Home Haberler Doğa bilinci çocuklara vicdanlı ve sevgi dolu olmayı öğretiyor

Doğa sevgisi ve bilincinin çocuklukta verilmesi, kişilik üzerinde çok olumlu etkiler sağlıyor. Yapılması gerekense sadece onların bitkilerle ilgilenmesini ve bağ kurmasını sağlamak!

Çocuklara yeşili sevdirmek ve bu konuda bilinçlendirmek için her şeyden önce onlara doğru mesajları iletmek önemli! Biz çevreye karşı ne kadar ihtimamlı olursak, çocuklarımız da bizden ilham alarak doğaya aynı özeni göstereceklerdir. Yaşam alanlarımızda bitkilere, çiçeklere yer vererek hatta uygun saksılar içerisinde sebze-meyve yetiştirerek, yaşamın en özel mucizesi olan yaratım sürecini de onlara doğal yollardan anlatabiliriz. “Yaşam alanımız dar” düşüncesiyle yeşilden tamamen kopmayın lütfen. Eğer gerçekten isterseniz, çocuğunuzun içinde son derece keyifli vakit geçirebileceği kendi yeşil sığınağınızı oluşturabilirsiniz. Özellikle bitkilerle konuşmak çocukların; onların da birer canlı olduğu ve bizim gibi ihtiyaçları bulunduğu hissini duymalarını sağlayacaktır.

Father And Son Harvesting Carrots On Allotment

Çocuk ve anne-baba için keyifli bir aktivite 

Çocuklar çok küçük yaştan itibaren bir bitkinin bakım sorumluluğunu alabilir. Özellikle kaktüs veya sukulent bitkilerin bakımı kolaydır. Çiçekleri önce çocuğunuzla birlikte sulayıp, sonra su kabını onun eline vererek sulamasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca mevsimine göre, saksılara küçük fideler dikerek de onun sorumluluğuna bırakabilirsiniz. Lale, sümbül gibi soğanlı bitkiler formlarıyla da çocuklara çok cazip gelecektir. Çocuğunuzun ilgileneceği bitkiyi seçerken önemli olan; küçük ve çok su istemeyip, çabuk hastalanmayacak bitkiler olmasına dikkat etmeniz… Bitkilerle uğraşırken siz de çocuğunuzla kaliteli ve verimli vakit geçirmenin tadını çıkarabilirsiniz. Birlikte toprağa dokunmak, çiçeklerle sohbet etmek, çiçeklerin suyuyla, yapraklarıyla ilgilenmek aynı zamanda ikiniz için keyifli bir aktivite olacaktır.

Bunlara dikkat! 

Eğer çocuğunuzun domatesin, biberin dalında nasıl yetiştiğine tanık olmasını isterseniz; dış mekanda uygun bir pencere önüne ya da bahçeye sahip olmanızda yarar var! Onun kolay ulaşabileceği, eğimi olmayan, evden rahatlıkla takip edebileceğiniz bir yer olması önemli! Bulunduğu yerde su birikintisi, kuyu gibi tehlike yaratacak unsurların yer almamasına dikkat edin! Bahçe aletleri kullanacak olursa sivri, keskin uçlu olmamalarına özen gösterin. Eline mutlaka eldiven takıp, ayağına koruyucu çizme tarzı ve altı sağlam ayakkabılar giydirin. Çocuklar için üretilmiş bahçe aletlerini dışarıda kolayca bulmanız mümkün. Bunlar çocukların eline daha uygun büyüklüktedir ve son derece ergonomiktir. Böylece bitki bakımı onun için oyuna dönüşecektir. Bunun yanında bitki kurursa ve hastalanırsa, çocuğunuzun şevkinin kırılacağını unutmayıp, siz de gözünüzü bitkiden ayırmayın!

Translate »