Alman Piyasa Araştırma Enstitüsü’nden Çarpıcı Sonuçlar
Alman teknik danışmanlık firması BKV GmbH, Almanya’nın önde gelen derneklerinden IK Industrievereinigung Kunststoffverpackungen e.V ve PlasticsEurope Deutschland tarafından yapılan araştırmada plastik ambalajın önemine dikkat çekildi.
BKV GmbH’nin yaptığı araştırmayı değerlendiren PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, “Son 20 yılda plastik ambalajın gelişimine kapsamlı bir bakış sağlayan bu araştırma; plastik ambalajın, kaynak verimliliğine ve atıktan kaçınmaya nasıl katkı sağladığını göstermesi açısından büyük değer taşıyor. Çalışma sonucu gösteriyor ki, plastik ambalaj; kaynak verimliliğini doğru kullanma, atıktan kaçınma gibi konularda sektöre giderek artan bir katkı sağlıyor” dedi.
Almanya plastik ambalaj sektörünün en büyük derneklerinden IK (Industrievereinigung Kunststoffverpackungen e.V.), AB Plastik Hammadde Üreticileri Birliği’nin Almanya şubesi (PlasticsEurope Deutschland e.V.) ve Almanya’daki plastik firmalarına teknik danışmanlık yapan BKV GmbH tarafından yapılan araştırma; plastik ambalajın pratik ve güvenli olmasının yanı sıra diğer ambalajlara göre çok daha verimli olduğunu ortaya koydu.
Yenilikçi plastik ambalaj ile 1 milyon ton’luk tasarruf!
2013 yılında üretilen ambalajla, 1991 yılında üretilen ambalajı karşılaştıran GVM’nin (Ambalaj konusunda çalışan bir Alman piyasa araştırma enstitüsü) çalışması, üretimdeki verimlilik artışının tam miktarını ortaya çıkardı. Yapılan çalışmanın sonunda, Almanya’da ambalaj için 1991 yılında 3.715 milyon ton plastik tüketilirken, 2013 yılında yalnızca 2.76 milyon ton plastik tüketildiği çarpıcı sonucuna ulaşıldı. Bu da, nerdeyse bir milyon tonluk bir tasarrufa denk geliyor ve bu malzeme tasarrufu; yenilikçi ambalaj çözümlerine ilişkin daha sıkı yasal koşullarla, gıda maddelerinin bölünebilirliği ve dayanıklılığı açısından ticaretin ve tüketicilerin artan taleplerine rağmen başarıyla yapılmış oluyor.
Plastik ambalaj hem daha verimli, hem daha hafif!
Yüksek performansından dolayı giderek daha popüler hale gelen plastik ambalaj; BKV tarafından yürütülen çalışmada, yenileme etkileri, yeni pazarlar ve değişen ambalaj yapılarının bir sonucu olarak 1991- 2013 yılları arasındaki ticari tüketimini 1.64 milyon tondan 2.76 milyon tona yükseltmiş bulunuyor.
Tüm tüketici mallarının yaklaşık % 63’ü, şu anda tüketiciye plastik ambalaj içerisinde taşınmasına karşın; plastik ambalaj, ağırlık açısından tüm ambalaj miktarının yalnızca % 24’ünü oluşturuyor. Bu da, ambalaj aracı olarak plastiğin yüksek malzeme verimini açıkça gösteriyor.
Son 20 yılda, ticari ambalajda yükselen grafik!
“1991-2013 yılları arasında plastik ambalaj veriminin iyileşmesi” adını taşıyan GVM çalışmasını değerlendiren PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, “Son 20 yılda plastik ambalajın gelişimine kapsamlı bir bakış sağlayan bu araştırma; plastik ambalajın, kaynak verimliliğine ve atıktan kaçınmaya nasıl katkı sağladığını göstermesi açısından büyük değer taşıyor. Çalışma sonucu gösteriyor ki, plastik ambalaj; kaynak verimliliğini doğru kullanma, atıktan kaçınma gibi konularda sektöre giderek artan bir katkı sağlıyor” dedi.
GVM’nin çalışmasının; örnek alımı ve tartımının yanı sıra ambalaj üreticileri arasındaki bir araştırmayla desteklenen ambalaj piyasası ve ambalaj örneklerine ilişkin kapsamlı GVM veri tabanının bir değerlendirmesine de dayandığını kaydeden Aksoy, “Ayrı örnek serilerine dayalı plastik ambalaj iyileşmesini gösteren ve ambalaj tüketimi üzerindeki miktar, yapı ve ağırlık etkisini analiz eden bu çalışma; ayrıca ticari ambalaj konusunda ilk kez bu tür bir detay seviyesindeki araştırmada dikkate alınıyor” diyerek çalışmaya dikkat çekti.