Home Haberler Röportajlar Adana Cam Firma Yetkilisi M. Arif Salt İle Röportaj…

“Kaliteli Ürünlerimiz İle Tercih Ediliyoruz!”

“Biz binalarda hangi camın kullanılması gerektiğini misyon edindik ve bu iş için bir personel alıp yetiştirdik. Projeli işler sorumlumuz, elinde numuneler ile inşaat müteahhitleri ve mimarlarını gezerek projelerinde hangi tip camları kullanması gerektiğini anlatmaktadır.”


 

Piyasaya sunduğunuz ürünler hakkında bilgi verir misiniz?

Firmamız, Trakya Cam’ın yetkili ısıcam üreticisi olarak, nitelikli mimari cephe camları üretmektedir. Üretimimizde yüksek enerji verimliliği sağlayan Low-e kaplamalı Isıcam Konfor ve Isıcam Sinerji’nin dışında Trakya Cam’ın Akredite olmuş yetkili üreticisi olarak TRC Coolplus serisi temperlenebilir Solar Low-e camları da işlemekteyiz.

Ayrıca istenilen tüm ral renklerinde, serigraf baskı ve Rolar Coater yöntemi ile spandrel cepheler için, cam yüzeyine emaye boya uygulaması yapmaktayız. Ayrıca, temperli ve tempersiz lamine camlar ve sertifikalı kurşuna dayanıklı camlar yapmaktayız.

Son zamanlarda artan cam üreticileri hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? Sektöre etkileri nelerdir?

Teknolojinin hızlı gelişmesi, özellikle Çin firmalarının ucuz makine imalatı imkânı olan insanların, cam sektörüne girmesini sağlıyor. Fakat mesleğin inceliklerini bilmeyen, özellikle maliyet analizi yapamayan firmalar uzun soluklu olmuyor. Cam işi sirkülasyonlu bir meslek olduğu için kâr mı yoksa zarar mı ettiğini bilmiyor. Rakip şu fiyata vermişse bende veriyim onu kurtarıyorsa beni de kurtarır zihniyeti ile yapılan ticaret hem kendilerine hem de sektöre çok büyük zarar veriyor.

Ürünlerinizin kalite, yaygınlık ve fiyat olarak rakiplerinize göre konumunu açıklar mısınız?

Biz kalite odaklı çalışan bir firmayız.  Hem çift camda TS 3539; EN 1279-1 temperli cam da TS EN 12150-2 standartlarında belgelere sahip olup, üretimimizin her aşamasında bu belgelerin ön gördüğü kalite kontroller yapılarak, üretim gerçekleşir. Geniş araç filomuzla Türkiye’nin her noktasına ürünlerimizi sevk etmekteyiz. Ayrıca talep geldikçe ihracatımız da olmaktadır.

Biz fiyat odaklı çalışan bir firma değiliz. Adana Cam, Türkiye’de faaliyet gösteren seçkin cephe firmalarının tercih ettiği bir markadır. Çünkü fiyatlamanın sonu olmadığı gibi, tavizi ve kaliteyi düşürür. Biz marka değerimize zarar vermek istemiyoruz, rakiplerimiz zaten bizim kalite çizgimizde olmadığı için fiyat indirimi veya vade açarak iş alabilmektedir.

 

Ürünlerinizin üretiminde ve taşımacılığında yıpranma ve kırılma gibi nedenlerden dolayı kayıplarınız oluyor mu? Bu kayıplarınızı nasıl telafi ediyorsunuz?

Üretimde belli bir kalite çizgisi takip ettiğimiz için, üretim kaybımız minimum seviyelerde oluyor. Kendi araçlarımız ile yaptığımız sevkiyatlarda, kayıp âdeti çok az olduğu gibi, sevkiyatlar sigortalı olduğu için, böyle bir kayıp söz konusu olmuyor.

Eski binalarda kullanılmış olan camlar ile yeni inşaatlarda tercih edilen camlar arasında farklar var mı? Varsa, farklardan bahseder misiniz?

Tabii ki var, olması da lazım. Eski binalar standart tek cam ya da klasik çift cam olduğundan yeni binaların tamamen enerji verimliliğini ön plana çıkaran Low-e kaplamalı ısıcamlar ile donatılması lazım. Burada doğramacı arkadaşlarımızın cam konusunda yeterli bilgiye sahip olması lazım çünkü işi doğrama ve cam olarak onlar alıyor. İşi veren müteahhit ise, camı bilmiyor ve tanımıyor. Hangi camın kullanılması gerektiğini doğramacının anlatması gerekiyor.

Biz binalarda hangi camın kullanılması gerektiğini misyon edindik ve bu iş için bir personel alıp yetiştirdik. Projeli işler sorumlumuz, elinde numuneler ile inşaat müteahhitleri ve mimarlarını gezerek projelerinde hangi tip camları kullanması gerektiğini anlatmaktadır.

 

Üretim sürecindeki iş güvenliğini nasıl sağlıyorsunuz? Sektörde, iş güvenliğine yeterince dikkat ve önem verildiğini düşünüyor musunuz?

Her firma kendi personelini eğitip, gerekli ekipmanları personeline dağıtıp ve bunların kullanılmasını sağlaması lazım. Örneğin, bizim firmamızda kesim hattında çalışan personele, bilek ile dirsek arasını koruyan ve cam kesiklerini önleyen kevlar bileklikler veriyoruz. Bunu yaz kış takmak zorunda olan personellerimiz, kullanmadığı taktirde, iş akdi feshedilir. Bu iş polisiye tedbirlerle olmaz, işin ruhunu personelimize aktarmamız lazım.

Sizce teknolojinin gelişimi cam üretim sektörünü nasıl etkiledi? Ürün çeşitliliğine ne gibi katkıları oldu? Maliyetleri nasıl etkiledi?

Teknolojinin gelişimi, örneğin CNC işleme merkezlerinin çeşitliliği ve su jetlerinin yapımı ile ürün çeşitliliğimizi şekilli ve diyagonal camların işlenmesini kolaylaştırdı, tabii ki maliyetleri de önemli ölçüde düşürdü.

Son olarak okuyucularımıza iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Meslektaşlarıma bol kazançlı günler diliyorum. Cephe firmalarımıza da doğru ve kaliteli işlenmiş cam kullanmalarını tavsiye ediyorum. Aksi takdirde, projelerinde yaşayacakları olumsuzluk kendi isimlerinin lekelenmesine neden oluyor.

 

Adana Cam Company Executive M. Arif Salt

In our interview with Adana Cam Company Executive M. Arif Salt, he indicated that their company is a quality-oriented company. He also stated that they have EN 1279-1 certificate for double-glazing and TS EN 12150-2 certificate for tempered glass. He emphasized that in every step of their manufacture, they consider the quality these certificates prescribe.

 

logo

Translate »