Sinax Sineklik Sistemleri Genel Müdürü Ali Özgür ile röportaj…
Piyasaya sunduğunuz ürünler ve özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?
Kapı-pencere sektörü içerisinde yer alan Sineklik Sistemlerinin, aksesuarlarının toptan ve perakende satışını yapmaktayız. Sinax olarak Ar&Ge çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz, bu bağlamda son iki yıl içerisinde sektöre ‘EGE40 Stor Sineklik ile İçten Takmalı Sabit Deluxe Sineklik Sistemlerini’ sunduk.
‘’Alması Kolay, Yapması Kolay, Montajı Kolay’’ sloganı ile iki sistemimizin satışları halen devam etmektedir. Sektöre büyük kolaylık sağlayan ve uluslararası standartlarda paketler içinde satılan bu ürünlerimizin; sevkiyatı ve depolaması kolaydır, firesi yoktur, ayrıca çok kısa sürede toparlanıp montaja hazır hale geldiğinden dolayı da oldukça pratiktir.
Yine müşterilerimizden gelen yoğun talep üzerine geliştirdiğimiz; İDA40 Kasasız Stor Sineklik Sistemini 2015 Mart ayında satışa sunacağız.
İDA 40 Kasasız Stor Sinekliğin, içe açılır pencereler ile dışa açılır pencereler için olmak üzere iki farklı sistem olarak satışı yapılacaktır.
Ürünlerinizi ihraç ediyormusunuz? Ediyorsanız genelde hangi ülkelere ve ne düzeyde ihracatınız var? İhraç etmiyorsanız, ihracat yapabilmek üzere ne gibi çalışmalarınız var?
Evet ürünlerimizi çeşitli ülkelere ihraç ediyoruz, en çok ihracat yaptığımız ülkeleri sayacak olursak bunlar: Azerbaycan, Moldova, Gürcistan, Türmenistan, Ermenistan, İran, Ukrayna, Makedonya, Romanya, Almanya, Hollanda, Avusturalya, Umman, Libya ve Şili’dir.
İhracat’ı genelde hangi kanallar üzerinden yapıyorsunuz?
İhracatı kendimiz direk yaptığımız gibi, bizden alışveriş yapan yurtiçi müşterilerimiz aracılığıyla ürünlerimiz yurtdışına dolaylı olarak da ihraç edilmektedir.
Hangi ürünlerinize yurt dışından daha fazla ilgi var ve neden?
Ayrım yapmamız mümkün değildir, tüm ürünlerimiz yurtdışından hak ettiği ilgiyi görmektedir, çünkü ürünlerimiz Avrupa standartlarında, çok kaliteli hammadde, tül ve profil kullanılarak, titiz bir işçilikle imal edilmektedir.
İhracatın karlılık oranı ve şirketinizin cirosuna etkilerine düzeydedir, detaylı olarak açıklar mısınız?
Şirketimizin cirosunun %50’sini iç piyasa satışları %50’sini ihracat oluşturmaktadır. İhracat karlılık oranı %20’dir.
İhracat sırasında karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir? Bu sorunların devlet politikalarıyla aşılabilmesi mümkün müdür? Bu konuda hiç girişiminiz oldu mu?
Şu anda bölgemizdeki siyasi dalgalanmalardan dolayı ihracat yapacağımız komşu ülkelerimiz kalmamıştır, temennimiz bunun en kısa sürede iyileştirilmesidir.
Son olarak okuyucularımıza iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Ekonomi Bakanlığı ihracat için teşvikleri arttırmalı ve bu teşviklerin geri dönüşündeki bürokratik prosedürler azaltılarak geri dönüşler hızlandırılmalıdır.
Bunun yanında diğer ülkelerle de sıcak bağlar kurup vergilendirmekonusunda avantaj sağlamamız gerekir. Örnek verecek olursak büyük bir pazar olan Afrika bölgesinde, bazı ülkelerin Avrupa birliği ülkelerine % 0 gümrük vergisi uygularken, bizim ülkemize ürün çeşidine göre % 10-20 gibi vergilendirmeleri mevcut. Vergiler barajını aşabilirsek sektör olarak istediğimiz hedeflere daha kolay ulaşabileceğimizi düşünüyorum.