Home Haberler Türkiye’nin 7 yıllık gazı hazır

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi,Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Seçilmiş Başkan Gürkan Kumbaroğlu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ciddi miktarda kaya gazı rezervi bulunduğunu belirterek yedi yıllık tüketime denk gelen gaz potansiyeli olduğunu söyledi.

Kumbaroğlu, “ABD’de konuya ilişkin çalışma yapıldı. 41 ülkedeki 137 havza detaylı olarak analiz edildi. Güneydoğu Anadolu’da ciddi manada rezerv var. Trakya’daki kaya gazı ise daha küçük miktarda” dedi. Kaya gazı üretimine kısa zamanda başlaması gerektiğine dikkat çeken Kumbaroğlu, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile yabancı şirketin sondaj çalışması olduğunu söyledi. Türkiye’nin 2013 yılında doğalgaz tüketiminin 45 milyar metreküp olduğunu anımsatan Kumbaroğlu, yedi yıllık gaz tüketiminin 290 milyar metreküp civarında olduğunu ifade etti.

Enerji kaynaklarını çeşitlendirme ve yerli üretimi artırma kapsamında ekonomi yönetiminin kaya gazına yönelik çalışmaları hızlandırdığını kaydeden Prof. Dr. Kumbaroğlu, “Geçen yıl sondajın başladığı Diyarbakır’daki Sarıbuğday-1 kuyusunda çatlatma çalışmaları yapıldı. Çatlatmanın yapılmasının ardından gaz gelmesi beklenecek. Güneydoğu Anadolu ve Trakya Bölgeleri’nin yanı sıra Karadeniz, Doğu Anadolu, Tuz Gölü civarı ve Toroslar, Türkiye’de kaya gazı olduğu düşünülen diğer alanlar olarak ön plana çıkıyor” dedi.

-Kaya gazı ABD’nin faturasını düşürdü-

Enerji uzmanlarına göre Türkiye’nin üretilebilir kaya gazı rezervi 1.8 trilyon metreküp olarak hesaplandığını belirten Prof. Dr. Kumbaroğlu, söz konusu miktarla Türkiye’nin 40 yıllık gaz ihtiyacın karşılanabileceği söyledi. ABD de önemli miktarda kaya gazı çıkarılmasının ardından doğalgaz fiyatlarında da büyük düşüşler meydana gelmişti.

-Petrol fiyatları ani artmaz-

IAEE Başkanı Kumbaroğlu, 115 dolar seviyesine kadar yükselen ve birkaç ayda 80 doların altına inen petrol varil fiyatlarında ani yükseliş beklemediğini belirterek, ABD’deki kaya gazı ve kaya petrolünün hızla geliştiğinin altını çizdi.

Kumbaroğlu sözlerine şöyle devam etti:

“ABD enerji ithalatını azalttı. Avrupa Birliği (AB) ve Çin’de de tüketim miktarları düştü. Libya gibi ülkelerde ise üretim artışı var. Petroldeki 70 dolarlar seviyesi bir süre daha devam eder. Daha fazla da düşmez. Düşerse kaya petrolü tehlikeye girer. Birkaç yıl daha 100 doları göreceğini düşünmüyorum.”

Translate »