herofis LIJI abt abt abt
abt abt
abt abt doper doper
Home Haberler FOCUS MEMBRAN İLE KENTSEL DEĞİL, “KALİTELİ” DÖNÜŞÜM

Türkiye’de kentsel dönüşüm fikri ve kentsel dönüşümün bir araç olarak kullanılması yakın zamanlarda gerçekleşmeye başlamıştır. Bütünsel ofocus+membranlarak kentlerin dönüşmesi gerekliliği kaçınılmaz olmakla beraber; uygulamada kentsel dönüşümün bir kamu hizmeti ya da amaç olarak ortaya çıkması oldukça yenidir. Buna bağlı olarak kendine özgü stratejiler geliştirerek şu anki halini alan kentsel dönüşüm projeleri; yapısal olarak da bir dönüşüm geçirmektedir.

Ülkemizin en önemli kentsel dönüşüm projelerinden birisi olan Esenler Havaalanı Mahallesi’nde de mülkiyet sorunları çözümleneceği gibi kentsel yenileme ile donatı standartları ve yapı kalitesi yüksek yaşanabilir kentsel mekanların oluşturulması esas alınmıştır. Yapı kalitesi ve donatı standartlarının yükselmesi de yalıtım prensiplerinin doğru uygulanması ve tercih edilmesi ile artmaktadır. Çünkü yapıya sızan su; yapıların taşıyıcı donatılarını korozyona yani paslanmaya uğratarak kısa sürede yük taşıma kapasitesinin ciddi miktarda düşmesine, beton bütünlüğünün bozularak çatlak ve kırılmaların oluşmasına yol açıyor. Örneğin 10 yıl sonra bir yapıdaki donatı, başlangıçtaki taşıma kapasitesinin, belli koşullarda yaklaşık yüzde 66’sını korozyon nedeniyle kaybediyor ve donatının zamanla bina yükünü taşıyamamasına neden oluyor. Yani bina içten içe çürümeye başlıyor. Bu da olası bir depreme karşı binanın dayanıklılığını düşürüyor.

Depreme karşı güvenli korumayı su yalıtımı sağlıyor.

İstanbul’da 1999 depreminin ardından Büyükşehir Belediyesi’nin yapkentsel_donusumun_son_binasi_yikildi_h23646tığı araştırma raporlarına göre yıkılan binalarda gerçekleştirilen denetimlerde binaların yaklaşık yüzde 70’inde korozyon nedeniyle taşıyıcı donatıda aşırı kesit kaybı tespit edilmiştir. Depreme karşı binaların en önemli koruyucu kalkanı olan su yalıtımı, taşıyıcı donatıyı paslanmaktan koruyor. Türkiye’de yapıların yüzde 85’inde su yalıtımı bulunmazken yalıtım yapılmayan binaların ömrü ise 15-20 yıl içerisinde yüzde 50 azalıyor. Bu bilincin farkına yavaş yavaş varılırken; dönüşümün ön plana alındığı günümüzde yapıların su yalıtımı ihtiyacı ve malzemenin özellikleri sorgulanır olmaya başlamıştır. Esenler Havaalanı Mahallesi’nde gerçekleştirilen kentsel dönüşümde, alanın zemin özellikleri ve zemin suyu tespitlerini yaparak bölgeye uygun nitelikte su yalıtımı malzemesi olan Focus Membran EP 300’ü radye jeneral temel altı uygulamalarında tercih edilmiştir.

Kentsel Dönüşümde Tercih: Focus Membran

Yeni yapılan projelerin yanı sıra kentsel dönüşüm projelerinin de tercihi Focus Membran’dır. Türkiye’de inşaat ve yalıtım sektöründe lider markaların üreticisi Eryap’ın su yalıtımındaki iddialı markası Focus Membran, yapıların suyun neden olduğu olumsuz etkilere karşı korunması ve yaşam alanlarında konforlu bir su izolasyonu sağlanması amacı ile kullanılan; yapıların temel, perde, boesenlerdrum, bahçe, teras ve çatılarında, köprü, viyadük gibi farklı yüklere maruz kalan alanlar için de uygun su izolasyon malzemesidir. Focus Membran bitüm esaslı bir yalıtım malzemesi olup, içerisinde yapısını güçlendirici farklı dayanımdaki taşıyıcılar ve polimerler içermektedir. Bu polimerler malzemeye farklı dayanımlar katmakla beraber ürünün kolay uygulanmasında ve mükemmel bir su izolasyonu sağlamasında önemli bir rol oynamaktadır.

Polimerlerle takviye edilmiş bitüm, farklı çekme, kopma ve yırtılma dayanıma sahip polyester ya da cam tülü taşıyıcılar kullanılarak nihai özelliklerine ulaşmaktadır. Taşıyıcı özellikleri ile doğru orantılı olarak farklı detaylarda ve iklim şartlarında uygulama ve kullanım kolaylığı sunmaktadır.

Translate »