ZAHİT BALBAY, STANDARDİZASYONUN MİLLİ EKONOMİYE FAYDALARI SEMPOZYUMUNDA KONUŞMA YAPTI
Çukurova’da Kalite Günleri çerçevesinde, 25 Eylül 2014 Perşembe Günü Adana Sanayi Odası Toplantı Salonunda “Standardizasyonun Milli Ekonomiye Faydaları” konulu sempozyum düzenlendi. Sempozyuma konuşmacı olarak katılan Zahit Alüminyum Yönetim Kurulu Başkanı Zahit Balbay, standartların uygunluk değerlemedeki rolüne ilişkin konuşma yaptı.
Çukurova’da Kalite Günleri çerçevesinde, 25 Eylül 2014 Perşembe Günü 14:00 -18:00 saatleri arasında Adana Sanayi Odası Toplantı Salonunda “Standardizasyonun Milli Ekonomiye Faydaları” konulu sempozyum düzenlendi.
ADASO ve TSE işbirliği ile düzenlenen sempozyuma, Adana Vali Yardımcısı Burhan Terzioğlu, ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, TSE Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Şentürk, Adana Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çalışkan, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, Çağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fikri Akdeniz, İşkur ve Kosgeb il temsilcileri, çok sayıda sanayici ve öğretim üyesi katılım gösterdi.
Sempozyum, ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, TSE Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Şentürk ve Adana Vali Yardımcısı Burhan Terzioğlu’nun açılış konuşmaları ile başladı. Açılış konuşmalarının ardından, standardizasyona genel bakış, eğitim sürecinde standardizasyon ve sanayide standardizasyon konu başlıkları ile iki ayrı oturum düzenlendi.
İkinci oturumda söz alan Zahit Alüminyum Yönetim Kurulu Başkanı Zahit Balbay, dünya istatistiklerini referans göstererek Türk standartları ile ilgili çalışmaların iç açıcı olmadığını ancak geleceğe yönelik olumlu adımlar atıldığını, standardizasyonda önemli role sahip olan standart oluşturucular, üreticiler ve tüketicilerin kolektif çalışarak sürece katkı sunması gerektiğini söyledi. Balbay; “Standart oluşturucular standartlara uygun çalışmalı, uygulayıcılar standartları uygulamak için çaba sarf etmeli, tüketiciler devletin yürüteceği çalışmalar kapsamında bilinçlendirilmeli.” dedi. Dünya genelinde yapılan çalışmalar değerlendirildiğinde, TSE’nin standartları belirlemede geç kaldığının altını çizen Balbay, üretimini yaptıkları fotovoltaik güneş paneli için test laboratuarlarının Türkiye’de bulunmaması nedeni ile dünya firmalarından hizmet aldıklarını, AOSB bünyesinde test laboratuarlarının olmamasının ciddi bir eksiklik olduğunu ve bu eksikliğinin giderilmesi gerektiğini bildirdi. Balbay, konuşmasında üniversite ve sanayi işbirliğine atıfta bulunarak, üniversitelerin akademik bilgilerini ve bilgi kaynaklarını sanayi kuruluşları ile paylaşmalarının verimli ve etkin sonuçlar doğuracağını vurguladı.
Katılımları nedeni ile TSE Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Şentürk tarafından Zahit Balbay’a plaket ve rölyef taktim edildi. Sempozyum, Çukurova bölgesinin ekonomisine katkıda bulunan 40 sanayi kuruluşuna kalite ödülü töreni ve kokteyl organizasyonu ile sona erdi.