Limak’tan 520 Milyon Euro Yatırım
Türkiye’nin en eski doğalgaz çevrim santrali olma özelliğini taşıyan yaklaşık 1200 MW kurulu güce sahip Hamitabat’ın yaklaşık 520 milyon euroluk yenileme yatırımı için UniCredit, Yapı Kredi, ING, KFW IPEX ve DZ Bank’tan toplam 395 milyon euro tutarında uzun vadeli proje finansman kredisi için sözleşme imzalandı. Ankara’da yapılan imza törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’da katıldı.
Mart 2013 tarihinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından ihalesi yapılan Hamitabat Santrali’ni en yüksek teklifi veren Limak Grubu 1 Ağustos 2013 tarihinde devralmıştı.
Uluslararası bir altyapı yatırım fonu olan InfraMed, 31 Aralık 2014’te Hamitabat Doğalgaz Santrali’ne yüzde 25 hisse ile ortak oldu ve İskenderun Limanı’ndan sonraki ikinci yatırımı ile Türkiye’ye olan güvenini gösterdi.
Hamitabat Santrali’nin tüm ünitelerinin yenilenmesi yatırımı için EPC (anahtar teslimi) Müteahhitliğini ise Gama Güç Sistemleri kazandı ve EPC Sözleşmesi Ağustos 2014 tarihinde imzalandı. Santralde dünyanın en verimli ve esnek gaz türbini olan Siemens 8000H serisi kullanılacak.
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir toplantıda yaptığı konuşmada; “Bu yatırım hem grubumuz, hem de Türkiye adına çok büyük önem arz ediyor. Türkiye’nin en eski doğalgaz santrali olma özelliğini taşıyan yaklaşık 1,200 MW’lık Hamitabat Doğalgaz Çevrim Santrali, yapacağımız bu yatırımla birlikte Türkiye’nin, en yeni teknolojiye sahip ve çevreye en saygılı santraline dönüşecek” dedi.
Özdemir, “Santralin 2013 yılında özelleştirmeden devraldığımızda yüzde 38 düzeyinde olan verimlilik seviyesi yaklaşık yüzde 62’ye çıkarılacak. Türkiye’nin ithal bir enerji kaynağı olan doğalgazı, çok daha verimli bir biçimde elektrik enerjisine çevirecek olan bu santral, aynı elektriği üretmek için neredeyse yarı yarıya daha az doğalgaz kullanacak” diye konuştu.
YATIRIM İÇİN 395 MİLYON EUROLUK UZUN VADELİ KREDİ KULLANILACAK
Santralin yeni yatırımı toplamda yaklaşık 520 milyon euroya mal olacak. Bunun yaklaşık 120 milyon euroluk kısmı öz kaynakla, 395 milyon euroluk kısmı ise uzun vadeli kredi ile yapılacak. Alınan kredilerin büyük bir bölümü, yabancı ticari bankalar ile ihracat kredi kuruluşlarından sağlanacak.
Türkiye’nin en eski doğalgaz çevrim santrali olma özelliğini taşıyan Hamitabat, 1984 -1989 yılları arasında inşa edildi.
Özdemir konuşmasında; “İstanbul’un Avrupa yakası da başta olmak üzere Trakya bölgesinin enerji talebini karşılayan Hamitabat Santrali, bölge ve Türkiye’nin enerji güvenliği açısından çok stratejik bir önem taşıyor. Bu sebeple, yeni ünitelerin 2017 yılı ikinci yarısında tamamlanmasına kadar geçecek olan sürede, eski ünitelerin de mümkün olduğunca devrede olmasının planlandığını” söyledi.
YENİ SANTRAL YÜKSEK VERİMLİLİK İLE ÇEVRE VE EKONOMİYE DOST
Santralde sağlanan verimlilik artışı sayesinde Türkiye’nin doğalgaz ithalatı azalacak. Ayrıca, daha az doğalgaz tüketimi sayesinde karbon salınımı da büyük oranda düşerek çevreye dost bir üretim gerçekleşecek.
Öte yandan santralin inşası sırasında yoğun dönemlerde istihdam sayısı 1,500 kişiye kadar yükselerek bölge ekonomisine de önemli bir katkı sağlanacak.