Home Haberler CIGS İnce Film Güneş Panellerinde Dünya Rekoru

Dünyanın önde gelen yüksek teknoloji ekipmanları üreticisi Manz AG, Şangay’da düzenlenen SNEC fuarında CIGS ince film güneş panellerini tanıttı. Merkezi Almanya’nın Reutlingen şehri olan firma yeni bir boyuta imza atarak multi-kritalin teknolojisindeki var olan verimlilik eksikliğini ortadan kaldırmayı ve yüzde 16 verimlilik elde etmeyi başardı. Manz AG CEO’su Dieter Manz yüzde 16’lık dünya rekorunun çok önemli olmakla birlikte CIGS teknolojisinin potansiyelinin geniş olduğunu, kristalin solar hücrelerine göre CIGS teknolojisine yatırımın artmasını beklediklerini söyledi.

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın (IRENA) 2009’dan bu yana yüzde 75’lik bir düşüş kaydettiği Yenilenebilir Enerji Üretim Maliyetleri 2014  raporunda da belirtilen şekilde, Alman firması, laboratuvarda elde ettiği verimliliği seri üretime dönüştürdüEkran Alıntısı kçe PV modülü üretim maliyetleri ilginç bir şekilde azalmaya devam ediyor. Böylece, Manz’ın CIGS ince film güneş modülleri, Türkiye’nin en iddialı güneş enerjisi hedeflerini daha iyi karşılar hale geliyor: Ülke, Ulusal Yenilenebilir Enerji Eylem Planı uyarınca 2023 yılında enerji ihtiyacının en az %30’unu yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamayı amaçlıyor. Bu hedef kapsamında, güneş PV projelerinin en az 3GW’lık bir paya sahip olacağı değerlendiriliyor.

 

Manz MENA Bölgesi Satış Genel Müdür Yardımcısı Mohamed Alammawi, düşüncelerini şu sözlerle ifade etti: “Bu yılki Intersolar Türkiye Zirvesi’nde görüşülen önemli odak noktalarından biri de önümüzdeki on yıl içinde yerel pazara hakim olacak teknolojilerdi ve özellikle Türkiye’nin güney kesimine ait yerel iklimdeki sürdürülebilirliği sayesinde CIGS ince film üzerine yoğunlaşıldı. Hem verimlilik derecemizi artırmaktan hem de bununla gelen düşük üretim maliyetleri sunmaktan son derece memnunuz. CIGS ince film modülleri, Türkiye’nin güneş enerjisi hedeflerine ulaşmasını sağlamak için artık çok daha güçlü bir pozisyonda bulunuyor.”

 

2014 sonbaharında Manz’ın özel geliştirme ortağı olan Center for Solar Energy and Hydrogen Research of Baden-Württemberg (ZSW), CIGS teknolojisinin kristalin solar hücrelerine kıyasla üstünlüğünü laboratuvar ortamında, hücre formatında yüzde 21,7’lik bir dünya rekoruyla ortaya koydu. Manz’ın modül boyutundaki yeni dünya rekoruyla birlikte bu üstünlük artık üretimde de etkileyici biçimde hayata geçiyor. Bu sonucun önemi, yüksek teknoloji ekipmanları üreticisinin Schwäbisch Hall’daki tesisinde CIGS teknolojisi için geliştirilmiş yenilikçi toplu üretim hattında dünya rekoru kıran bir modül üretmesiyle daha da artıyor.

 

Önemli performans artışı büyük ölçüde, Manz’ın birlikte buharlaşma olarak adlandırılan proseste bir cam substrata uyguladığı yeni nesil CIGS yarı iletken malzeme sayesinde gerçekleşiyor. Aktif modül yüzeyini artırmaya yönelik yeni bir modül tasarımı da ek bir teknolojik yenilik olarak sunuluyor. Bununla birlikte Manz mühendisleri optik kayıpları da sürdürülebilir biçimde azaltmayı başardı.

 

Manz AG kurucusu ve CEO’su Dieter Manz, mühendislerinin CIGS ince film güneş panelleri teknolojisini tutarlı ve sürekli biçimde geliştirmeleri hakkında şunları söyledi: “Performans parametrelerimiz en yüksek seviyede. Kristalin solar hücrelerine kıyasla önemli ölçüde daha düşük üretim maliyetleri olan CIGS teknolojisi, fotovoltaik endüstrisinin yatırım döngüsünde büyük bir rol oynayacak.”

Bugün Manz’ın CIGS modülleri, hala yaygın olarak kullanılan kristalin silikon teknolojisine kıyasla zaten en düşük elektrik üretme maliyetlerini sunuyor.

 

Bir teknoloji lideri olarak Manz, maksimum kârlılık getirecek güvenli bir yatırım seçeneği sunuyor

Manz CIGSfab ile Reutlingen ekipman üreticisi bugün için dünyanın tek anahtar teslim CIGS üretim hatları tedarikçisi durumunda olup, yıllık 50 ila 350 Megawatt’lık ölçeklenebilir bir üretim kapasitesine sahip. Yüzde 15’in üzerinde bir iç getiri oranıyla, Manz’ın tam entegre CIGS hatlarına yapılacak bir yatırım tüm enerji sektöründeki en kârlı yatırımlardan biri. Dieter Manz bu durumu şöyle açıklıyor: “Eşsiz bir proses know-how’ına sahip bir yüksek teknoloji ekipmanları üreticisi olarak, bir CIGS üretim hattına yatırım yapma yönünde karşı konulamaz argümanlar sunuyoruz. Kristalin sistemlerine kıyasla daha düşük toplam yatırım, tesis için önemli ölçüde daha kısa uygulama süresi ve rakipsiz düşük üretim maliyetleri sunuyoruz. Manz CIGS teknolojisine yatırım yapanların, gelecekte ve hatta bugün bile (tüm enerji sektöründeki en yüksek marjlarla) mutlak yatırım güvencesine kavuşacakları kesin. CIGS teknolojisinin gelecekteki potansiyeli olağanüstü boyutlarda ve maliyetlerin daha da düşürülmesini sağlayacak.”

Manz’ın yüzde 16’lık verimlilik dünya rekoru, Stuttgart Center for Solar Energy and Hydrogen Research of Baden-Württemberg (ZSW) ile uzun vadeli bir geliştirme ortaklığının sonucudur. 2014 sonbaharında CIGS ince film teknolojisinde dünya lideri araştırma enstitüsünün laboratuvar ortamında yüzde 21,7’lik hücre verimliliğine ulaşmasının ardından Manz, bu teknolojinin esaslarını toplu üretime transfer etti. Dieter Manz konuyla ilgili şunları söyledi; “Bu büyük başarı CIGS ince film teknolojisinin gelecekteki potansiyelini gösteriyor ve teknoloji lideri olma iddiamızı güçlendiriyor. ZSW’nin know-how’ı ve kendi uzmanlarımızla, yakın gelecekte Schwäbisch Hall’daki yenilikçi üretim hattımızda yüzde 17’nin de üzerinde modül verimliliklerine ulaşacağımızı söylemek son derece gerçekçi olacaktır. CIGS kaplamalarının arıtılması gibi gerekli prosesleri laboratuvar ortamında zaten gayet başarılı bir biçimde uygulayabiliyoruz. Ortak çabalarımızın hedefi, tüm dünyada ve tüm iklim koşullarında elektrik maliyetlerini daha da azaltmak.”

Manz’ın sahip olduğu yüzde 16 verimlilik dünya rekoru geçen hafta TÜV Rheinland test kuruluşu tarafından belgelendirildi. Manz AG, CIGS üretim sistemlerine yatırım yapacaklara daha yüksek verimlilik artışlarına yönelik uzun vadeli bir yol haritası sunuyor.

 2010_LOGO_FINAL_CMYK_ohneClaim

 

Translate »