Home Haberler LÜTFEN DİKKAT! PAKETLİ ÜRÜNLERİ KULLANMADAN ÖNCE BİRKEZ DAHA DÜŞÜNÜN!

Bahçeşehir Üniversitesi,  Tıp Fakültesi Öğrencisi Ezgi Aydın…


 

Bugün ne kadar çikolata yediniz? Çok kalori almayayım diye kaç tane diyet içecek içtiniz? Günümüzde çok yaygın olan paketlenmiş ürünleri tüketmeden önce birkez daha düşünmek gerekiyor. Tükettiğimiz birçok paketlenmiş ürünün içinde “aspartam” denilen, kanser, Alzheimer, Parkinson hastalıkları gibi çağımızın hastalıklarına neden olan bir madde bulunuyor. Peki bu madde nedir, nasıl oluşur, markete nasıl girmiştir ve hangi yiyecek veaspartam-tatlandirici içeceklerde bulunur?
Yapay bir tatlandırıcı olan aspartam dünya çapında 6,000 den fazla üründe bulunmaktadır. Özellikle de diyet içeceklerde bol miktarda bulunan aspartam, market payını artırmak isteyen şirketlerin halkı yanlış bilgilendirmesi sonucu sıkça tüketilmeye başlanmıştır. Sanılanın aksine, içinde doğal şeker yerine tatlandırıcı bulunan diyet içecekler normallerine oranla daha zararlıdır ve baş ağrısı, migren, depresyon obezite gibi kısa sürede oluşan hastalıkların yanısıra uzun vadede ortaya çıkan diyabet, kanser, Alzheimer, Parkinson gibi hastalıkları tetikleyen önemli bir faktördür. “Daha az kalori alacağım!” diye sağlığınızdan olmayın!

Aspartam; %40 aspartik asit, %50 fenilalenin ve %10 methanoldan oluşur. Birer amino asit olan aspartik asit ve fenilalanin vücut fonksiyonlarına yardımcı olmasına karşın, aspartamın içinde ihtiyacımız olandan fazla bulunması hayati tehlike oluşturmaktadır. Aspartam, beyin hücrelerinizi ölüme götüren bir sitotoksin, yani hücre zehirleyicidir.

Bugün aspartamın olumsuz etkileri üstüne yazılmış 900’den fazla makale bulunmaktadır. Migren, aspartamın en çok rapor edilen yan etkisi olmuştur. Bunun yanısıra astım, lenfoma, lösemi, beyin tümörü, Parkinson, multipl skleroz (MS),kanser ve epilepsi gibi çok daha ciddi hastalıklara yol açabilir. Aynı zamanda iştah artırıcı olan aspartam, vücudun karbonhidrat isteğini artırarak obeziteye neden olabiliyor. Siz de kendinizde aspartam toksisitesi olup olmadığını anlamak için bu tekniği uygulayın: 1. 2 hafta süresince yapay tatlandırıcı içeren bütün ürünleri diyetinizden çıkarın. 2. Bu ürünleri teker teker diyetinize günde 3 porsiyon olarak tekrar katın. 3. Şimdi, hiç tatlandırıcı almadığınız zaman nasıl hissettiğiniz ile tatlandırıcılı ürünleri aldıktan sonra nasıl hissettiğinizi karşılaştırın.  Eğer bir fark yok ise, vücudunuz ani bir tepki vermeden bu maddeyi tolere edebiliyor demektir.  Eğer yan etkilerini görmeye başlarsınız, bu durumu hemen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na ya da aspartama onay vermiş olan FDA (Food and Drug Administration) ‘e haber veriniz. Şeker olarak her zaman doğal şekerleri tercih ediniz. Ancak şunu da unutmayınız: Tüketilen şeker doğal dahi olsa, yüksek oranda şeker tüketiminin sağlık sorunlarına yol açması kaçınılmazdır!

Not: Satın aldığınız ürünlerin içeriklerinde aspartam, glikoz şurubu, mısır şurubu var ise bu ürünlerden kesinlikle uzak durunuz!

Translate »