herofis LIJI abt abt abt
abt abt
abt abt doper
Home Haberler ‘İnşaat sektöründeki kazalar ders olmalı’

TİMFED (Tesisat İnşaat Malzemecileri Federasyonu) İnşaat sektöründeki riskler ve fırsatları değerlendirilmesi adına İstanbul’da sektörün önde gelenlerinin katıldığı büyük bir zirve gerçekleştirdi.

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Şahin, İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, İBB Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı, SİNPAŞ Holding Başkanı Avni Çelik ve TİMFED Başkanı Kemal Çelik’in ve bir çok akademisyenin katıldığı İnşaat sektörünün zirvesi İstanbul Grand Cevahir Otel’de gerçekleştirildi…

İnşaat sektörünün son dur546352a861361f2024ef651bumu enine boyuna masaya yatırılırken organizasyonun ev sahibi TİMFED Genel Başkanı Kemal Çelik açılış konuşmasının ardından TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu sektörü değerlendiren konuşmasına başladı… Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 2013 yılında tüm şirketlerin toplam net karının 68 milyar lira gerçekleştiğini ve 2012’ye göre artış olmadığını belirterek, “Bilakis yüzde 30 azalmış. İşte müteşebbisimizin sıkıntısının özeti burada. Şirketlerin ciroları artıyor ancak yapılan cironun bereketi azalıyor” dedi.

Hisarcıklıoğlu, karlılıktaki gerilmenin nedenlerine bakıldığında faiz ve kur etkisinin görüldüğünü, 2013’te faiz giderinin yüzde 29, kur zararının yüzde 131 arttığını belirtti. İkinci büyük sıkıntının ise çeklerde yaşandığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, “Karşılıksız çekte hapis cezası kalktıktan sonra çekte sorunlar arttı. Çeke yeniden itibar kazandırmalıyız ki, piyasada çarklar dönsün. Hapis cezasının kalkmasından sonra, çek sicili bilgilerinin özel sektöre açılması talebimiz hükumetçe de uygun görülmüştü. Bu konudaki çalışma, Kredi Kayıt Bürosu tarafından başlatıldı. Biz de destek verdik ancak reel sektörden beklediğimiz ilgiyi görmedi. Bu konuda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında bir çalışma yaptık. İnşallah bu sorunu da çözeceğiz” ifadelerini kullandı.

Hisarcıklıoğlu, “Üstüne bir de SSK işveren payından muaf oluyorsunuz. Yani buradan istihdam edeceğiniz her çalışan için yüzde 15 ila 19 daha az prim ödüyorsunuz. Bu imkanı kullanın. Bugüne kadar buradan 50 bin kişi iş sahibi oldu. Sıkıntı yaşadığımız başka konular da var. Bunlar; geçici vergiler, vadeye göre KDV’nin farklı ödenmesi ihtiyacı gibi konular” dedi.

“Seramikte ve demir-çelik üretiminde Avrupa’da üçüncüyüz. Dekoratif boyada dördüncüyüz. 2013 yılı itibariyle tüm gümrük kapılarında bir Türk malı girdi. Bunu 3 yıl önce söylesem kimse bana inanmazdı. Biz 4,5 milyon yeni insana iş sağladık, Avrupa’da 5 milyon kişi işini kaybetti. Mevcut sorunlara kafanızı takmayın, çözüm önerilerinizi yazın. Ben ülkemin geleceğinden çok umutluyum. 2015 sonrası Türkiye’de 4 yıl seçim yok. Önümüzdeki dönem reform dönemi olacak. Sayın Başbakan buInsaat-sektorune-guven-yuzde-16-azaldi_70743_de66fnun sinyallerini verdi. Sektörel dönüşüm programlarını açıkladı. Bunlar Türkiye’nin yol haritası. Bunu sonuna kadar destekliyoruz. Bunlar gerçekleşirse tek hedefimiz var; 2023’te ülkemizin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmesini istiyoruz.”

TİMFED Başkanı Kemal Çelik yaptığı konuşmada, Türkiye’de son zamanlarda inşaat sektörü, yaşanan talihsiz kazalar ile gündeme gelmişti… İnşaat sektörü meydana gelen ölümlü kazalar sonucunda ise bir hayli kötü anılmıştı… Bunun başlıca nedenlerden bir tanesi kanunların yeterince uygulanmadığı ve kontrol mekanizmalarında esnekliklerin yaşandığından kaynaklanıyor… Kanunlar artık bundan sonra tam anlamıyla uygulanırsa bu talihsiz kazalar dilerim artık yaşanmaz” diye konuştu…

‘AVRUPA ÜLKELERİ ÖRNEK OLMALI’
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, “İnşaat sektörünün sanayiyi besleyecek şekilde büyümesi gerektiğine inanıyorum” dedi. Okyay, Tesisat İnşaat Malzemecileri Federasyonu (TİMFED) Zirvesi’nde, Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin’in moderatörlüğünde düzenlenen “İnşaat Sektöründeki Riskler, Sorunlar ve Küresel Fırsatlar” panelinde konuştu. İnşaat sektörünün ülkenin büyümesine yaptığı olumlu katkıya işaret eden Okyay, tüm negativiteye karşın inşaat sektörünün sanayiyi besleyecek şekilde büyümesi gerektiğine inandığını söyledi. Okyay, bu nedenle müteahhitlik sektörünün uygulayıcı olması ve dağıtım kanallarının ahenginin yakalanmasıyla bunun gerçekleşebileceğini dile getirerek, bunun için herkesin ortak anlayışla kaliteli, eğitimli insan istihdamı ve denetimde başarılı sürdürülebilirlik konusunda buluşması gerektiğini ifade etti.

İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, iş güvenliği her sektörde önemli bir sorun yeni yapılan düzenlemeler ile birlikte ciddi bir maliyet oluştu fakat düzenli olarak bu eğitimleri vermek lazım. İnsana yatırım yapmak gerek sağlıklı bir şekilde çalışmaların da gerçekleşmesi lazım. İnşaat sektörü hızla büyümekte, bu kazalar sektörün önünün kesilmesi adına bilinçli mi yapılıyor diye komplo teorileri bile aklıma geliyor. Bir ara gemi inşaat sektöründe de arka arkaya kazalar olmuştu fakat bunu düşünmek bile istemiyorum. Giden canlar var önemli hepimiz bu talihsiz kazalara çok üzüldük. Bu sektörde çalışanların ortamları denetim ve gözetimi gerçek anlamda muhakkak yapılmalı. Sektörde taşeron sistemi tedarikçi olayına dikkat etmek gerekir. Avrupa ülkeleri bu konuda baz alınmalı. Yasalar ve yaptırımlar uygulanmalı.

‘YAŞANAN TAHLİSİZLİKLER DERS OLMALI’
SİNPAŞ Holding Başkanı Avni çelik, “Ülkemizin ekonomik ve politik istikrarını korumadaki başarı ve istikrarının önemini daha iyi anlıyoruz. Ülkemiz bölgesinde bir istikrar ve kalkınma adası olarak çevresine güven vermektedir. Türkiye’nin büyümesi gelişmekte olan ülkeler ortalamasının üzerindedir. Sadece son 10 yılda yaşadığımız değişim, Türkiye’nin potansiyelinin göstergesidir” ifadelerini de kullandı.
Başkan Avni çelik, “Yaptığımız inşaatları sıkı denetime tabii tutuyoruz. Denetimlerimiz iki şekilde biri çalışanlarımızın sağlık güvencesi ve sigortaları var mı ve bu işin ehli kişiler mi, bu işin eğitimini almışlar mı diye bakıyoruz. Diğer bir denetimimiz ise iş yerini denetliyoruz. Fiziki güvenlik önlemleri sağlıklı şekilde tedbirleri alınmış mı alınmamış mı diye. Bu sektörde bunlara dikkat etmek şart eğer önlemleri almasanız ileride çok zor durumlara düşersiniz. Ülkemizde son zamanlarda bu tarz talihsizlikler her işverene ders olmalı” diye konuştu.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkan Yardımcısı Ahmet Şahin de ürettikleri konutların yüzde 85’inin sosyal konutlardan oluştuğunu belirterek, 81 ilin 920 ilçesinde şimdiye kadar birçok uygulama yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini anlattı. Bunların haricinde 200 bini aşkın konut projesi üzerinde çalıştıkları bilgisini veren Şahin, şunları kaydetti: “Bunların önemli kısmını yine kentsel dönüşüm projeleri oluşturuyor. Sadece konut değil hastane, stadyum gibi çalışmalar da yapıyoruz. 974 okul, 986 spor salonu, pansiyonlar, sağlık ocakları gibi hizmetleri gerçekleştirdik. TOKİ aynı zamanda afetten zarar görmüş bölgelerde de varlığını göstererek afet konutları yapıyor. Endonezya, Pakistan, Suriye gibi felaket yaşamış ülkelerde konutlarımız bulunuyor. Somali’de ise 200 yataklı hastane, 40 hemşire okulu ve ibadethaneler yapılmıştır.”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı da İstanbul’u dünyanın hayranlıkla seyredilen bir şehri olduğunu belirterek, marka şehrin ana unsurlarının estetik, entegrasyon, mobilite ve iletişim olduğunu ve bunlara dikkat ettiklerini söyledi. Fazlalıklardan arınmış yani nüfusu arındırılmış, doğru yapılaşmış şehircilik çalışmalarının önemine işaret eden Baraçlı, medeniyeti ön plana çıkaracak, araç trafiğinden kaynaklanan ulaşım problemlerini çözebilmek adına gerekli hizmeti ön planda tutacak çalışmaları hedefleri içine aldıklarını dile getirdi. Baraçlı, kentsel dönüşünün her bölge için farklı şehirde değerlendirilmesi ve kamu-özel sektör iş birliğiyle yeni finansman modellerinin geliştirilmesi gerektiğini, bunları yaparken de ek bütçeye ihtiyaç duyulacağının tahmin edildiğini vurguladı.

İBB Genel Sekreteri Dr Hayri Baraçlı, iş güvenliği hem sektör açısından hem de yönetim adına önemli bir konu diyerek, “Şantiye yönetim sisteminde Büyükşehir Belediyesi olarak belediyenin alanına giren tüm tedbirleri alıyoruz. Yapılan herhangi bir yapının denetimini ve mevzuata göre yapılıp yapılmadığını ilgili birimlerimiz etraflıca incelemekte yedi yirmidört gözetim ve denetimlerimiz yapılmakta” diye konuştu.

TİMFED’in yapmış olduğu inşaat sektöründe zirve paneli öğlen saatlerinde başlayarak akşam saatlerinde iki oturum şeklinde gerçekleşti. Oturum başkanlığını Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof Dr Kerem Alkin’in yaptığı zirve panelinde inşaat sektörü a’dan Z’ye konuşuldu. TİMFED Başkanı Kemal Çelik, bu organizasyonu destekleyen Vitra ve Kale Grup yöneticilerine teşekkür ederken katılımcı tüm panalistlere plaket ve hediyeler takdim etti. Organizasyonun en büyük destekçisi olan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’na ise TİMFED zirvesine vermiş olduğu desteğinden dolayı özel bir hediye verildi…

Translate »