlik her zaman ve her ülkede piyasaları olumsuz etkilemiştir. Siyasetin şuandaki pozisyonu her sektör için zor bir süreçten geçme dönemidir.

2015 yılının ilk yarısı seçim hazırlığı dönemi olduğu için beklentimizin altında gerçekleşti. Çünkü piyasalar seçim belirsizliğinden olumsuz etkilendi. İkinci yarısı ise hepimizin de yaşadığı ve gördüğü gibi bir kaos ortamı içinde geçti. Seçimin ardından terör olayları ve siyasi belirsizlik piyasayı gereğinden fazla etkiledi. Ancak biz Türkiye’de ki geçmişi çok fazla olan bir firma olmadığımız için 2015 yılsonu ciro hedefimizi çok yüksek tutmamıştık bu durumlara rağmen hedefimizi tutturduk, 2014 yılına göre satış anlamında %100 büyüme gerçekleştirdik. Tabi ki de bunun büyük nedeni İstanbul da açmış olduğumuz yeni bölge müdürlüğü ve piyasa şartları ne olursa olsun planlamış olduğumuz programı kararlılıkla takip etmemizdir.

Döviz kurundaki dalgalanmaları dış etkilere mi, yoksa içerideki siyasi belirsizliğe mi bağlıyorsunuz, neden?

Uluslararası pazardaki ekonomik göstergelerin açıkçası kurda ciddi etkisi olduğunu düşünüyorum. Ancak siyasi açıdan bu denli belirsizlik olmasaydı Türkiye pazarının bu denli etkileneceğini düşünmüyorum, yani uluslararası pazardaki kur dalgalanmalarını bizler siyasi belirsizlik nedeni ile olması gerekenden daha fazla hissettik.

Döviz kurlarındaki dalgalanmaların sektörümüze ve özellikle firmanıza olumlu ya da olumsuz etkilerinden bahseder misiniz?

Dövizin yukarı doğru hareketi mevcut piyasamızı kesinlikle olumsuz etkiledi. Müşterilerimiz mal alımlarını ciddi anlamda azalttılar. Dövizin yükselip veya azalma durumunda onlarında ciddi zararları olduğu için, bizim depomuzu kendi depoları gibi kullandılar ve biz buna göz yumduk. Zaten müşterilerimizle uzun süredir süren ilişkilerimizden ötürü, mal alımları konusunda herhangi bir baskı yapmıyoruz ve dövizin durumundan ötürü de biz kendilerini zaten uyardık. Sonuç olarak biz ithalatını kendi gerçekleştiren güçlü bir firmayız. Mümkün olabildiği kadar firmanın üstündeki riski de kendi üstümüze toplamayı bu dönemde uygun gördük.

Sektörümüzün günümüzdeki durumuna bakıldığında, sizce sektörümüz hala yatırım yapılabilir bir sektör müdür?

Biz, içinde bulunduğumuz sektör hangi durumda olursa olsun mesleğimize ve müşterilerimize saygımızdan ötürü he zaman yatırım yapan bir firmayız. Zaten İstanbul bölge müdürlüğümüzü büyütüyoruz ve sektör için gerekli birçok ürünün tedariğini planlıyoruz.

Sektörümüzdeki mevcut üretim kapasiteleri ve kalitenin ekonomik politikalardan etkilenmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Döviz kurundaki düzensiz artış nedeni ile müşterilerimiz ciddi fiyat farklarıyla karşılaşmaktadır ve piyasanın bu denli kötü olmasından ötürü, ister istemez fiyat çok daha ön plana çıkmıştır. Kısa sürede olacağını düşündüğümüz bu dalgalanma döneminde, bizler gücümüz yettiği kadar dolar kurunu sabitleyerek ve müşterilerin az sayıdaki siparişini karşılayarak dengelemeye çalıştık. Bunun nedeni ise sektör içindeki kalite seviyesini mümkün olabildiği kadar düşürmemek içindi. Çünkü fiyatın ön plana çıktığı sektörde, ucuz ürünlerin kalite bakımından sektörümüze sorun yaşatacağını düşündük.

Son olarak okuyucularımıza iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Biz Torex A.Ş olarak, Türkiye’deki kısa süreli ticari geçmişimize rağmen mevcut müşterilerimizin özellikle kötü günlerinde yanlarında olmayı hedefliyoruz. Kısa süreceğini umut ettiğim siyasi ve ekonomik sorunlar karşısında, elimizden geldiği kadar müşterilerimizin yanında olmayı planlıyoruz. Ayrıca geleceğe umutla bakarak, sektör içindeki yatırımlarımızı her zaman arttırıyoruz. Her yeni yılı bir önceki yıldan daha yüksek seviyede tamamlayabilmek için ekibimizle yıllık plan ve programlama gerçekleştiriyoruz. Şartlar ne olursa olsun bu programlara sadık kalmayı görev biliyoruz.

We Have Managed To Grow A 100% In Spite Of The Political Uncertainty

Torex Inc. Chairman of the Board Ferhat Karabulut said: “We’re planning to be on our customers’ side as much as we can in spite of the political and economical problems, which I hope that will last shortly. However, no matter what, we’re making plans and investments to keep growing constantly each year.”

 

 

999610_358102257668671_1253052395_n

Translate »