Özçelik Makine, Pazarlama ve Satış Müdürü Volkan Biçer ile röportaj…
Her yıl artan ihracat hacmimiz ve dünya markası haline gelmemiz sayesinde hedeflerimiz büyüyor
23 yıldır devamlı artarak seyir eden bir satış grafiği mevcut. Ürünlerin sevkiyatının kolay olması, kullanımındaki basitlik ve etkinlik ayrıca fiyat – kalite dengemiz ve satış sonrası hizmetlerimiz portatif pazardaki yerimizi sağlamlaştırmıştır. Bu segmentte satışlarımızın artmamasındaki en büyük etken ise Özçelik Makinaya güvenerek yatırımını yapan kullanıcıların duyduğu memnuniyeti çevresi ile paylaşması ve devamında oluşan taleplerdir.
Ürünlerinizi ihraç ediyor musunuz? Ediyorsanız genelde hangi ülkelere ve ne düzeyde ihracatınız var? İhraç etmiyorsanız, ihracat yapabilmek üzere ne gibi çalışmalarınız var?
1991 yılından beri ürünlerimizi ihraç ediyoruz. Avrupa’da Almanya, Fransa, İspanya, Portekiz, İngiltere, Romanya, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan’a; Amerika kıtasında ABD, Meksika, Kolombiya, Venezuela Brezilya, Şili, Arjantin’e; Afrika kıtasında Fas, Tunus, Cezayir, Moritanya, Libya, Mısır, Kenya, Kamerun, Angola, Nijerya, Tanzanya’ya; Asya kıtasında Rusya, Kazakistan, Azerbaycan, İran, Gürcistan, Ermenistan, Özbekistan, Pakistan, Hindistan, Vietnam, Laos, Malezya’ya; Orta Doğu’da İsrail, Ürdün, Lübnan, Irak, Filistin, Suudi Arabistan’a ürünlerimizi sıklıkla ihraç etmekteyiz. İhracat faaliyetlerimizin olmadığı bölgeler için fuar organizasyonlarına katılımlar, potansiyel müşteri ziyaretleri ve pazar araştırmaları yaparak bölgesel ve sektörel mecralarda firma tanıtımımızı yaparak bu bölgelerde de aktif rol almaya çalışmaktayız.
İhracat’ı genelde hangi kanallar üzerinden yapıyorsunuz?
Öncelikle dünya genelinde sahip olduğumuz bayilerimiz, aracı firmalar aracılığı ve direk müşteriler şeklinde ihracatlarımızı gerçekleştiriyoruz. Sahip olduğumuz bayiler ihracat yükümüzün çoğunu üstlenmiş durumdalar. Bayiler dışında Özçelik markasını bilen, direk satın almak isteyen müşterilerimizin de sayısı oldukça fazla. 1991 yılında ihracata başlarken hedefimiz ülkemizde gerçekleştirdiğimiz başarıları yurt dışına da taşımaktı. Her yıl artan ihracat hacmimiz ve dünya markası haline gelmemiz sayesinde ihracat kanallarında sıkıntı yaşamadan yolumuza devam ediyoruz. Hedefimiz geldiğimiz noktayı kaliteden ödün vermeden kullanıcılara doğru makinayı doğru şartlarda ulaştırmayı sağlamaktır.
Hangi ürünlerinize yurt dışından daha fazla ilgi var ve neden?
Portatif ürünlerimiz bizim ilk göz ağrımız. 23 yıldır devamlı artarak seyir eden bir satış grafiği var. Ürünlerin sevkiyatının kolay olması, kullanımındaki basitlik ve etkinlik ayrıca fiyat – kalite dengemiz ve satış sonrası hizmetlerimiz portatif pazardaki yerimizi sağlamlaştırmıştır. Son dönem çıkardığımız çift kafa, dört kafa ve robotik merkezlerde her geçen gün daha fazla kullanıcı ile buluşuyor. Bu segmentte satışlarımızın artmasındaki en büyük etken ise Özçelik Makinaya güvenerek yatırımını yapan kullanıcıların duyduğu memnuniyeti çevresi ile paylaşması ve devamında oluşan taleplerdir.
İhracatın karlılık oranı ve şirketinizin cirosuna etkileri ne düzeydedir, detaylı olarak açıklar mısınız?
İhracat faaliyetlerimiz firmamızın üretiminin %60’ına tekabül etmektedir. Bu oran dış Pazar dinamiklerine bağlı olarak yukarı ya da aşağıya doğru eğilimler gösterebilmektedir. Ciromuzun %50’den fazlası ihracat tarafından gelmektedir.
İhracat sırasında karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir? Bu sorunların devlet politikalarıyla aşılabilmesi mümkün müdür? Bu konuda hiç girişiminiz oldu mu?
Sahip olduğumuz kalifiye ve deneyimli elemanlarımız, hali hazırda çalıştığımız deneyimli gümrük müşavirlikleri ve lojistik firmaları ile detaylı araştırmalar sonucu Özçelik ailesine katılan bayilerimiz sayesinde ihracat sırasında çözülemez operasyonel problemler yaşamıyoruz. Yeni Pazar entegrasyonlarında ise elbette bazı sıkıntılarımız oluyor. Pazar dinamiklerinin bizlere göre farklılıklar göstermesi, kullanıcı profilinin değişik olması hedef ülkenin yönetmelikleri, kısıtlamaları gibi öngördüğümüz ya da Pazar içinde yer aldıktan sonra karşımıza çıkan sorunlar olabiliyor. Dış ticareti desteklemek adına ülkemizde devlet kanalı ile alınabilecek destekler mevcut. Yurtdışında ofis ya da showroom açacaklara verilen destekler, reklam ve fuar destekleri bunlardan bazıları. Özçelik olarak bizde bu desteklerden faydalanarak yeni pazarlarda ülkemizi gururla temsil ediyoruz.
Son olarak okuyucularımıza iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Yurtdışı pazarlar genelde çok kırılgan pazarlardır. Hata, yanlış beyan ve benzeri ucuz ticaret hilelerini kaldırabilecek yapıda değillerdir. Bu bağlamda Türk üreticilerin üzerine düşen Türk Malı damgası olan her türlü ürünü şaibesiz olarak pazara sunmalarıdır. Herhangi bir üreticinin yapacağı ucuz ticaret hilesi genel olarak Türk Malı damgalı her ürüne yakıştırılabileceği için bundan kaçınılmalıdır. Bugünü düşünerek yarını hesaba katmayan üreticiler kendilerinden ziyade işini layığıyla yapan biz ve bizim gibi üreticilere zarar vermektedir.