Home Haberler Tüyap, Proje Grup Başkanı Fatih Özmert İle Röportaj…

Ülkemizde, Fuarlarımızın Yeri ve Önemi

Winworld’e fuarlarımız ve çalışmalarımız hakkındaki gelişmeleri paylaşma imkânı sağladığı için teşekkür ederiz. 9 -12 Mart 2016’da gerçekleşecek İstanbul Pencere, Cam ve Kapı fuarlarında da her sene olduğu gibi yoğun çalışmalarımızın karşılığını göreceğimize inanıyoruz.  ”


 

 Sizce ülkemizin dünya fuarcılığındaki yerini nasıl tanımlarsınız? Fuarcılığımızı daha ileri taşımak için neler yapılabilir?

Türkiye, 700 milyona yakın nüfusu barındıran geniş Avrasya coğrafyasının en önemli ticaret merkezi konumunda. Bu coğrafyada, Türkiye dâhil ekonomisi hızla gelişen 32 ülke bulunuyor. Bunların 4’ü 2014 yılı Dünya Bankası en hızlı gelişen ekonomiler sıralamasında yer alan ülkeler. Türkiye’ye 3 saatlik uçuş mesafesinde, ülkemize vizesiz seyahat imkânı bulunan 28 ülke var. Daha geniş baktığımızda Türkiye’nin merkezinde yer aldığı Ortadoğu, Transkafkasya, Orta Asya, Kuzey Afrika ve Doğu Avrupa coğrafyasında yaklaşık 1,5 milyar insan yaşıyor. Tüm bu avantajlar, ülkemiz fuarcılık sektörünün gelişimi için çok önemli bir itici güç oluşturuyor. Pek çok yabancı fuar organizatörünün ülkemizde fuar düzenlemeye başlaması da Türkiye’nin bu sektördeki eşsiz konumunun bir kanıtı. Ülkemiz fuarcılık sektörünün önünde çok açık bir yol var. Tek yapılması gereken, katılımcı ve ziyaretçiye sunulan hizmet kalitesini yükseltmektir. Sektörün Türkiye’deki lideri Tüyap’ın organizatörü olduğu pek çok fuarın, kendi alanlarında dünyanın sayılı fuarları arasında yer alması, sunduğumuz uluslararası standartlarda hizmet kalitesinin bir sonucu.

Özel olarak İstanbul Pencere Fuarı’nın Dünya pencere sektöründeki yerini değerlendirir misiniz?

Türkiye pencere sektöründe güçlü bir konumdadır. Bu alanda faaliyet gösteren firmalarımız, tüm pazarlarda rekabet edebilecek kalitede ürünlere sahip. Bu gücün dünyaya tanıtılmasında İstanbul Pencere fuarı devreye giriyor. Fuarımız, kendi sektöründe dünyanın ikinci en büyük fuarı konumunda. 30 ülkeden 700’e yakın markanın katılım gösterdiği, 100’e yakın ülkeden ziyaretçi çeken İstanbul Pencere Fuarı, bu misyonu hakkıyla yerine getirmektedir. Önümüzdeki yıllar için de tüm çalışmalarımızı katılımcılarımıza daha verimli bir fuar sunmak amacıyla gerçekleştireceğiz.

Yurt içinde ve yurt dışında yaptığınız tanıtım faaliyetleri nelerdir? Ne gibi sonuçlar sağlamaktadır?

Reed Exhibitions ve Tüyap Fuarcılık’ın yurt içi – yurt dışı ofisleri aracılığıyla sektörün en önemli pazarlarındaki sanayi odaları, ticaret odaları, iş adamları konseyleri, mimarlar, mühendisler ve müteahhitler odası gibi meslek kuruluşlarını fuar hakkında düzenli olarak bilgilendirmekteyiz. Sektörün etkin olduğu önemli ticaret merkezlerinde alım heyeti çalışmalarımızı arttırıp, yeni ve farklı pazarlara erişim sağlamak için araştırmalar yapmaktayız. Yurtiçi ve yurtdışında sektörümüz ile ilgili fuarlara katılım gösterip, tanıtım çalışmalarımızı gerçekleştirmekteyiz. 2016 yılında kapsamlı bir yurt dışı roadshow programımız olacak. Kazakistan, Azerbaycan, İtalya, Gürcistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve İran’da önemli firmalarla temaslarımız olacak. Bu yıl özellikle üzerinde durduğumuz bir diğer konu da dijital pazarlama araçları. Hedef odaklı, ölçülebilir ve son derece verimli dijital pazarlama araçlarını kullanarak fuarlarımızın özellikle yurtdışında tanıtımı üzerine çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz. 2015 fuarımızda, yurt dışından 100’e yakın ülkeden yurt içinden de 80 ilden ziyaretçilerimiz oldu. Bu sayıyı arttırmak ve ziyaretçi kalitesini daha da yükseltmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Almanya’da düzenlenen ve yoğun ilgi gören fuarlar hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? Ülkemizdeki fuarlar ile karşılaştırıldığında ne gibi sonuçlar elde etmekteyiz?

Almanya’nın fuarcılık sektöründe en yüksek standartları temsil ettiği bir gerçek. Pencere sektöründe de dünyanın en geniş katılımlı fuarı Almanya’da düzenleniyor. Ancak Avrupa’da 2008’den beri süregelen ekonomik durgunluk ve batılı firmaların gelişmekte olan pazarlardan, daha çok pay alma hedefleri farklı ülkelerdeki fuarlara yönelimi beraberinde getirdi. Daha önce de belirttiğimiz gibi bu noktada Türkiye çok kritik bir yerde bulunuyor ve eşsiz avantajlara sahip. Türkiye’nin lider organizatörü olarak Tüyap uluslararası standartları yakalamış bir hizmet sunuyor ve her geçen yıl bu çıtayı yükseltiyoruz. Katılımcı ve ziyaretçilerimize maksimum fayda sağlamak için en yeni uygulamaları kendi fuarlarımızda da hayata geçiriyoruz. Bu çabalar sonucunda İstanbul Pencere dünyanın ikinci en büyük fuarı konumuna ulaştı. Sektörün global liderleri fuara katılım gösteriyorlar, uluslararası katılımcı sayısı her geçen yıl artıyor. Özellikle yabancı ziyaretçi bakımından İstanbul Pencere uluslararası fuar olma özelliğini net biçimde gösteriyor. Fuara ziyaretçi gelen ülke sayısı son 5 yılda 70’lerden 96’ya ulaştı.

Reed ile yapmış olduğunuz işbirliğindeki beklentileriniz nelerdir? İleriye yönelik olarak planladığınız çalışmalarınız varsa bahseder misiniz?

Reed Exhibitions, 43 ülkede düzenlediği 500’ün üzerinde fuarla, dünyada fuarcılık sektörünün lideri. Tüyap da 35 yıllık tecrübesi ile Türkiye ve Avrasya bölgesinde sektörün öncüsü konumunda. Reed ve Tüyap’ın geniş ofis ve temsilcilik ağı fuarlarımızın global arenada daha güçlü duyurulmasını sağlamakla birlikte, karşılıklı tecrübe aktarımı sayesinde müşterilerimize sunduğumuz hizmet kalitesini de arttırıyor. İleriye yönelik çalışmalarımızın merkezinde online mecraların daha efektif kullanılması ve katılımcılarımıza katma değerli hizmetler sunma yer alıyor. Yalnızca fuar döneminde değil, fuar öncesi ve sonrasında da katılımcılarımıza fayda sağlayacak uygulamalar üzerinde çalışıyoruz.

Gündemde bulunan ekonomik ve siyasi çalkantılardan fuarcılık sektörü etkileniyor mu? Bu konudaki görüşleriniz nedir?                                                                                                                     

Fuarcılık sektörü ekonomik ve siyasi çalkantılardan etkilenmiyor demek çok iyimser olur. Yalnızca Türkiye değil, içinde bulunduğu coğrafyada da pek çok çalkantı yaşanıyor. Ancak krizler, beraberinde pek çok fırsatı da beraberinde getiriyor. Fuarlar bu dönemde firmalar için en verimli satış – pazarlama olma ayrıcalığını taşıyor. Fuarlarımıza talepler beklenenin aksine yükselmekte, fuar satışları tüm hızıyla devam ediyor. 2016 yılında İstanbul Pencere fuarımıza katılacak firmalarımızı pek çok sürdürülebilir iş fırsatı bekliyor olacak.

 

Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz ve iletmek istediğiniz mesajlarınız var mı?

Winworld’e, fuarlarımız ve çalışmalarımız hakkındaki gelişmeleri paylaşma imkânı sağladığı için teşekkür ederiz. 9 -12 Mart 2016’da gerçekleşecek İstanbul Pencere, Cam ve Kapı fuarlarında da her sene olduğu gibi, yoğun çalışmalarımızın karşılığını göreceğimize inanıyoruz.
tuyap_logo

Translate »