Home Haberler YENİ EYLEM  PLANIYLA BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÇAĞ ATLAYACAK

Binalarda Enerji Verimliliği, Dönüşüm Programı Eylem Planında öncelikli başlıkların arasında

 XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu, Hükümetin dün açıkladığı 10. Kalkınma Planı-Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planı’nda Enerji Verimliliği bölümünde yer alan, binalarda ısı yalıtımı ile enerji tasarrufu öngörülerinin, binaların enerji verimliliği için çok önemli ve sevindirici bir gelişme olduğunu açıkladı. Eruslu, Türkiye’de 16 milyon yalıtımsız bina nedeniyle her yıl oluşan 10 milyar dolarlık zararın bu eylem planının uygulanması ile azalacağına vurgu yaptı. 

Eruslu, Eylem planı ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Enerjisinin yüzde 75’ini ithal eden ülke olarak artan enerji ihtiyacının karşılanması ne kadar önemli ise de tasarruf yolu ile kazanılacak potansiyel enerji miktarı bir o kadar önemli. Ülkemizde yalıtımsız binaların sayısı 16 milyona ulaşıyor. Bu da mevcut binaların yüzde 85’inin yalıtımsız olduğu anlamına geliyor. Yalıtımsız binalar yüzünden enerjimizi boşa harcıyoruz ve her yıl bunun ülke ekonomisine bedeli 10 milyar doları buluyor. Yeni eylem planı ile bu binaların ısı yalıtımı konusunda teşvik edilmesi, vatandaşın bilinçlendirilmesi ve kamu binalarındaki iyileştirmeler ile büyük oranda  enerji kaybının önüne geçilmesini sağlayacak” dedi.

Hükümetin dün açıkladığı plan ile bu kayıpla mücadele ve enerji tasarrufu konusunda büyük  bir adım atıldığını belirten Eruslu, “Binalarda ısı yalıtımının öncelikli plana alınması umut vericidir. Yeni  plan binalarımıza enerji verimliliğinde çağ atlatacak” diye konuştu.

Planda, özellikle binalara yalıtım için teşvik ve kamu binalarında enerji harcamalarının yüzde 10 azaltılması gibi hedeflerin Türkiye’de yeni bir dönemi başlatacağını belirten Eruslu, “Sektör olarak Türkiye’de bu yalıtım seferberliğine tüm sanayicilerimiz ile hazırız” diye belirtti. Vatandaşın da bu konuda bilinçlendirilerek ve  teşvik edilerek,  Türkiye’nin verimlilik hedeflerine ulaşmasında seferberliğin birer paydaşı olacağına dikkat çekti.

 

Eylem planında enerji verimliliğinin artışı için ısı yalıtımı konusunda öngörüler şöyle:

 

  • 2018 yılına kadar kamu binalarındaki enerji tüketiminin, 2012 yılı baz alınmak suretiyle belirlenecek göstergeler düzeyin­de ve verimlilik artışı uygulamaları ile yüz­de 10 düşürülmesi,
  • Çeşitli finansman yön­temleriyle kamu binalarındaki enerji ve­rimliliği yatırımlarının yaygınlaştırılması
  • Yalıtımı düşük ve/veya yetersiz yalıtıma sahip eski binalarda, binayı çevreleyen dış yapı zarfının ve ısıtma sistemlerinin yürür­lükteki standartları sağlayacak şekilde ısı yalıtımlı niteliğe dönüştürülmesilogo
Translate »