Home Köşe Yazıları Sağlık KABIZLIK ve HEMOROID HASTALIĞI

Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi 4. Sınıf Öğrencisi Buse Aydın, dergimizde yayınlanmak üzere yazdığı yazıda  hemoroid hastalıklarını önlemek için nelere dikkat etmemiz gerektiği konusunda bizleri uyarıyor!


 

IMG_4209Pek çok insanın problemi olan, fakat çoğu kimsenin bu problemi dile getirmekten çekindiği hemoroid hastalığı, bu problemi yaşanların hayat standartlarını oldukça düşüren bir hastalıktır.

Hastalığın mekanizmasından bahsetmek gerekirse; hemoroidal damar yastıkçıkları herkeste bulunan anatomik yapılardır. Bu yastıkçıklar makatın tam olarak kapanmasına yardım ederler. Eğer genişler ve sarkarsa şikayetlere sebep olur. İşte buna hemoroid hastalığı denir. Şikayetler arasında kaşıntı, yanma, ağrı, hassasiyet veya kanama olabilir.

Başlıca iki tip hemoroid vardır: İç ve dış hemo roidler. İçteki hemoroidler, hastalık ilerleyene kadar dıştaki hemoroidlere göre daha az şikayete neden olur.

Tuvalette ıkınmak, zorla tuvaletini yapmaya çalışmak bu sorunu arttırır, hatta hemoroide sebep olabilir. Aynı şekilde tuvalette oturup dakikalarca, saatlerce vakit geçirmek de hemoroid başlangıcına sebep olabilir. Mümkünse tuvalette 5 dakikadan fazla oturmayınız. Her gün tuvaletinizi yapmak zorunda olmadığınızın farkında olmalı, gereksiz yere ıkınmaktan kaçınmalısınız.

Obezite veya aşırı kilo, yanlış beslenme, kabızlık, gebelik, hareketsiz yaşic-basur-kanamasiam tarzı gibi faktörler şikayetleri arttıran faktörlerdir. Hemoroid hastalığı olan kişilerin beslenme şekillerine dikkat ederek kabızlığı önlemeleri, şikayetlerinin azalmasına yardımcı olabilir. Peki kabız olmamak için nasıl beslenmeliyiz?
Kabız olmamak için bol miktarda su içmeli ve posalı/lifli besinler tüketmeliyiz. Örneğin ekmek yiyecekseniz kepekli ekmeği tercih etmeniz, günde 1 ya da 2 kere kabuğunu soymadan meyve yemeniz, bol salata tüketmeniz, aldığınız lif miktarını arttırarak tuvaletinizi yapmanızı kolaylaştıracaktır. Beslenmenizin yanında, düzenli egzersiz yapmaya da özen göstermeniz size bu hastalığı önlemek için veya şikayetlerinizi azaltmak için yardımcı olacaktır. Bunlar yeterli olmuyorsa, piyasada bulunan bazı kremler de şikayetlerinizi azaltma konusunda size yardımcı olabilir.

Şu konuda da uyarmak isterim ki; makatta bir hastalık olduğunda, halk arasında bundan direk olarak “basur” diye bahsedilir, bu hastalığın ”basur” olduğu sanılır. Makattan dışarı doğru sarkan bir parça yoksa, probleminiz hemoroid kaynaklı olmayabilir. Lütfen ilgili doktora başvurunuz.20130708_120610

Ayrıca dışkıyla gelen kanın hemoroid kaynaklı bile olsa normal olmadığını ve tıbbi yardıma başvurulması gerektiğini de belirtmeliyim.

Bu konuda bilinçli hareket etmek çok önemlidir. Bu nedenle problemi olanlar problemlerini kendileri çözmeye çalışmamalı, çekinmeden ilgili doktora başvurmaları ve neler yapmaları gerektiği konusunda bilgi almalıdır.

 

CONSTIPATION and HEMORRHOIDAL DISEASE

Hemorrhoids are enlarged veins located in the lower part of the rectum and the anus. Hemorrhoids are associated with constipation and straining at bowel movements. Pregnancy is also associated with hemorrhoids. These conditions lead to increased pressure within the hemorrhoidal veins that causes them to swell. The most common symptom and sign from hemorrhoids is painless bleeding. The risk of hemorrhoids can be decreased by eating a high fiber diet, staying well hydrated, getting regular exercise, and trying to have a bowel movement as soon as possible after the urge arises.

Translate »