Home Haberler TÜKETİLDİĞİ YERDE ÜRETİLEBİLEN GÜNEŞ ENERJİSİ

Türkiye’nin en büyük sorunlarından birinin enerjide dışa bağımlılık olduğu biliniyor. Doğalgazda yüzde 98, petrolde ise yüzde 92 oranında dışa bağımlıyız. Devlet otoriteleri, güneş ve rüzgâr enerjisi kurulumunda yaptığı düzenlemelerle soruna alternatif çözümler üretmeye çalışıyor. Ticari işletmelerin en büyük sorunu şüphesiz elektrik fiyatlarında dolar bazında gerçekleşen artış oluyor. IBC SOLAR Türkiye Genel Müdürü Hayri Bali, tüketildiği yerde üretilen güneş enerjisi sistemleriyle sanayiciye elektrik fiyatı artışlarından etkilenmemenin yollarını anlatıyor.

Hayri BaliDSC_5068-konya, “Geçtiğimiz 10 yıla bakarsak, elektrik fiyatlarındaki artış, yıllık ortalama %7,5 civarında. İşletmeler de hesaplarını bu veriler üzerinden yapıyor ama rakamlar uzun süredir baskı altında tutulduğu için şimdi beklenti çok daha yüksek. Rakamların daha da artması kaçınılmazdır.” sözleriyle tehlikenin altını çiziyor ve bu bağlamda güneş enerjisi sistemlerinin (GES) önemine dikkat çekiyor: “Ticari işletmeler için şebekeden mümkün olduğunca az elektrik satın alarak iç tüketim ihtiyaçları için kendi elektriklerini üretmeleri çok yakın bir gelecekte karlı bir alternatif olacaktır. Bu sayede hem uzun dönem istikrarlı ve düşük maliyetli elektrik fiyatlarından faydalanarak dağıtım şirketlerine olan bağımlılıklarını azaltabilirler hem de elektrik artış fiyatlarından daha az etkilenirler.”

Enerjide Dışa Bağımlılığı Azaltmanın Yolu: GES

İthal enerji hammadde fiyatlarının artmasıyla birlikte 2014 yılı sonuna kadar elektrik fiyatlarında ortalamanın üzerinde bir artış olması bekleniyor. İşletmeler ise, enerji ihtiyacında dışa bağımlılığın getirdiği bu yükü azaltmanın yolunun güneş enerjisi sistemlerine (GES) yatırım yapmaktan geçtiğini artık biliyor. Hayri Bali, daha önce önlerini görmek için kendilerini rölantiye alan 400’e yakın yatırımcı ile yoğun bir temas içinde olduklarını anlatıyor: “Çok yakında pek çok işletme, kendi enerji ihtiyacını karşılamak ve fiyat artışlarından etkilenmemek için GES’e yatırım yapacaktır. Ama bunu yaparken dikkatli olmaları gerekiyor; GES, çok ucuz bir yatırım değil. Geri dönüşü de bugünün koşullarında en az 5,5 – 6 yıl. Dolayısıyla tesis kurulurken, panelinden invertörüne, kullanılacak kablodan taşıyıcı ayaklara kadar hepsinin garanti altında olması çok önemli. Doğru bir yatırım, işletmelere karı da beraberinde getirir.”

Doğru Yatırımın ÖnemiDSC_0056

Doğru mühendislik hesaplamalarıyla ve doğru ürünler kullanılarak kurulan bir tesisin her zaman için karlı bir yatırım olduğunu anlatıyor Hayri Bali: “Önümüzdeki 20 yıl boyunca kullanılacak düşük maliyetli elektrik için GES’e yatırım yaparak işletmelerin kendini güvenceye alması mümkün. Güneş enerjisinden 1kWh elektrik üretmenin maliyeti 7 Euro Cent’tir. Önümüzdeki 20 yıl boyunca elektrik fiyatlarının her yıl ortalama %7,5 oranında artacağı öngörülürse, GES ile kendi iç tüketimini karşılamak her zaman için karlı bir yatırım olacaktır. Kaldı ki bugünün belirsiz ortamında ve artışların hesaplanamadığı bir dönemde yatırımcının kendini güvenceye almasının belki de tek yolu GES’e yatırım yapmaktır. Yatırım dönüş süresinden sonraki 20 – 25 yıl boyunca GES sayesinde neredeyse sıfır maliyetli elektrik kullanma imkanı tereddütsüz değerlendirilmelidir.”

30 Yıllık Tecrübeyle Sorunsuz GES

Almanya merkezli IBC SOLAR, dünyada bir sektör öncüsü. 32 yıldır, başta Almanya olmak üzere dünyanın 55 ülkesinde kurduğu güneş enerjisi santralleriyle enerji ihtiyaçlarına çözüm sunuyor. Türkiye Genel Müdürü Hayri BALİ, “1982 yılında, IBC SOLAR’ın ilk santrallerini kurup güneşten elektrik elde ettiği bir dönemde faks makinesi bile yoktu, biz teleksle haberleşiyorduk” sözleriyle firmanın köklü bir teknoloji devi olduğunun altını çiziyor ve ekliyor: “Biz, bu tecrübeyi arkamıza alarak konuşuyoruz ve diyoruz ki; biz kurduğumuz santrallerin altına imzamızı atarız. Bakım ve Onarım sözleşmesi kapsamında, sistemin sürekli performans takibini de üstlenir, sözleşme gereği ayrıca, periyodik teknik bakım ve kontrollerle sistemin sorunsuz çalışmasını güvencemiz altına alırız.”

 IBC_SOLAR_Logo_neu

Translate »