Home Haberler İşte geleceğin yeni enerji kaynakları

Pastırmadan motosiklet yakıtı, çikolata atığından enerji, vücut üzerinde terden enerji üreten geçici dövmeler, 3D baskı ile üretilen rüzgar türbinleri ve ağırlıkla çalışan pilsiz lambalar. İşte geleceğin yeni enerji kaynakları.

energy

Dünya genelinde çok sayıda tasarımcı ve girişimci, geleceğin enerji taleplerini karşılamak için, yeni ve ilginç teknolojilere yöneliyorlar. İşte bunlardan bazıları;

Terden enerji üreten geçici dövmeler

Geleceğin enerjisini üretmek için vücut sıvılarının kullanılması da bir diğer yenilik. Örneğin vücut sıvılarından elde edilen glükoz ve oksijen ile biyoyakıt hücrelerine enerji sağlanabildi. Ya da idrardaki tuzun kullanımı ile enerji üretimi gerçekleştirildi. California Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen geçici dövmeler, terden elde ettikleri enerji ile elektronik aletleri çalıştırabiliyorlar. Dövmenin içine yerleştirilen ve biyopil adı verilen küçük alıcılar, terde mevcut olan laktik asitlerden yaklaşık 4 watt’lık elektrik akımı üretebiliyorlar. Giyilebilen teknoloji sayesinde özellikle biyomedikal ve askeri araştırmalarda önemli ilerlemeler kaydedilmesi hedefleniyor.

Çikolata atığından enerji

Hayvan yağı gibi gıda atıkları da yakıta dönüştürülebiliyor. Bunun ilgi çekici örneklerinden birisi birkaç sene önce Warwick Üniversitesi araştırmacıları tarafından gerçekleştirildi: Çikolata ile çalışan Formula 3 yarış arabası. Bir diğer örnek ise başka bir markaya ait. Markanın tedarik ettiği karamela ve nuga atıklarından enerji elde edildi. Birmingham Üniversitesi araştırmacıları bu teknolojinin endüstriyel elektrik üretimi ve atık yönetimi süreçleri için kullanılması üzerine çalışıyorlar.

3D baskı rüzgar türbini

3D baskı teknolojisi gıda sektöründe son dönemde çok fazla gündeme geliyor; fakat bu teknolojinin kullanılabileceği bir diğer alan da, Lego parçaları gibi bir araya getirilebilen modüler yenilenebilir enerji teknolojisi üretimi. Polonya merkezli bir printer üreticisi, 3D baskı teknolojisi ile katlanabilen rüzgar türbini üretti. Bu türbin 300 watt’lık temiz enerji üretebiliyor. Bu miktar cep telefonlarını şarj etmek ve küçük elektronik aletleri çalıştırmak için yeterli. Modüler bir tasarıma sahip olan rüzgar türbinini herhangi bir gerece ihtiyaç duymadan her yerde kurmak mümkün.

Pilsiz lambalar

Gelişmekte olan ülkelerde gaz lambaları kullanılıyor, fakat bu lambaların gazı tabi ki bedava değil! Geliştirilen pilsiz lambalar, yer çekimi ve kum torbası gibi bir ağırlık yoluyla aydınlanma sağlıyor. Ağırlık bir kordonla ışığın altına asılıyor; ağırlık aşağı doğru düşerken, aletin içindeki mekanizma, bu ağırlığı enerjiye dönüştürüyor. 9 kilo ağırlığında bir kum çantası, 25 dakika ışık sağlıyor. Ağırlık yere indiğinde, yeniden yukarı koymak yeterli oluyor. 2015 yılında pazara sunulması planlanan bu ürünün, aynı zamanda felaket durumlarında, ilk yardım operasyonlarında da kullanılabileceği belirtiliyor.

Pastırmadan motosiklet yakıtı

Yarım kilo domuz pastırması ile 4.5 litre yakıt üretmek mümkün. Minnesota merkezli şirket, bir biyodizel üreticisi ile yaptığı işbirliği sonucunda, domuz pastırması yağından elde edilen ilk motosiklet yakıtını üretti. Yakıtın adı Driven by Bacon. Yani bir bakıma, pastırma gücüyle işleyen motor. Bu yeni yakıt türü çevreye duyarlı ve karbon diyoksit salımına neden olmuyor.

 

 

Translate »