Home Haberler Türk Gayrimenkul Sektörünün Körfez Yatırımcıları ile Buluşması

1444817984_694A3838_copy Cityscape’in bilgi ortaklığı, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), İstanbul Ticaret Odası (İTO), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ile Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) desteğiyle sektöre yeni bir ivme kazandırmak için “Türk Gayrimenkul Sektörünün Körfez Yatırımcıları ile Buluşması” etkinliği gerçekleştirildi.

Katar, Kuveyt, Dubai, Suudi Arabistan gibi Körfez ülkelerinden gelen 50’ye yakın yabancı yatırımcı ve aracılık şirketinin katıldığı ve üç gün süren etkinliğin değerlendirme toplantısında konuşan Zeybekci, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2016) Elemeleri’nde Türkiye’nin İzlanda’yı yenip Fransa’daki finallere direkt katılma hakkı elde etmesine değindi. Yabancıya 1923’ten 2012’ye kadar yaklaşık 70-80 bin civarında konut satışı gerçekleştirildiğini belirterek, aslında bu kişilere yabancı değil “Yeni Türkiyeli” denilmesi gerektiğini, 2012’den sonra mütekabiliyet düzenlemesiyle bu tarihten önceki toplam rakam kadar satış gerçekleştirildiğini anlattı.

Bakan Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tükettiğiniz zaman yani toprağı, doğayı, çevreyi bir kere tüketebiliyorsunuz. Ama korursanız ilelebet onun size kazandırmaya devam etmesini sağlıyorsunuz. Bu alanda da ben iğneyi devlet olarak kendimize batırmamız gerektiğini düşünüyorum. Yetkiler anlamında büyük bir dağınıklık var. Herkese ait olan şey hiç kimseye aittir. Bu anlamda imar, çevre, yapı ve nüfus yoğunluğuyla ilgili Türkiye’nin doğusundan kaldırıp da batıya doğru akmasını sağlayacak ve ona sessiz kalacak bir pozisyonda olamazsınız. Türkiye’nin sadece konut, yapılanma, yoğunlaşma veya imarla ilgili değil, Türkiye’nin sanayileşmesi, yeniden ekonomik yapısının dizayn edilmesi de şehirleşme anlamında önemli.

Trakya, Marmara, Kuzey ve Batı Ege, Akdeniz ağırlıklı bir sanayileşme ve ekonomileşme, mecburen Türkiye’nin tüm nüfusunu batıya do1444817987_694A3911_copyğru akmaya zorluyor. Bunun için büyük gayret içerisindeyiz. Yeni teşviklerde, bölgesel teşviklerde işaret ettiğimiz yerler hep başka yerler. Bunlarla ilgili yoğun çalışmamız var. 25 ayrı büyük alanda 1200 civarındaki dönüşüm programıyla çok farklı yaklaşımları önümüzdeki günlerde göreceksiniz.”

“Körfez sermeyesi AB’den geleceğine direkt gelsin”

Zeybekci, kentsel dönüşümle ilgili bölünmüşlüğün bir araya gelerek ortadan kaldırılması gerektiğini vurgulayarak, konut üreticileriyle beraber diğer bileşenlerin de bir araya gelerek her şeyi şeffaf ve açık bir şekilde konuşarak bir denge kurması gerektiğini söyledi.

Hükümetin ve bütün yetkililerin sorunları dinlemek için 7 gün 24 saat hazır olduğunu dile getiren Zeybekci, bu konuda ellerinden gelen her şeyi yapmak istediklerini ifade etti.

Zeybekci, “Daha güzel ve geniş şeyler yapalım. Bugün gittiğimiz ülkelerde, Körfez coğrafyasında ekonomi ve ticaret bakanlarıyla oturduğumuzda ‘Bize somut projelerle gelin’ diyorlar. Bunu değerlendirmeliyiz. Niye Körfez sermayesi Avrupa Birliği’ne gidip oradan Türkiye’ye gelsin?” diye konuştu.

Avrupa Birliği’nden gelen doğrudan sermaye girişinin hepsinin Avrupa sermayesi olmadığını, buradan Körfez sermayesinin de geldiğini dile getiren Zeybekci, “Onun için bizim Körfez’deki dostlarımıza proje üretmemiz gerekiyor. Onların hassasiyetlerini iyi değerlendirmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

 

 

 

Translate »