Home Haberler ERKEKLERİN KORKULU RÜYASI: PROSTAT

Stajyer Dr. Buse AYDIN


 

PROSTAT NEDİR?

Prostat, mesanenin hemen altında, idrar yolunu saran, üreme sisteminin bir parçası olan erkek organıdır. Sperm sıvısının oluşmasına yardım eder. Ayrıca, enfeksiyonu önleyici bir özelliği de vardır. Erkeklerin pek çoğunda yaklaşık 25-30 yaşlarından sonra büyümeye başlar.

PROSTAT BÜYÜMESi (İYİ HUYLU PROSTAT HİPERPLAZİSİ)

Prostat bezinin iyi huylu bir tümörüdür. Yaşın ilerlemesiyle değişen hormon dengeleriyle açıklanmaktadır. Fakat nedeni tam olarak bilinmemektedir. Yaklaşık olarak 50 yaşındaki erkeklerin %30’unda, 60 yaşındaki erkeklerin %50’sinde ve 80 yaşındaki erkeklerin %90’ınimagesda prostat büyümesi saptanmıştır.

Prostatın büyümesiyle idrar yolu, bahçe hortumunun sıkılmasına benzer bir şekilde basınca maruz kalır. Buna bağlı olarak, idrar yaparken zorlanma, geceleri sık idrara çıkma, ani idrar yapma isteği, ağrı ve yanma, damlar şekilde idrar yapma veya kaçırma, idrarın tamamını yapamamış olma hissi vb. belirtiler ortaya çıkabilir.

PROSTATİT (PROSTAT İLTİHABI)

Prostatit, enfeksiyona veya bezi irrite eden herhangi bir faktöre bağlı olarak prostat bezinin iltihaplanmasıdır. Prostat büyümesi gibi sık görülen bir durumdur. Genelde 35 yaşın altındaki kişilerde benzer belirtiler olduğunda, ilk başta prostatitten şüphelenilir.

Akut, Kronik Bakteriyel, Kronik Non-Bakteriyel gibi çeşitleri vardır. En sık görülen, “Kronik Non-Bakteriyel” yani bakteri kaynaklı olmayan prostatittir. Gerçek sebebini belirlemek genellikle zordur.

Röportajın devamına dergimizin 69. sayısından ulaşabilirsiniz…

Translate »