Home Haberler Peryön Ücret Artışı Anketi Sonuçlandı

Şirketler yılın ilk yarısında ücret artışı yapacak.

Türkiye İnsan Yönetimi Derneği – Peryön’ün her yıl düzenli olarak yaptığı Ücret Artışı Anketi 2017 sonuçları yayınlandı. 30 farklı sektörden 84 firmanın katılım sağladığı anketin sonuçları, şirketlerin neredeyse tamamının yılın ilk yarısında ücret artışı yapacağını ortaya koyuyor.

Peryön 2017 Ücret Artışı Anketi sonuçlarına bakıldığında, şirketlerin büyük çoğunluğunun (%82) yılda bir kez ücret artışı yapacaklarını, geri kalanların ise yılda iki kez ücret artışı yapacaklarını görüyoruz. 2016 senesinde ise aynı soruya verilen yanıt %90 düzeyinde ve yılda bir kez zam yapılacağı yönündeydi. Bu alandaki uygulama daha çok firmaların süregelen ücretlendirme politikaları ile ilişkili olmakla birlikte; bir önceki seneye göre bir artış görülüyor. Bu değişimin sebebini, PERYÖN araştırmalarına danışmanlık desteği veren Deloitte Danışmanlık İnsan Kaynakları Hizmetleri Lideri Cem Sezgin, “Sayıları daha az olsa da; bazı firmaların biraz “bekle-gör” taktiği ile zamları senede bir kerede değil, ekonominin gidişatına göre iki taksitte yapmayı tercih ettiklerini tahmin ediyoruz.” şeklinde yorumladı.

Tıpkı 2016 ücret araştırmasında olduğu gibi, 2017 senesinde de firmaların büyük çoğunluğu (%79) artış için yılın ilk çeyreğini öngörüyor. 2017 yılı sonuçlarının bir önceki seneden ayrışan noktası; yılın ikinci yarısı için artış planlayan firmaların sayısındaki azalma (2016: %9,6, 2017: %3,7).

Ücret artış oranlarında korkutucu bir düşüş yok

2016’da firmaların ücret artışları ortalama %11,2 oranında gerçekleşti. Bir önceki yıl gerçekleştirilen araştırmada şirketler, planladıkları zam oranının ortalamada %10,1 olacağını öngörmüşlerdi. Bu öngörü küçük bir oynamayla gerçekleşti. 2017 yılı için ise, katılımcı firmaların bütçeledikleri ortalama artış oranı %9,6. Yani firmalar, 2016’ya göre biraz daha düşük bir oranda zam yapmayı hedefliyorlar. Oluşabilecek olumsuz ekonomik gelişmeler nedeniyle bazı firmaların bütçeledikleri oranların bir miktar altında ücret artışı yapacaklarını; bazılarının ise tam tersine çalışanlarını kaybetmemek adına hedeflenen oranların az da olsa üzerine çıkabilecekleri söylenebilir. Sonuçlar, ekonomik iklim ve firmaların finansal güçleri ve stratejilerinden etkilenebilir. Ancak tahminler her iki durumun birbirini dengeleyeceği ve ortalamada çok fazla bir değişme olmayacağını yönünde.

Sonuçlardan görüleceği üzere, 2017 sadece mavi yakalı çalışanlar için ücret zammı oranlarında bir önceki seneye kıyasla bir azalış öngörülüyor. Katılımcı firmalar ağırlıklı mavi yakalı çalışanlardan oluştuğundan dolayı, diğer üç pozisyon grubu için durum tersini işaret ediyor dahi olsa, toplamda 2016’ya kıyasla daha düşük bir zam oranı bekleniyor.

İkramiye, prim gibi ücret tamamlayıcılar konusundaki uygulamalar

PERYÖN 2017 Ücret Artışı Anketi’ne katılan firmaların sadece üçte biri ikramiye ve primlerde 2017 için artış öngörüyor. Herhangi bir değişiklik öngörmeyenlerin oranı ise %38. Bu yanıtlar 2016 sonuçlarına oldukça yakın bir tablo ortaya koymakta. Özellikle son 2 yılda maliyetler konusunda artan hassasiyetin doğal bir yansıması sonucu, firmaların personel giderlerini de kontrol altına almaya çalıştıklarını görüyoruz.

Translate »