Home Haberler Tayvan, Türkiye’nin uzak doğuya açılımında stratejik ülke

Tayvan Ekonomik ve Kültür Misyonu Türkiye Temsilcisi Yaser Cheng: “Çin’de yatırım yapmak isteyen Türk şirketler için Tayvan, stratejik ortak olarak çok yararlı olabilir. Türk şirketlerini Tayvan ile ilişkileri geliştirmeye çağırıyoruz”. 

Tayvan’ın Ekonomik ve Kültür Misyonu Türkiye Temsilcisi Yaser Cheng, Çin’de yatırım yapmak isteyen Türk şirketleri için Tayvan’ın stratejik ortak olarak çok yararlı olacağını belirterek, Türk şirketlerini Tayvan ile ilişkileri geliştirmeye çağırdı. Tayvan’ın, Çin’in iş yapma şekillerini ve kültürünü en iyi bilen ülke olduğunu belirten Cheng, bu anlamda Çin pazarına girmek isteyen şirketler için Tayvan’ın önemli bir kapı olabileceğini vurguladı. Dünyada Çin’de para kazanabilen sadece üç ülke olduğunu ifade eden Cheng, “Bunlar Tayvan, Güney Kore ve Japonya. Japonlar, dünyanın en kalabalık ülkesinde nasıl iş yapılabileceğini çok iyi biliyor. Ne zaman Çin pazarına girmek isteseler Tayvan’ı stratejik ortak olarak seçiyorlar ve karlılıklarını artırıyorlar. Çünkü Çin’i en iyi biz anlıyoruz. Onlarla aynı dili kullanıyor ve onların düşünce yapısını iyi biliyoruz” diye konuştu.

Bu avantajlarından dolayı Tayvan’ın Türkiye’nin Çin’e ihracatını artırma konusunda çok faydalı olabileceğini belirten Cheng, “Türk ve Tayvan insanı kültürel olarak birbirine çok benzer. Aynı aile değerlerine sahibiz. Büyük bir aile olma ruhu ve büyüklerimize saygı ortak değerimiz. Bu Batı kültürlerinde bulamayacağımız bir değer” dedi.

Cheng, “Türk hükümetini Tayvan’a karşı daha esnek olmaya davet ediyoruz. Son altı yılda Tayvan ve Çin’in ilişkileri önemli oranda gelişti. ABD, Japonya ve Avrupa ülkeleri Tayvan’ın Çin’le ilişkilerinin geliştiğini biliyorlar, bunu, Tayvan’la kendi ilişkilerini geliştirmek için fırsat olarak kullanıyorlar. Fakat ne yazık ki Türkiye bu konuya yeterince ilgi göstermiyor” dedi.

Türkiye-Tayvan ticaret hacmi 2,1 milyar dolar

Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre, geçen yıl dünyanın 20’nci büyük mal ihracatçısı ve 18’inci büyük ithalatçısı konumunda olan Tayvan, 305 milyar doları bulan ihracatıyla küresel ihracatın yaklaşık yüzde 1,6’sını gerçekleştirdi.

Türkiye-Tayvan arasındaki ticaret hacmi ise geçen yıl 2,1 milyar dolara ulaştı. Bu ticaretin yaklaşık yüzde 96’sını Tayvan’ın Türkiye’ye yaptığı ihracat oluşturdu. Buna karşılık Türkiye’nin bu ülkeye ihracatı ise 117 milyon dolar düzeyinde kaldı.

 

Translate »