RUSAL’ın yeni alüminyum biyet ürünü MaxiFlow 2.0 elektrikli araçlardan güneş panellerine kadar hızlı büyüyen pek çok sektörde üretim verimliliğini artıracak
Dünyanın en büyük alüminyum üreticilerinden RUSAL, silindir biyet ürünü MaxiFlow’un yeni nesil versiyonunun (MaxiFlow 2.0) geliştirme sürecini tamamlayarak endüstriyel testlerine başladı. Ekstrüzyon hızının önemli ölçüde artmasını sağlayan MaxiFlow 2.0 sayesinde RUSAL müşterilerinin genel üretim verimliliği artacak. Ürünün bir önceki versiyonu olan MaxiFlow 1.0 da RUSAL’ın ürün gamı içerisinde en çok talep gören ürünler arasında yer alıyordu.
Al-Mg-Si (alüminyum-magnezyum-silisyum) sistemindeki 6060 alaşımından oluşturulan yüksek kaliteli bir silindir biyet ürünü MaxiFlow 2.0, RUSAL’ın araştırma merkezi Hafif Materyaller ve Teknolojiler Enstitüsü (ILMiT) tarafından geliştirildi. MaxiFlow 2.0 biyetler, son ürünün üretim aşamasında, ekstrüzyon hızını MaxiFlow’un önceki versiyonuna kıyasla yüzde 10 ila 15 oranında artıracak. Böylelikle RUSAL’ın müşterileri daha yüksek üretim verimi sağlayacak.
ILMiT Bilim Direktörü Dmitry Ryabov, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “MaxiFlow 2.0’ın gelişmiş özellikleri, öncelikle optimize edilmiş kimyasal bileşim ve homojenleştirme işleminin yanı sıra özel ısıl işlem teknolojisiyle elde ediliyor. MaxiFlow 2.0’ın geliştirilmesi yaklaşık bir yıl sürdü ve bu süre zarfında ürünün beyan edilen performansı laboratuvar ve endüstriyel testlerle doğrulandı. Endüstriyel testler 2024 yılı sonuna kadar tamamlanacak” ifadelerini kullandı.
Yeni ürünün atası olan MaxiFlow, RUSAL tarafından 2019 yılında piyasaya sürülmüştü. Mümkün olan en hızlı ekstrüzyon işlemi ile ASTM ve EN gibi uluslararası standartları karşılayan yüksek kuvveti bir araya getiren MaxiFlow biyetler, ekstrüzyon işlemi için kullanılan alaşımların (6060, 6063, 6005A, 6061, 6082) büyük çoğunluğunu kapsıyor. MaxiFlow, RUSAL müşterilerine ekstrüzyon hızını üretilen ürünlerin türüne ve kullanılan ekipmana bağlı olarak standart 6XXX serisi alaşımlarınkine kıyasla yüzde 10 ila 25 oranında yükseltme imkânını tanıyor. Bu durum, üretim süreçlerini kolaylaştırırken süreç zincirlerindeki darboğazları da ortadan kaldırıyor.
MaxiFlow kullanan müşterilerin finansal kazançları standart biyetlerinkilere kıyasla ton metal başına 30 ila 70 avro arasında değişiyor. Ürün kısa sürede RUSAL’ın en çok aranan ürünlerinden biri haline geldi. 2019’dan 2023’e kadar satışların Bileşik Yıllık Büyüme Oranı (CAGR), yüzde 60’ın üzerinde etkileyici bir oranı korudu. MaxiFlow halihazırda RUSAL biyet üretim hacminde yüzde 70’ten fazla yer kaplıyor. Avrupa, hem yurt içi hem de yurt dışı iş projelerini güçlendirerek, sağlanan faydalardan yararlanma konusunda lider bir bölge haline geldi.
RUSAL, MaxiFlow siparişi veren müşterilerine üretkenliği en yüksek düzeye çıkarma amacıyla teknik destek de sağlıyor. 2019’dan bu yana aralarında Türkiye, Rusya, Tayvan, Almanya ve İtalya’nın da bulunduğu dünya çapında pek çok ülkedeki ekstrüzyon üreticilerine yarım milyon tonluk MaxiFlow silindir biyet tedarik edildi. Çeşitli son kullanım endüstrileri için tasarlanan Maxiflow alaşımları, sunduğu birçok faydanın yanı sıra pencere ve kapı profillerinin, mimari ve tasarım elemanlarının ve otomotiv bileşenlerinin üretim verimliliğini artırdı. MaxiFlow biyetler özellikle güneş panelleri ve elektrikli araç bataryaları için üretilen akü sehpası gibi hızlı büyüyen sektörlerdeki ihtiyaçları karşılıyor.
ALLOW alüminyumdan üretilen MaxiFlow biyetler düşük karbon ayakizi avantajını da sağlıyor. RUSAL, alüminyumun karbon ayak izi konusunda bağımsız bir denetimden geçiyor ve şirketin sürdürülebilirlik sertifikaları da düşünüldüğünde, tüm üretim zinciri boyunca tedariklerin şeffaflığını sağlıyor. RUSAL’ın sürdürülebilirlik taahhütleri, Karbon Saydamlık Projesi’nden alınan A-CDP iklim notu da dahil olmak üzere, şirketin yeşil ekonomiye olan bağlılığını vurgulayan yüksek ESG derecelendirmeleriyle tasdikleniyor.