SAĞLIKLA İLGİLİ YANLIŞ BİLİNENLER
Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi 3. Sınıf Öğrencisi Buse AYDIN’ın dergimizde yayınlanmak üzere yazdığı yazıda, sağlıkla ilgili yanlış bilinenler konusunda, dikkat etmemiz gereken konular yer alıyor ve BUSE AYDIN okurlarımızı uyarıyor!
Günümüzde, özellikle internetin kullanımının yaygınlaşmasıyla, kulaktan dolma bilgiler çok daha sık ve kolay paylaşılmaktadır. Bunun yanında ülkemiz insanının ‘kişi kendinin doktorudur’ düşüncesi ve alternatif tıbba olan merakı bir araya gelince, sağlık alanı da yanlış bilgi paylaşımından nasibini alıyor. Bu sayımızda, en sık konuşulan ve herkesin günlük yaşamında karşılaşabileceği, sağlıkla ilgili yanlış bilinen bilgilerden bahsedeceğim.
- Gözlük veya lens kullanmanın göz kusurunun derecesiyle bir ilişkisi yoktur. Gözlük kullanımı göz kusurunun ilerlemesini engellemez veya yavaşlatmaz. Sadece daha iyi görebilmek için kullanılır.
- Çok yakından televizyon izlemek ya da kitap okumak, çeşitli yönlerden göz sağlığını kötü etkilemekle beraber, göz bozukluğuna sebep olmaz. Aksine, göz bozukluğuna işaret eder.
- Dişlerimizi fırçalarken diş etimizin her fırçalamada kanaması normal değildir. Diş eti kanaması diş eti iltihabının habercisi olabilir.
- Ağrıyı kesmesi için dişin üzerine aspirin koymak doğru değildir. Ağrıyı kesmek bir yana ağrıyı arttırabilir ve diş eti yarasına sebep olabilir.
- Sarımsak ve limonun hipertansiyona karşı kullanılması yanlıştır. Limonun kan basıncını düşürücü etkisi yoktur. Sarımsak her ne kadar kan basıncını düşürse de bu etki çok azdır. Tek başına bir tedavi aracı olarak kullanılmaz.
- Bebek çok ağlıyor ya da doymadı diye ilk 6 ayda anne sütüyle birlikte ek besin veya su vermek doğru değildir. Ek besin bebeğin daha az emmesine ve anne sütünün azalmasına yol açar. İlk 6 ay, anne sütü bebeğin su ve besin ihtiyacının tümünü karşılamaktadır. Ayrıca bebeğin bağışıklık sisteminin oluşmasında da yardımcıdır.
- Çocukların altını ıslatması çoğunlukla (% 90’dan fazlası) psikolojik ya da tembellikten değildir. Çocuğun ruh haline bağlanıp geçiştirilmemelidir.
- Özellikle kırsal kesimlerde devam eden, kulak ağrısı için kulağa yağ veya süt damlatmanın olumlu bir etkisi yoktur. Kulak iltihabı ve çeşitli kulak-burun hastalıklarına sebep olur.
- İşitme cihazının mümkün olduğunca geç kullanılması gerektiği düşüncesi yanlıştır. Kullanılmayan iletim yolları gittikçe tembelleşir ve kalıcı duyma hasarına sebep olabilir. Bu nedenle işitme kaybı farkedildiğinde derhal bir uzmana başvurulmalıdır.
- Bel çektirme ile bel fıtığı tedavi edilmez. Bel çektirmek sinir hasarına sebep olabilir.
- Alkol ısınmanızı sağlamaz. Önce geçici bir sıcaklık hissi verir, sonra vücut ısısının düşmesine sebep olur.
- Sivilceleri patlatmak doğru değildir. Bakterilerin başka gözeneklere bulaşma olasılığını artırır. Özellikle ağız kenarlarından burun köküne kadar olan üçgensel bölgedeki sivilceleri patlatmak; enfeksiyona, baş ağrısına ve hatta felce bile sebep olabilir. Ayrıca beslenme ve sivilce arasında, sanılanın aksine, herhangi bir bağlantı yoktur.
- Kanser bulaşıcı değildir.
- Şekerli besinlerden uzak durmak diyabet (şeker hastalığı) olunmayacağı anlamına gelmez. Diyabet, insülin eksikliğinden kaynaklanır. Ancak sağlıklı beslenmek şeker hastalığına yakalanma riskimizi en aza indirir.
- Herkesin uykuda geçirmesi gereken süre, günlük 8 saat değildir. Bebeklerde bu süre 12-16 saat arasıyken, Yetişkinlerde ortalama 7-8 saattir. Yaş ilerledikçe ihtiyaç duyulan uyku süresi 3-5 saate kadar düşebilmektedir. Bu süre kişiden kişiye de değişiklik gösterebilmektedir. Ancak düzenli uyku, iyi bir günlük performans için çok önemlidir.
- Bir araştırmaya göre “hareketsiz yaşam” her yıl en az sigaranın öldürdüğü kadar insanı öldürüyor. Bu nedenle spor yapmak çok önemlidir.
- Ebola virüsü hava yoluyla bulaşmaz. Sadece idrar, salya, dışkı, meni gibi vücut sıvılarıyla bulaşır.
Common Misconceptions and Facts About Health
At the present time, with wider use of internet, hearsay information about health is wider, too. That information is shared with other people easier and more frequently than before. Besides, our people are prone to be their “own doctors” and are interested so much in alternative medicine, which lead to wrong applications in the healthcare field. In this issue, I want to mention some of the facts about healthcare which are commonly misknown.
- Using glasses or contact lenses do not worsen the degree of your eye problem.
- Reading or watching TV closely does not cause eye problems. Contrarily, it might indicate an existing eye problem.
- Bleeding of gingiva regularly while brushing teeth is not normal and may indicate gingivitis.
- It’s not proper to put aspirin on the tooth to stop tooth pain. It might actually worsen the pain and cause ulceration.
- It is wrong to use garlic and lemon as antihypertensive.
- In the first 6 months of infancy, feeding the infant only with breast milk is enough.
- Alcohol does not warm your body up. It only gives a ‘temporary’ feeling of warmness, afterwards it reduces your body temperature significantly.
- Cancer is not contagious.
- Squeezing pimples around the face is very dangerous. It might even lead to stroke.
- ‘Lack of exercise’ causes deaths as much as smoking does in one year.
- Ebola Virus doesn’t spread from the air. It spreads by body fluids as urine, saliva, feces, or semen.
BUSE AYDIN