herofis LIJI abt abt abt
abt abt
abt abt doper
Home Haberler SU SIKINTISINI ÇEVRECİ BİNALAR ÇÖZEBİLİR!

“SU SIKINTISINI ÇEVRECİ BİNALAR ÇÖZEBİLİR!”

Kış aylarında beklenen yağışların gerçekleşmemesi başta İstanbul olmak üzere birçok şehri yaz aylarını susuz geçirme korkusuyla yüz yüze bıraktı. Geçtiğimiz günlerde beklenmedik hava olaylarıyla gelen yoğun yağışın bir nebze de olsa barajlardaki su oranlarına olumlu yansıyacağı düşünülse de sonuç beklendiği gibi olmadı. Yağışların bu denli etkisiz kalma durumu su tasarrufu konusunda farklı çözüm arayışlarını da gündeme getirdi.

Küresel ısınma ve çeşitli faktörler dolayısıyla kış aylarında meydana gelen yağış miktarı barajlardaki su seviyesini istenilen seviyelerde tutamayabiliyor. Bunun yanı sıra sonMjg4MTc1OD-dunyada-cevreci-binalarda-ilk-10dayiz günlerde beklenmedik hava olaylarıyla gelen yağışlar da beklentileri karşılamış değil.Ayrıca plansız ve yüksek yapılar nedeniyle yağmur oluşumunu sağlayan hava döngüsünün zarar görmesi de yağışların iyice azalmasına sebep olmaya başladı.

Bu soruna çözüm olarak sunulan alternatiflerden birisi de yeşil binaların inşa edilmesi. Uzmanlara göre rüzgâr,güneş ve yağmur suyu gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak büyük oranda tasarruf sağlayan çevreci yapılar tercih edilirse barajlardaki su oranı %50’nin üzerinde seyredecek.

 

“Çevreci Yapıların İnşasına Ağırlık Verilerek Barajlardaki Su Miktarına Katkı Sağlanabilir!”

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Amplio Emlak Yatırım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Alaeddin Babaoğlu, “Bir yatırım gerçekleştirmeden önce hem bulunduğu bölgeye hem de çevreye uyumlu olmasına özen gösterilmeli, enerjide de maksimum seviyelerde nasıl tasarruf elde edilebileceği değerlendirilmelidir. Bu bağlamda yağmur sularını da, güneşin ısısını da en iyi şekilde kullanmak gerekiyor. Farklı birçok ülkede gerçekleştirdiğimiz yatırımları da göz önünde bulundurarak şunu söyleyebilirim; Türkiye’de bu tür yapıların inşasına ağırlık verilerek barajlardaki su seviyesine ciddi katkı sağlanabilir. Sıradan bir yağmurda bile bu yapılar kendi su ihtiyaçlarının büyük bir kısmını karşılayabilir.” Şeklinde konuştu.

Şebeke suyundan tasarruf sağlamak için kullanılan sistemlerin istenirse eski binalarda da kurulabileceğini belirten Babaoğlu, “Yağmur sularını kullanma özelliği sadece yeni yapılarda olur diye bir kural yok, isteyenler eski binalarında da bu depolama düzeneğini kurdurabilir.” dedi.

 

“Yatay Yapılar Mevsimleri Daha Gerçekçi Yaşamamızı Sağlayabilir!”

Yeni inşa edilecek yapıların hem yatay hem çevreci olması gerektiğini vurgulayan Babaoğlu, “Günümüzde gayrimenkul yatırımı denildiğinde akla sadece dikey olarak inşa edilmiş yapılar geliyor. Bu yapılar sadece insanları değil, havadaki hareketleri de kısıtlıyor. Bu yüzden yeni, yaratıcı tasarımlara sahip ve yatay yapılar inşa etmeliyiz.” şeklinde konuştu.

Translate »