herofis LIJI abt abt abt
abt abt
abt abt doper
Home Haberler XPS ISI YALITIMI SANAYİCİLERİ DERNEĞİ’NDEN UYARI: ZAMLARLA MÜCADELE İÇİN ISI YALITIMI ŞART

Kış aylarının yaklaşmasıyla nasıl ısınacağız diye endişe etmeye başlayan vatandaşı, şimdi de yeni doğalgaz ve elektrik zammı vurdu. XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu, konutlarda kullanılan enerjinin en büyük bölümünün ısıtma ve soğutma harcamaları için kullanıldığına dikkat çekerek, zamlardan korunmak için binalarda ısı yalıtımının kurallara uygun olarak, doğru kalınlıkta yapılmasının zamlarla mücadelede en etkin yöntem olduğunu söyledi.

 

Doğalgaz satış fiyatlarına, 1 Ekim 2014’den itibaren uygulanacak yüzde 9 oranındaki zamma dikkat çeken Eruslu, enerjinin yüzde 75’ini ithal eden Türkiye’de piyasalardaki dalgalanmalarla yükselen enerji fiyatları ile tek mücadele yönteminin enerji tasarrufu olduğunun altını çizdi. Eruslu, “Türkiye’de binaların yüzde 85’i yalıtımsız. Mevcut yönetmeliklerdeki ısı yalıtım kalınlıkları henüz yeterli seviyede değil. Mevcut mevzuata göre ilgili Yönetmelikte yer alan TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı’ndaki sınır değerleri, binanın enerji verimliliği için yeterli ısı yalıtım kalınlığı sağlayamıyor. Türkiye’deki ısı yalıtım mevzuatları mevcut hali ile AB ülkelerinin gerisinde“ dedi.

Eruslu şu bilgileri verdi: “Enerjisinin yüzde 75’ini ithal eden ülke olarak artan enerji ihtiyacının karşılanması ne kadar önemli ise de tasarruf yolu ile kazanılacak potansiyel enerji miktarı bir o kadar önemli. Ülkemizde yalıtımsız binaların sayısı 15 milyondan fazla, bu da mevcut binaların yüzde 85’inin yalıtımsız olduğu anlamına geliyor. Yalıtımsız binalar yüzünden enerjimizi boşa harcıyoruz ve her yıl bunun ülke ekonomisine bedeli 10 milyar doları buluyor. Binalarda enerji kaybını ısı yalıtımı uygulamaları ile yüzde 50 azaltmak mümkün. Yalıtım levhasının kalınlığı arttıkça enerji verimliliği de o oranda artıyor.”

Türkiye’de enerji kullanımının yaklaşık yüzde 40’ının konutların harcamalarından olduğunu ve konutlarda harcanan enerjinin yüzde 85’inin ısınma ve soğutma için kullanıldığını vurgulayan Eruslu, ısı yalıtımı yaptırarak doğalgaz ve elektrik faturalarının yarı yarıya azaltılabildiğini vurguladı.

Yalıtım ile doğalgaz faturasından yüzde 50 tasarruf

Isı yalıtımı yaptırmanın sanıldığı kadar pahalı bir uygulama olmadığının da altını çizen Eruslu, “Binalarda gerek doğalgaz gerekse elektrik faturalarında en az yüzde 50 tasarruf sağlayan ısı yalıtımı uygulamasının maliyeti, bir binanın toplam inşaat maliyetinin yüzde 3 ila 5’i kadar. Hatta yalıtım kalınlığı arttıkça yüzde 70’lere varan tasarruf yapmak mümkün. Bir örnekle de açıklamak gerekirse sıvalı dış cephe ısı yalıtım sisteminde yani mantolamada 5 cm kalınlıkta yalıtım levhası yerine 10 cm yalıtım yapılması durumunda, yalıtım uygulamasının maliyeti yüzde 30 artmasına rağmen, tasarruf potansiyeli yüzde 100 artıyor.” diye açıkladı.

Yalıtımın sağladığı tasarrufla birkaç yılda kendi kendini amorti edip ömür boyu tasarruf sağladığını belirten Eruslu, “Isı yalıtımı standartlara uygun ürünler doğru detaylarda doğru işçiliklerle uygulandığında en az yüzde 50 tasarruf sağlıyor. Yani ısınma için harcanan aylık ortalama 200 TL’lik yakıt faturası 100 TL’ye düşüyor. İstanbul’da 100 metrekarelik bir daire için kış sezonunda yalıtımsız bir binada yıllık ortalama 1.500 TL doğalgaz harcaması gerçekleşirken, bu rakam yalıtımlı bir binada 750 TL’ye düşüyor. Erzurum’da ise yine 100 metrekarelik bir dairede kış sezonunda ısınma için yapılan toplam doğalgaz harcaması yaklaşık olarak yalıtımsız bir binada 2.500 TL iken, yalıtımlı binada 1.250 TL oluyor.” dedi.

Isı yalıtımının sadece kışın soğuktan korunmak için olmadığını vurgulayan Eruslu, ülkemizin yazın da binaların soğutması için elektrik tüketiminin ciddi boyutlara ulaştığını, artan elektrik maliyetlerinin yazın klima faturalarını da arttıracağına dikkat çekti. Küresel iklim değişiklikleri ile mücadele kapsamında, bireysel olarak yapabileceklerimizin başında enerji maliyetlerini düşürmek, daha az enerji kullanarak istenen konfor şartlarını yakalamak için XPS Derneği’nin farkındalık yaratmak istediğinin altını çizdi.

xps_logo

Translate »