Home Haberler AVRUPA’NIN 2050 YILI SIFIR ATIK HEDEFİNE ÇOK YAKLAŞILDI: CAM, METAL, ORGANİK VE...

ODE YALITIM’A SIFIR ATIK BELGESİ

ODE Yalıtım’ın çevre dostu uygulamalarıyla ön plana çıkan ve 2018 yılında “Yılın Yatırımı” ödülünelayık görülen Eskişehir’deki ODE Üretim Kampüsü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilenSıfır Atık Belgesi’ni almaya hak kazandı. ODE Yalıtım Teknik Genel Müdür Yardımcısı Tarık Uslu,kurdukları Sıfır Atık Yönetim Sistemi ile Avrupa’nın 2050 yılına kadar ulaşmak istediği sıfır atıkhedefine şimdiden çok yaklaştıklarını söyledi.

Türkiye’nin yüzde 100 yerli sermayeli en büyük yalıtım şirketi ODE Yalıtım, Birleşmiş Milletler’inevrensel eylem çağrısı olan ‘Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı benimseyerek sürdürdüğüfaaliyetleri kapsamında önemli bir adım daha atarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilenSıfır Atık Belgesi almaya hak kazandı. ODE bu belgeye, 2018 yılında “Yalıtım Sektörü BaşarıÖdülleri”nde “Yılın Yatırımı” ödülünü de kazanan Eskişehir’deki ODE Üretim Kampüsü’nde kurduğuSıfır Atık Yönetim Sistemi ile layık görüldü.

Tarık Uslu: “Çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirliğe odaklanıyoruz”

ODE Yalıtım Teknik Genel Müdür Yardımcısı Tarık Uslu, sıfır atık ve diğer çevre dostu uygulamalarıhakkında bilgi verdi. Geleceğe yönelik olarak odaklandıkları konuların ana çerçevesinisürdürülebilirliğin oluşturduğunu ifade eden Uslu, “Faaliyet alanımız olan yalıtım, doğası gereğigelecek nesillere sürdürülebilir bir yaşam alanı bırakma noktasında son derece önemli katkılarsağlıyor. Yalıtımla sağlanan enerji verimliliği iklim değişikliği ile mücadele son derece önemli bir adımolmasının yanı sıra enerji tüketimini azalttığından ekonomik fayda da sağlıyor. Biz de yalıtımsektörünün önde gelen oyuncularından biri olarak, çevresel, ekonomik ve sosyal anlamdasürdürülebilirliğe destek olmayı hedefliyoruz” dedi.

“13 ton kağıdı ve 6 ton plastiği geri dönüşüme gönderdik”

ODE Yalıtım içinde oluşturdukları Enerji Verimliliği Komitesi İle başta AB İklim Yasası olmak üzereyeşil dönüşüm sürecindeki tüm çalışmaları yakından takip ettiklerini belirten Uslu, “Çevre veŞehircilik Bakanlığı tarafından sürdürülen Sıfır Atık Projesi kapsamında kurduğumuz Sıfır AtıkYönetim Sistemi ile kısa sürede önemli bir yol kat ettik. Günümüz itibarıyla cam ve metalde sıfır atığaulaşarak 357,8 metreküp su tasarrufu sağladık. Yine sıfır atığa ulaştığımız organik atık ve bitkisel atıkyağ ile 45,9 metreküplük depolama alanından tasarruf ettik. Sıfır atık motor yağı sayesinde de 84 bin830 kWh enerji tasarrufu elde ettik. Bir yılda 13 ton kağıdı geri dönüşüme göndererek 217,2 ağacınkesilmesini önledik. Dönüşümünü sağladığımız 6 ton plastik ile de 14 bin 649 litre daha az petrolkullanılmasına aracılık ettik. Geri dönüşüme gönderdiğimiz kağıt ve plastikler ile aynı zamanda 2 bin492 kg sera gazının gezegenimize salımını önledik. Kısacası Avrupa’nın 2050 yılına kadar ulaşmakistediği sıfır atık hedefine şimdiden çok yaklaştık” diye konuştu.

“Elektriğin yüzde 60’ını güneşten karşılayacağız”

Tarık Uslu, diğer çevre dostu uygulamalarını da şu sözlerle anlattı; “Ürün gruplarının tümündeçevresel ürün beyanı (EPD) olan tek yalıtım şirketiyiz. Ayrıca toplamda 16 ürün serimiz EPD belgesialmaya hak kazandı. Enerji ve su tüketimimizi azaltmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. A3 veKaizen ile sürekli olarak iyileştirme projeleri yapıyoruz. Şu anda Eskişehir’deki tesisimizin çatısınıntamamını kaplayacak şekilde kurulumuna devam ettiğimiz güneş paneli (fotovoltaik) ile elektrikihtiyacımızın yüzde 60’ını güneşten karşılayacağız. 2022 yılı Mart ayında devreye almayahedeflediğimiz 2.4 kWp kurulu güce sahip bu sistem aslında bizim için bir başlangıç. Üretimtesislerimizdeki enerji ihtiyacının tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayıncaya dek bualandaki yatırımlarımıza devam etmeyi hedefliyoruz.

”Sırada Çorlu var!

2017 yılında faaliyetlerine başlayan Eskişehir’deki ODE Üretim Kampüsü’nün sektör adına örnek birtesis olduğuna dikkat çeken Uslu, “Kampüste gündüz aydınlatması, doğal aydınlatma malzemesipolikarbon ışıklıklarla sağlanıyor. Otomatik duman damperleri de aynı zamanda doğalhavalandırmaya olanak tanıyor. Oluşabilecek kirli havayı filtre etmek üzere özel sistemlerkullanılıyor. Tesiste ayrıca, LED aydınlatma armatürleri, sifonik sistem yağmur suyu deşarjı ve gri sutesisatları gibi çevre dostu uygulamalarımız da bulunuyor” şeklinde konuştu. Uslu, Eskişehir’densonra Çorlu’daki ODE Üretim Kampüsü için de 2022 yılı içinde Sıfır Atık Belgesi almayı hedeflediklerini açıkladı.

Translate »