Home Haberler AB’nin enerji politikalarına sert eleştiri

“Avrupa Birliği için Sürdürülebilir Enerji Politika ve Stratejileri” konulu 14. IAEE Avrupa Konferansı sona erdi

-Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Seçilmiş Başkanı Prof.Dr. Gürkan KumbaroğluDSC05885:

“Üç günün sonunda yapılan değerlendirmelerde Avrupa’nın enerji politikalarının zayıf dizayn edildiğini, sağlam temellere dayanmadığını, bunun yanı sıra uygulamalarda çok ciddi sorunlar bulunduğunu gördük”

-Prof. Dr. Lars Bergmann:

“Avrupa Komisyonu’nun tutturulması oldukça zor hedefleri ile karşı karşıya kalmış durumdayız”

-Avrupa Komisyonu’ndan Prof. Dr. Samuele Farfari:

“Rusya ile Ukrayna arasında dün yapılan anlaşmayla bu kış Avrupa’nın arz güvenliğini sağlanmış oldu. Ancak Rusya’ya olan bağımlılık azalmalı. Bunun için de Avrupa’nın güney ve güneydoğusunda,

Akdeniz çevresinde yeni projeler geliştirmeliyiz”

“Avrupa Birliği için Sürdürülebilir Enerji Politika ve Stratejileri” konulu 14. IAEE Avrupa Konferansı’ndaDSC06035 “Avrupa’nın enerji politikalarının yetersiz olduğu ve mevcut çalışmalarla 2050 yol haritasında ortaya konulan hedeflerin tutturulamayacağı” sonucunun elde edildiği bildirildi.

Üç gün süren konferansın kapanış oturumunu yöneten Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Seçilmiş Başkanı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu yapılan değerlendirmelerde “Avrupa’nın enerji politikalarının zayıf dizayn edildiğini, sağlam temellere dayanmadığını, bunun yanı sıra uygulamalarda çok ciddi

sorunlar bulunduğunu” gördüklerini belirterek, “Bu sorunların giderilmesi adına enerji politikalarına yön verecek çok sayıda öneri de sunduk” dedi.

Kumbaroğlu, Konferans süresince Avrupa’nın 2050 yılı yol haritasını iktisadi prensipler doğrultusunda tüm yönleriyle ele aldıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

“Üç günün sonunda yapılan değerlendirmelerde Avrupa’nın enerji politikalarının zayıf dizayn edildiğini, sağlam temellere dayanmadığını, bunun yanı sıra uygulamalarda çok ciddi sorunlar bulunduğunu gördük. Mevcut çalışmalarla 2050 yol haritasında ortaya konulan hedeflerin tutturulamayacağı görüldü.”

-“Karbon fiyatları yüksek olmalı”

IAEE Eski Başkanı Prof. Dr. Lars Bergmann ise yenilenebilir enerji teknolojilerine verilen teşvikleri eleştirdi. Bergmann, “Yenilenebilir enerji teknolojilerinin yaygınlaşması amacıyla oluşturulan hedefler piyasanın sağlıklı işlemesine engel olurken, ekonomik olarak sürdürülebilir çözümlerin üretilmesini zorlaştırıyor. Sürdürülebilirlik denildiği zaman sürdürülebilir ekonomik kalkınmayı destekleyen bir enerji sistemi düşünülmeli” dedi.

Güneş ve rüzgar enerjisi gibi teknolojilere verilen uzun dönemli teşviklerin sorun yarattığını söyleyen Bergmann, bu teşviklerin sadece kısa dönemde düşünülmesi gerektiğini ifade etti.

Hedeflerin sadece emisyon DSC06060hacminin kısıtlanmasına yönelik konulması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Bergmann, şunları söyledi:

“Yenilenebilir enerji teknolojilerinin yaygınlaşması teşviklerle değil rekabetçi piyasa şartları ile sağlanmalı. Dolayısıyla karbon fiyatları yüksek olmalı. Enerji verimliliği hedeflerinde de durum aynı. Enerji verimliliğinin artması için enerji fiyatları yükselmeli. Ama şu an için bu söz konusu değil. Avrupa Komisyonu’nun tutturulması oldukça zor hedefleri ile karşı karşıya kalmış durumdayız.”

-“IAEE’nin görüş ve önerileri önemli”

Avrupa Komisyonu Enerji Dairesi adına konuşan Prof. Dr. Samuele Farfari de komisyon olarak IAEE camiasının görüş ve önerilerine büyük değer verdiklerini kaydetti. Farfari, “Üye ülkeler istediklerini yapmakta serbestler. Amaçlarımız ortak, ancak yollarımız farklı. Üye ülkeler üzerinde bağlayıcı olacak, teşvik empoze edebilecek gücümüz yok. Herkes kendi politikasını geliştiriyor” dedi.

Samuele Farfari, ayrıca Avrupa’da nükleer enerjinin ölmediğini ve yeni yatırıma hazırlanan ülkeler bulunduğunu belirtti.

Jeopolitikanın önemine de değinen Farfari, “Rusya ile Ukrayna arasında dün yapılan anlaşmayla bu kış Avrupa’nın arz güvenliğini sağlanmış oldu. Ancak Rusya’ya olan bağımlılık azalmalı. Bunun için de güney ve güneydoğusunda, Akdeniz çevresinde yeni projeler geliştirmeliyiz” dedi.

-“TANAP güzel ama yeterli değil”

Kapanış oturumundan sonra soruları cevaplayan IAEE Seçilmiş Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu Ukrayna krizinin Avrupa’da kaynak çeşitlendirmesinin öneminin daha iyi anlaşılmasını sağladığını, bunun da Türkiye için bir fırsat olduğunu belirtti.

Kumbaroğlu “TANAP Türkiye için güzel bir proje ama tek başına yeterli değil. Bir enerji terminali yaratacak gücü yok. Konferansımızda öne çıkan ve Avrupa Komisyonu adına Farfari’nin de belirttiği üzere yeni projelerin geliştirilmesi, Avrupa’nın destekleyeceği ve Türkiye’yi bölgenin enerji terminali yapacak yeni fırsatların değerlendirilmesi için zamanlama çok uygun. Bu fırsat kaçırılmamalı” dedi.

Translate »