Home Haberler Torex A.Ş Firma Sahibi Ferhat Karabulut

Markamız yapmış olduğumuz planlarda hiçbir zaman sektörün en büyüğü olma planlarını yapmadı. Ancak sektördeki en kaliteli ürün olma çabasındayız.

Sektör açısından benim değerlendirmem doğru olmayacaktır, hala görüşemediğimiz birçok büyük firma bulunmaktadır. Ancak firmamız açısından, iç piyasada ilk üç yılında  % 100 büyüyen son iki yılda ise  % 50 büyüme grafiğine ulaşmış bir firmayız.

 

Sektörde oldukça iyi bir konumdasınız. Başarınızın sırrını öğrenebilir miyiz?

Biz ilk olarak Türkiye Pazarına girdiğimizde her zaman amaç başarılı olmaktı. İlk günden itibaren uzman bir ekip toplanarak kısa ve uzun vadeli iş planı ve programlarımızı yaptık. 3 yıllık ve 5 yıllık satış hedeflerimizi belirledik ve bu hedeflere ulaşabilmek için müşteri analizlerimizi yaptık. Mevcut başarımızı planlı programlı çalışmamıza borçluyuz. Sektör içerisinde kaliteli ürünlerimizle kısa sürede onay aldıktan sonra, her zaman müşteri memnuniyetini ön plana çıkardık. Kaliteli hizmet ve çözüme odaklı müşteri ilişkilerimizle kısa sürede müşteriden ziyade sektör içerisinde birçok dost elde etmiş olduk.

Sektörünüzün ve dolayısı ile markanızın iç piyasa ve ihracat rakamlarına bakacak olursak nasıl bir tablo ile karşılaşırız?

Sektör açısından benim değerlendirmem doğru olmayacaktır, hala görüşemediğimiz birçok büyük firma bulunmaktadır. Ancak firmamız açısından, iç piyasada ilk üç yılında  % 100 büyüyen son iki yılda ise  % 50 büyüme grafiğine ulaşmış bir firmayız. Her zaman dediğimiz gibi firmamız 8 yıllık bir ihracat deneyimine sahiptir. İhracat hedeflerimizi dört yıl önce fazlasıyla aştığımızdan ötürü bütün enerjimizi Türkiye piyasasına verebilmekteyiz.

Piyasadaki rekabet ortamı hakkında düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

Biz firma olarak rekabet ortamını çok seven bir firmayız. İsteriz ki sektörde daha çok rekabet olsun. Biz bu rekabet ortamını ürünlerimizin kalitesini yükselterek ve her an dinamik olarak değerlendirebiliyoruz. Ancak Türkiye de rekabet denilince, ürünün ve hizmetin kalitesini arttırmak değil, sadece fiyatını düşürmek üzere olduğunu görüyoruz. Ancak biz Torex A.Ş olarak hiç bir zaman fiyata dayalı rekabetin içinde bulunmadık. Ürün ve hizmetin kalitesini düşüren bu tarz bir rekabetin içinde olmayı da planlamıyoruz. Şu anda üzülerek söylüyorum ki, Dünyada fiyata dayalı rekabetin olduğu Ülkeler olan; Irak, İran, Hindistan ve Afganistan gibi bu pazarlarda ürün satamayan birçok Çin’ deki üretici firma Türk pazarına ürün satabilmektedir. Ben fiyata dayalı rekabetin getirdiği kalitesiz ürün durumunu çok vahim olarak değerlendirmekteyim.

Bildiğiniz üzere dünya genelinde ekonomik kriz hâkim, Türkiye’nin durumu sizce nedir? Darbe girişimi ekonomimizi sizce nasıl etkileyecektir?

Global kriz son 2 senedir etkisini arttırmıştır. Güçlü ekonomisi ve iyi bir büyüme hızı yakalayan Türk Ekonomisi bu krizden en az etkilenen ülkeler arasındadır. Ancak hain emellerine ulaşamayan bu darbe girişimi piyasada ne yazık ki tedirginlik ortamı yaratmıştır. Ülkemizin şuanda her sektörü içine alan bir krizde olduğunu düşünüyorum. Ancak güçlü ekonomimiz sayesinde bu krizin en fazla iki ay süreceğini düşünüyorum.

Krizden etkilenmemek veya etkisini azaltmak adına neler yapılabilir?

 

Kriz ekonomik değerlerden kaynaklanan bir kriz olmadığını anlamamız lazım bu sebeple firmaların paraya değil güvene ihtiyaç duyduğunu düşünüyorum. Hükümetimiz kriz ortamını atlatabilmek için ekonomik açıdan çok radikal kararlar veriyorlar. Nasıl ki asker içindeki hain FETÖ üyelerinin deşifre olduğunu ve bir darbe girişiminin olmayacağını açıkladıkları gibi,  ticaret içindeki bu terör örgütü firmalarında en kısa sürede temizlendiğini açıklamalarını umut ediyorum. Çünkü her firma şu anda mal satmaktan korkuyor. Ticaretinde acilen temizlenmesini umut ediyorum.

Yatırım planları oluştururken hangi kriterlere öncelik veriyorsunuz? Markanızın gelecekteki vizyonuna vurgu yapar mısınız?

Yatırım yaparken her zaman sektördeki tekelcilik anlayışını yıkmak üzere planlarımızı yapıyoruz. Tekelciliğin doğru olmadığını düşünüyorum. Müşterilerimizin olabildiği kadar çok çeşitli malzeme tedarik edebilmesi gerekir. Her zaman piyasa içindeki serzenişleri dinleyip müşterilerimizin taleplerine göre yatırım planı oluşturuyoruz. En iyi örnek ise kısa süre içerisinde üretmeye başladığımız 90’lık ve 45’lik tırnaklı ön arka kutu üretimimizdir. Müşteri memnuniyetine göre 0,70 mm 0,80 mm galvaniz saçtan üretim yapabiliyoruz. Markamız yapmış olduğumuz planlarda hiçbir zaman sektörün en büyüğü olma planlarını yapmadı. Ancak sektördeki en kaliteli ürün olma çabasındayız. Firmamız ise her zaman müşteri memnuniyetini ön plana çıkaracaktır.

 

In our interview with Torex A.S. Company Owner Ferhat Karabulut

He said: “Our company has never set a goal of being the greatest company of the sector. Our main goal is to have the best-quality products in the sector.”

Translate »