Home Haberler BALON RİSKİ YOK, KONUT SATIŞI SON ÇEYREKTE ARTAR

Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol, Türkiye İstatistik Kurumu’nun bugün yayınladığı konut satış istatistiklerini değerlendirdi. 2013 son çeyreğinde 282 bin 835 konut satışının gerçekleştiğini söyleyen Erol, “Arz ve talep dengede gidiyor. Konut satışları yılın son çeyreğinde de artmaya devam eder” yorumunda bulundu.

Ağustos ayı içerisinde 49 bine yakın konut ilk defa satıldı. Temmuz ayına oranla yüzde 20 ve 2013 ağustos ayına oranla yüzde 26’lık bir artış gözlemliyoruz. Bunun yanı sıra, temmuz ayına oranla yüzde 25’lik bir artış ile 56 bin 796 konut el değiştirdi. 2013 ağustos ayı ile karşılaştırdığında geçen sene Ağustos ayına göre yüzde 25’lik bir artış yaşandı. TUİK’in (Türkiye İstatistik Kurumu) konut satış istatistiklerini yorumlayan Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol, yılın son çeyreğinde de konut satışlarının hız kesmeden devam edeceği öngörüsünde bulundu.

Sağlıklı bir büyüme var

Son dönemde emlak piyasasında sıklıkla gündeme gelen konulardan olan “balon riski” hakkında görüşlerini dile getiren Erol, şöyle konuştu: “Balon oluşması için arz ve talep dengesinin bozulması gerekir. Fiyatları arz-talep belirler. Şu an Türkiye’de çok büyük bir potansiyel var. Hem birinci elde hem de yenilenmeye bağlı olarak ikinci el konut piyasasında giderek artan bir talep ve bu talebi karşılayacak kadar da arz var. Dolayısıyla arz-talep ilişkisi doğru orantılı ve dengeli bir şekilde karşılanıyor. Talep artıkça doğru orantılı olarak fiyatlar da artıyor. Sağlıklı bir büyüme görülüyor” ifadesini kullandı.

Sektör tekrar canlandı

2014 yılının ilk yarısında yüksek kredi faizleri, döviz kurundaki hızlı yükseliş ve Türkiye’deki seçim öncesi belirsizlikler gibi ekonomik ve siyasi nedenlerden dolayı konut satışlarında yavaşlama yaşandığına dikkat çeken Erol, bu belirsiz havanın dağılmasıyla sektörün tekrar canlandığını belirtti. Erol, şu değerlendirmelerde bulundu: “Eylül ayından itibaren yılın son çeyreğinde konut sektöründe her zaman olumlu gelişmeler yaşanır. 2013 yılının son çeyrek TUİK istatistiklerine baktığımız zaman 282 bin 835 konut satışı gerçekleştiğini görüyoruz. Bu sene son çeyrekte önceki yılların son çeyreklerine oranla çok daha yüksek satışlar öngörüyoruz.”

Yabancıya satış iki kat arttı

Son dönemde yabancıların Türkiye’ye ilgisinin artığına da dikkat çeken Keller Williams Ülke Direktörü Erol, yabancı ilgisinin en büyük göstergesi olarak yabancılara konut satışının geçen seneye göre iki kat artmasını gösterdi. Emre Erol, “Antalya başta olmak üzere, Muğla, Bursa, Aydın, Mersin ve İstanbul’da satışlar oldukça yüksek. Yabancıların ilgisinin bilincinde olan sektör liderleri, yurtiçi tanıtımlarının yanı sıra yurtdışında da ülkemizi ve yeni projeleri en iyi şekilde temsil ediyor ve tanıtıyorlar. Hatta yurtdışında tanıtım ofisleri açıyorlar. Yabancılarla sürekli iletişim halinde olmak onların isteklerini ve ihtiyaçlarını daha iyi anlamamızı sağlıyor ve yeni projeler yapılırken bu ihtiyaçlar göz önünde bulunduruluyor ve bu da talebi artırıyor” şeklinde konuştu.

Translate »