Home Haberler Teresa Carreno Gençlik Orkestrası Hilti’nin Desteği İle Müzikseverlerle Buluştu

PH_aliguler__(1_of_1)-121 PH_aliguler__(1_of_1)-122 PH_aliguler__(1_of_1)-122 PH_aliguler__(1_of_1)-125(1) PH_aliguler__(1_of_1)-132Venezüellalı yoksul çocuklar El Sistema ile müzisyen oluyor,

enstrümanlarını Hilti Vakfı sağlıyor


İnşaat sektörünün global markası Hilti’ye bağlı Hilti Vakfı tarafından desteklenen El Sistema’nın en önemli orkestralarından biri olan Venezüella Teresa Carreño Gençlik Orkestrası, 42. İstanbul Müzik Festivali kapsamında Türkiye’ye geldi. Hilti Vakfı tarafından desteklenen orkestra, 2014 Avrupa Turu kapsamında, Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi’nde müzikseverlerle buluştu. 240 kişilik Teresa Carreño Gençlik Orkestrası’nın Müzik Yönetmeni, El Sistema’nın içinden yetişmiş yeteneklerden biri olan Christian Vásquez’di.

Tam 36 yıldır devlet ve destekçilerin bağışlarıyla yaşatılan El Sistema, Venezüella’da neredeyse tamamı yoksul mahallelerden (Barrio) 400 binin üzerinde çocuk ve genci müzikle buluşturan, onları yoksulluğun ve suçun dünyasından koparıp hayatlarını müzikle kazanan sağlıklı bireyler haline getiren bir sosyal sistem. Hilti Vakfı tarafından desteklenen 2014 Avrupa Turu; Teresa Carreño Gençlik Orkestrası’nı İsveç, Almanya, Portekiz, Fransa ve Birleşik Krallık’ın ardından turun son durağı olan Türkiye’ye taşıdı. Orkestranın müzik aletlerinin sponsoru olan Hilti, Avrupa Turu’nda orkestranın uluslararası seyahat, enstrümanların taşınması gibi genel masraflarını da karşıladı. 

Dünyanın her yerinde “İnsanların kendi koşullarını kendi çabaları ile iyileştirmesine yardım ederek”, yaşadıkları ve çalıştıkları koşullarda dikkat çekici ve sürdürülebilir bir gelişim oluşturmaya çalışan Hilti, bu yolla toplumun genel refahına katkıda bulunan koşulların oluşturulmasına yardımcı oluyor. Hilti Vakfı, El Sistema’nın içinde doğan ilk profesyonel orkestra olan Simon Bolivar, Venezüella Senfoni Orkestrası ve Teresa Carreño Gençlik Orkestrası’na yüksek kaliteli enstrümanlar ve diğer alanlarda destek sağlıyor.

Başarılı bir ekonomist olmasının yanı sıra iyi bir müzik adamı olan José Antonio Abreu tarafından 1975 yılında başlatılan El Sistema, şu an dünyada klasik müzik adına gerçekleştirilen en önemli proje olarak kabul ediliyor. Abreu tarafından kurulduğunda 12 çocuktan oluşan bu orkestra, bugün dünyanın en iyi ilk beş gençlik orkestrası arasında gösteriliyor. El Sistema ile Venezüella’nın dört bir yanına yayılmış 286 merkezde büyük çoğunluğu yoksulluk sınırının altında yaşayan 400 binin üzerinde çocuk müzik eğitimi alıyor ve kuruluşundan bugüne 2 milyondan fazla çocuk bu sistemden faydalanmış durumda. Çocuklar her gün öğleden sonra, üç-dört saatlerini derslere ayırıyor. İlk öğretmenleri, El Sistema’nın daha eski öğrencileri olan ağabeyleri ve ablaları oluyor. İlk önce çocuk korolarında yer alan müzisyenler, zaman ilerledikçe gençlik orkestralarının bir parçası haline geliyor.

El Sistema içinde yetişen ve konserleriyle büyük beğeni toplayan Teresa Carreño Gençlik Orkestrası ise bugüne kadar Claudio Abbado, Simon Rattle, Gustavo Dudamel, Krzysztof Penderecki, Plácido Domingo, Yo-Yo Ma, Juan Diego Florez ve Itzhak Perlman gibi önemli şefleri ve solistleriyle konserler verdi, Bonn Beethoven ve Salzburg festivallerinin yanı sıra Viyana Konzerthaus, Berlin Filarmoni Salonu, Amsterdam Concertgebouw’da yer aldı.

 Hilti Vakfı ve El Sistema’ya Desteği Hakkında:

Hilti Vakfı (The Hilti Foundation), Hilti Grup’un dünya çapında tek hissedarı olan Martin Hilti Aile Vakfı (Martin Hilti Family Trust) tarafından 1996 yılında kuruldu. Vakfın finansmanı, Hilti Grup ve Martin Hilti Aile Vakfı tarafından karşılanıyor.

Hilti Vakfı, “Daha iyi bir gelecek yaratıyoruz“ yönetim ilkesi altında toplumsal gelişim, eğitim ve öğretim, sanat ve kültür alanındaki faaliyet ve projeleri destekliyor. Hilti Vakfı’nın destek verdiği birçok proje içinde en önemlilerinden biri, Venezüella’da gençleri müzikle kucaklayan, yoksulluğun ve suçun dünyasından uzaklaştırarak onları üreten bireyler haline getiren El Sistema. Sistemin orijinal adı, ‘Fundación del Estado para el Sistema Nacional de las Orquestas Juveniles e Infantiles de Venezuela’, yani Türkçesi ile Devlet Genç ve Çocuk Orkestraları Sistemi Vakfı. Hilti Vakfı, El Sistema’da yetişmiş en yetkin müzisyenlerin bir araya geldiği, dünyaca ünlü şef Gustavo Dudamel yönetimindeki Venezüella Simon Bolivar Gençlik Orkestrası’na, Venezüella Senfoni Orkestrası’na ve Teresa Carreño Gençlik Orkestrası’na yüksek kaliteli enstrümanlar ve diğer alanlarda destek sağlıyor.

Hilti Vakfı, El Sistema’yı 2008 yılından bu yana destekliyor. Dünya çapında üne kavuşmuş bu orkestralara olan adanmışlık, hem sosyal ve kültürel yönü hem de eğitime odaklanmasıyla Hilti Vakfı’nın amaçlarını çok iyi yansıtıyor. Kötü koşullar altında yetişen gençler, tek başlarına yoksulluk döngüsünü kırabiliyor ve o çevreden uzaklaşabiliyorlar. Bu gençler orkestranın bir parçası olabilmek için bağlılık, disiplin duygusu ile hareket ediyorlar ve çok çalışmaya hevesliler. Kendi çevrelerini ve kendilerini geliştirmek için bu orkestra onlara mükemmel bir fırsat sunuyor.

El Sistema, günümüzde ikinci jenerasyon gençlik orkestralarını yetiştiriyor. Bunun en iyi örneği Teresa Carreño Gençlik Orkestrası. Hilti Vakfı, bundan 4 yıl önce topluluğun çıktığı ilk Avrupa turnesinde destekçisiydi. Bu turne, orkestranın Venezüella dışına ilk çıkışıydı. Birçok Hilti müşterisi ve çalışanı, orkestranın heyecanını, Almanya Bonn’da gerçekleştirdikleri ilk konserlerinde onlarla paylaşma imkânı buldu. Daha sonra orkestra üyeleri ve orkestranın o zaman 26 yaşında olan şefi Christian Vasquez ile tanıştılar. Gençlerin müzikal performansları, müziğin toplumda yarattığı pozitif değişikliği kanıtlar nitelikteydi. Ve bu yüzden Hilti Vakfı, El Sistema’ya olan desteğini sürdürmeye karar verdi. Hilti Vakfı, bu sözünü daha da genişleterek, aynı sorunlarla karşılaşılan başka ülkelerde de bu sistemin uygulanması için çalışacak.

 Müzik Yönetmeni Christian Vásquez Hakkında:

 “El Sistema”da yetişen ve şu an Teresa Carreño Gençlik Orkestrası’nın Müzik Yönetmeni olan Christian Vásquez, Amerikaların en fazla gelecek vaat eden yeteneklerinden biri olarak kendisini kanıtlamış bir müzisyen.

1984 yılında Caracas şehrinde doğan Christian Vásquez, ilk önce dokuz yaşındayken San Sebastian de los Reyes Senfoni Orkestrası‘na kemancı olarak katıldı. Çok genç bir yaşta Simón Bolívar Venezüella Gençlik Orkestrasına girdi ve yaklaşık 10 yıl süreyle Avrupa, ABD ve Latin Amerika’da geniş kapsamlı turnelere çıktı. Vásquez’in Simón Bolívar Gençlik Orkestrası’nda şef olarak ilk defa sahneye çıkışı Caracas şehrinde 2008 yılının Nisan ayında gerçekleşti, Mahler’in 2. senfonisini yönetti.

Avrupa’da, 2013-2014 yılları arasında Gävle Symfoniorkester’de Baş Konuk Şefliği ve Stavanger Senfoni Orkestrası’nda Baş Şef olan Vásquez, gelecek sezonlarda Orchestre de la Suisse Romande, Leipzig Gewandhausorchester, Helsinki Filarmoni, Camerata Salzburg, Arnhem Filarmoni ve Hollanda Radyo Filarmoni ile ilk konserlerine çıkacak. Vásquez, Gävle ve Stavanger orkestraları ile düzenli konserler de planlıyor.

Translate »