Home Haberler Türkiye İMSAD Temmuz Ayı Sektör Raporu Yayınlandı

Fethi Hinginar: “S&P, Türkiye hakkında hatalı bir karar almıştır”

 

15 Temmuz darbe kalkışmasının ardından Türkiye gündemi yoğunluğunu korurken, ülkenin ekonomik kanadını oluşturan iş dünyası çalışmalarını ara vermeden sürdürüyor. Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı F. Fethi Hinginar, tüm sektörlerde olduğu gibi inşaat malzemeleri sanayinde tüm fabrikalarımız üretime devam ediyor. Şu anda hiçbir değişiklik ya da olumsuz bir tablo söz konusu değil. Bu bakımdan S&P’nin de Türkiye için açıkladığı karar yanlıştır ve değiştirilmesi gerekmektedir” dedi. Hinginar, 2016 yılı ilk çeyrek döneminde inşaat harcamaları yüzde 13,4 arttığına dikkat çekerek, Türkiye’nin gerçek gücünü kısa sürede tekrardan ortaya koyacağına dikkat çekti.

 

15 Temmuz darbe kalkışmasını Cumhuriyet tarihinde meydana gelen en ağır sorunlardan biri olarak değerlendiren F. Fethi Hinginar, sektör olarak durumu nefretle kınadıklarını belirterek, son yıllarda büyük mesafeler kat eden Türkiye ekonomisini ve sanayisinin böyle oyunlara gelmeyeceğini vurguladı. Bu bakımdan Standart&Poor’s tarafından yapılan değerlendirmeyi de eleştiren Hinginar, “Darbenin ertesi günü tüm fabrikalarımız üretime devam etti. Normalleşme beklediğimizden iyi bir şekilde gelişecek ve daha geniş bir alana yayılacaktır. Türkiye’nin gerçek gücünü yeniden ortaya koyacağına inanıyorum. Ancak S&P’den bu kadar hızlı ve kötü bir girişim beklemiyorduk iş dünyası olarak. S&P gibi uluslararası derecelendirme kuruluşları genellikle güvenilir bilgiler üzerinde güvenilir şekilde not vermesiyle bilinen kuruluşlardı. Fakat henüz darbe girişiminin başında yapılan bu not düşümü hepimizde şaşkınlık yarattı. Aradan geçen 10 günün ardından şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki bu yanlış alınmış bir karardır. Panikle alınan bu kararın gözden geçirilmesi lazım. S&P’nin derhal Türkiye’nin 10 günde geldikleri noktayı görmesi ve kararı geri alması gerekir. Kendi güvenirliğini de tekrardan sağlar. Türkiye bugün notu düşecek bir seviyede değil. Gerek finansal sonuçlar gerek ülkenin genel durumu bunu teyit etmektedir. Bu tür davranışlar, kredi derecelendirme kuruluşlarına olan güvenin sarsılmasına yol açıyor” dedi.

 

2016 yılı ilk çeyrek döneminde inşaat harcamaları yüzde 13,4 arttı  

Diğer yandan Türkiye İMSAD tarafından her ay yayınlanan Sektör Raporu, Temmuz değerlendirmesinde iyimser yaklaşımını sürdürdü.  2016 yılı ilk çeyrek döneminde inşaat sektöründe toplam harcama büyüklüğü 45,87 milyar TL’ye yükseldi. 2015 yılı ilk çeyreğinde 40,46 milyar TL olan inşaat harcamaları 2016 yılı ilk çeyreğinde cari fiyatlarla yüzde 13,4 büyüdü. 2015 yılının tamamında inşaat harcamalarındaki büyüme cari fiyatlarla yüzde 7,8 olmuştu.

 

Toplam inşaat harcamaları içinde yüzde 33,8 payı bulunan kamunun inşaat harcamaları ise 2016 yılı ilk çeyreğinde cari fiyatlarla yüzde 8,8 büyüdü ve 15,5 milyar TL oldu. Özel sektör inşaat harcamaları ise 2015 yılı ilk çeyreğinde 25,93 milyar TL iken, 2016 yılı ilk çeyreğinde yüzde 17,0 artarak, 30,37 milyar TL’ye yükseldi. 2016 yılında inşaat sektöründe kamu harcamalarının sürmesi beklenirken temel belirleyicinin özel sektör inşaat harcamaları olması öngörülüyor.

Kamu ve Özel Sektör İnşaat Harcamaları (milyon TL)

TABLO copy

İnşaat sektörü genel ekonominin üzerinde büyüdü      

2016 yılı ilk çeyrek döneminde inşaat sektörü yüzde 6,6 büyüme oranı ile yüzde 4,8 büyüyen genel ekonominin üzerinde büyüme gerçekleştirdi. Bu büyümede özel inşaat harcamalarında büyümenin hızlanması etkili olurken, inşaat sektörünün 2016 yılında genel ekonominin üzerinde büyüme gösterme olasılığı arttı.

TABLO 2

Mevcut inşaat işleri seviyesi temmuz ayında 4,8 puan yükseldi            

Mayıs ayında gerileyen, haziran ayında ise durağanlaşan mevcut inşaat işleri temmuz ayında önemli bir sıçrama gösterdi. Mevsimsellik etkisi ile Ramazan ayı ve bayramın ardından işler yeniden hızlandı. İnşaat işleri seviyesi yeniden toparlanma eğilimi göstermeye başlarken, bu toparlanmanın yaz aylarında inşaat malzemesi talebini de olumlu etkilemesi bekleniyor. Mevcut inşaat işleri seviyesi temmuz ayında geçen yılın aynı dönemindeki mevcut işler seviyesinin de 3,8 puan üzerinde gerçekleşti.

DSFSD

Yeni alınan inşaat işleri seviyesi 1,9 puan arttı                 

Alınan yeni siparişler seviyesi de temmuz ayında 1,9 puan arttı. Alınan yeni inşaat işleri siparişleri Ramazan ayı ve bayram durgunluğundan sonra yeniden hareketlendi.

1

Konut satışları haziran ayında yüzde 4,0 düştü        

Konut satışları ise haziran ayında yüzde 4,0 düşüş gösterdi. Böylece Mayıs ayındaki artışın ardından haziran ayında konut satışları yeniden geriledi. Konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,0 düşerek 106.187 adet olurken, birinci el satışlar haziran ayında yüzde 3,6 azalarak 49.354 adet oldu. İkinci el satışlar ise yüzde 4,4 geriledi. Haziran ayında ipotekli satışlar ise yüzde 10,2 gerilerken, diğer satışlar yüzde 0,5 düşerek, 69.816 adet oldu.

 

 

Konut Satışlarının Dağılımı

2

Temmuz ayında konut kredileri aylık ortalama faizleri yüzde 1,13’e geriledi     

Merkez Bankası’nın faiz indirimleri ile oluşan koşullarda konut kredileri ortalama faiz oranı da sınırlı ölçüde gerileyerek temmuz ayı itibariyle ortalama yüzde 1,13 seviyesine geriledi. Merkez Bankası ortalama fonlama maliyetinin son dört ayda yaklaşık 1 puan düşmüş olmasına karşın kredi faizlerinde gerileme daha sınırlı kaldı. Bankaların diğer kaynak maliyetlerinin yüksek kalması kredi faizlerindeki düşüşü de sınırladı.

 

Konut kredilerinde yıllık büyüme yüzde 9,4

Kullandırılan konut kredileri büyüklüğü haziran ayı sonu itibariyle 151,4 milyar TL’ye ulaştı.  Konut kredilerinde yıllık büyüme yüzde 9,4 olarak gerçekleşirken, Merkez Bankası ve BDDK önlemleri ile göreceli yüksek kredi faiz oranları da kredi büyümesini sınırlı tutmaya devam ediyor.

 

Konut Kredileri (Milyar TL)

3

İnşaat malzemesi sanayi üretimi mayıs ayında yüzde 2,6 arttı              

2016 yılı mayıs ayında inşaat malzemeleri sanayi üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre ağırlıklı ortalama olarak yüzde 2,6 artış gösterdi. Böylelikle inşaat malzemeleri sanayi mayıs ayında geçen yılın mayıs ayının üzerinde sanayi üretimi gerçekleştirmiş oldu. Bununla birlikte inşaat malzemeleri sanayi üretimindeki artış ilk çeyrek artışı ile karşılaştırıldığında yavaşladı. Böylece 2016 yılı Ocak-Mayıs döneminde inşaat malzemeleri sanayi üretimi 2015 yılı Ocak-Mayıs ayı dönemine göre yüzde 5,0 oldu.

2016 yılı mayıs ayında, izlenen 26 üründen 11’inde üretim geçen yılın mayıs ayına göre gerilerken, 15 üründe ise üretim geçen yılın üzerinde gerçekleşti.

 

Yıllık ihracat 15,91 milyar dolara geriledi  

İnşaat malzemeleri ihracatı mayıs ayında geçen yılın mayıs ayına göre yüzde 5,0 geriledi ve 1.328 milyon dolara indi. Mayıs ayındaki gerileme yılın ilk dört ayındaki gerilemenin oldukça altında kaldı. Pazarlardaki bozulma ve sıkıntıların olumsuz etkileri zayıflarken, ihracat 2016 yılındaki gerileme eğilimini yavaşlayarak sürdürmeye devam etti. Yılın ilk beş ayında ihracat yüzde 14,7 düşerken, bu düşüş ile birlikte yıllık ihracat (2015 Mayıs – 2016 Mayıs arasındaki dönemde) 15,91 milyar dolara geriledi.

 

İnşaat Malzemeleri İhracatı (Aylık)

4

Yıllık ithalat 9,55 milyar dolara yükseldi      

İnşaat malzemeleri ithalatı mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,8 artarak 857 milyon dolar oldu. İthalat artışı mayıs ayında yeniden hızlanırken, yeni yılın ilk beş ayında ithalat yüzde 7,8 artış gösterdi. Buna bağlı olarak yıllık (Mayıs 2015 – Mayıs 2016 arasındaki dönem) ithalat 9,55 milyar dolara yükseldi.

 

1470062009_T__rkiye___msad_Logo

 

Translate »