Home Haberler Soma’da Maden Faciası

Saat 22.00 itibariyle Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın açıkladığı bilgiye göre faciada ölenlerin sayısı 274. Bu sayıyla birlikte Soma’daki yangın, Türkiye’de bugüne kadar yaşanmış en büyük maden faciası oldu. 1992’de Zonguldak Kozlu’daki grizu patlamasında 263 işçi hayatını kaybetmişti. Madende süren yangın çalışmaları zorlaştırıyor. Dün gece 22.00 sıralarında ara verilen arama kurtarma çalışmalarına sabaha karşı 04.00’te yeniden başlandı. Madende gece boyunca duman tahliyesi yapıldı. Tünelden tahliye edilen yoğun duman nedeniyle ocağın önü boşaltıldı. Yoğun dumandan etkilenen işçi yakınları ile görevlilere Kızılay ekipleri tarafından maske, ayran ve su dağıtıldı. Öte yandan bazı işçilerin madene kireç ve mermer taşıdığı görüldü. Aralıklarla süren arama kurtarma çalışmalarıyla ilgili gece boyunca bir açıklama yapılmadı. Dün akşam saatlerinde konuşan Enerji Bakanı Taner Yıldız, “Zaman aleyhimize işliyor. Yarın (bugün) bu işi tamamlamak istiyoruz. İki tane zor bölge kaldı” dedi. Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü’nün verdiği bilgiye göre de facianın meydana geldiği maden, yerin 405 metre derinliğinde yatay olarak da 2,5-3 kilometre uzunluğunda bulunuyor.
Tahmini 120 işçi toprak altında 
Başbakan Tayyip Erdoğan, saat 16.00’da ölü sayısını 238 olarak verdiği açıklamasında yer altında da tahmini olarak 120 işçinin bulunduğunu açıklamıştı. Ancak sayılar net değil. Madenden çıkan cenazeleri koyacak yer bulunamayınca, Manisa’nın Kırkağaç ilçesinde kaymakamlığa ait ve kavun depolamak için yapılan soğuk hava deposu hazırlandı. Hayatını kaybedenlerin otopsileri bu depoda yapılıyor. Yakınlarının ismi anons edilenler fotoğraflara bakıp cesetleri teşhis ediyor. Cenaze sayısının artması ihtimaline karşı soğuk hava tertibatlı plakaları ve yazıları kapatılmış yaklaşık 20 TIR bölgeye getirildi. Enerji Bakanı Yıldız’ın verdiği bilgiye göre şu ana kadar 196 işçinin cenazesi ailelerine teslim edildi. Cenazeler de toprağa verilmeye başlandı. 
61 kişi hastanede
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da hastanelerde 61 kişinin tedavisinin sürdüğünü açıkladı. Müezzinoğlu, yaralılardan hiçbirinin hayati tehlikesi bulunmadığını perşembe gününden itibaren bir bölümünün taburcu olacağını söyledi. 
Başbakanlık’tan yapılan açıklamada maden faciasının yaşandığı 13 Mayıs’tan itibaren üç günlük milli yas ilan edildi. Türkiye’de ve dış temsilciliklerde bayraklar yarıya indirildi. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı için resmi tören dışında yapılacak kutlamalar da milli yas nedeniyle iptal edildi. 
Enerji Bakanı Taner Yıldız, faciayla ilgili idari ve adli soruşturmaların tüm işlemler bitince yürütüleceğini söyledi. Soma Cumhuriyet Başsavcılığı ise olayla ilgili soruşturma başlattı. Başsavcılık “maden ocağında kayıt dışı işçi çalıştırıldığı” iddialarını da araştıracak. 
Kaynak: AA, DHA

Translate »