Home Haberler İŞ YERLERİNDE SAĞLIK VE GÜVENLİK

Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi 3. Sınıf Öğrencisi Buse AYDIN’ın dergimizde yayınlanmak üzere yazdığı yazıda, iş güvenliği ve sağlığı konusunda dikkat etmemiz gereken konular yer alıyor ve Buse  AYDIN işverenleri ve çalışanları uyarıyor!


 

İŞ YERLERİNDE SAĞLIK VE GÜVENLİK

İş sağlığı bilimi nedir? İş sağlığı bilimi, tüm mesleklerdeki çalışanların sağlıklarını sosyal, psikolojik ve fiziksel olarak en üst seviyede tutmak, çalışma şartlarını ve üretim araçlarını sağlığa uygunhale getirmek, çalışanları zararlı etkilerden koruyarak işin ve işçinin birbirine uyumunu sağlamak üzere kurulmuş bir tıp dalıdır.

Yakın tarihte 301 vatandaşımızı kaybettiğimiz Soma faciası başta olmak üzere ülkemizde yaşanan pek çok olay iş güvenliğinin ülkemiz açısından ne denli önemli olduğunu gözler önüne sermektedir.

Son yıllarda iş kazaları ve işçi ölümlerinde artış yaşanmakta. SGK’nın verilerine göre; 2011 yılında 69.227 iş kazası yaşandı, 697 meslek hastalığı tespit edildi. Bu olaylara bağlı olarak 1.710 çalışan hayatını kaybetti. Diğer bir araştırmaya göre, TÜİK 2013 yılı boyunca istihdam edilen çalışanların % 2,3’ünün iş kazası geçirdiğini, % 2,1’inin ise çalıştığı işe bağlı hastalık geçirdiğini açıkladı. İş kazaları, ölüm ve yaralı oranlarına bakıldığında Türkiye iş güvenliği açısından pek çok Avrupa ülkesine göre sınıfta kalıyor. Bunun yanında bildirilmeyen kaza düzeyinin de diğer Avrupa ülkelerine göre çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Bu bize, durumun gördüğümüzden çok daha vahim olduğunu işaret ediyor.

20.06.2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’, iş güvenliği hususunda yeni düzenlemeler getirdi. İş yerlerinin niteliğine göre tehlike sınıflarına ayrılması; bütün iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi gibi bu konuda uzman personel bulundurma zorunluluğu, zorunlu risk değerlendirmesi yapmak bunlardan sadece birkaçı. Bu kanunla iş kazası ve meslek hastalığı ortaya çıkmadan önce önlenmesi, çalışanlara sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı sağlanması amaçlanıyor. Her konuda olduğu gibi bu çalışmanın da başarıya ulaşabilmesi için uygulamanın ve denetlemenin en iyi şekilde yapılması gerekiyor.

Ülkemizin önemli sorunlarından biri olan iş sağlığı ve güvenliği, 21.yüzyıl şartlarında ve teknolojik imkanlar dahilinde, olması gerekenden oldukça düşük seviyede. Bu sorunu çözmek için devlete, çalışanın kendisine, işverene, kısacası herkese önemli görevler düşüyor. Özellikle işverenin bu konudaki görevi, hassasiyeti ve fedakarlığı çok önemli. Herkes üzerine düşeni yaptığında kazanan işveren, çalışan, çalışanların geride bırakmadığı aileleri ve sonunda ülkemizin ta kendisi olacaktır. İş kazalarında daha fazla vatandaşımızı kaybetmemek dileğiyle, tüm işverenlerimizi ve çalışanlarımızı iş sağlığı konusunda daha dikkatli olmaya davet ediyorum.

OCCUPATIONAL HEALTH AND SAFETY

What is Occupational Health and Safety (OHS)? OHS is a medical area concerned with the safety, health and welfare of people engaged in work or employment. Occupational health concerns not only about the employees’ physical health, but also about their social and psychological health. I want to invite all the employers and employees to be careful and sensitive about OHS in order to prevent occupational diseases and loss of more lives! 

BUSE AYDIN


Buse AYDIN’ın bu önemli yazısını dergimizin 61. Sayısından da okuyabilirsiniz.:)

Dergimiz size de ücretsiz olarak gönderilsin istiyorsanız lütfen haber@winworld.net e-posta adresinden veya 05552952652 nolu cep telefonundan talebinizi bildiriniz!

Saygılarımızla,

WinWorld Türkiye Ekibi 

Translate »