Home Haberler Gayrimenkul Sektörü 2017’den Umutlu

Sektördeki güç birliği ve son dönemde yapılan kampanyaların da etkisiyle, konut satışlarında büyük hareketlilik yaşandı. 2016’nın son çeyreğinde gözlemlenen pozitif tabloya bakarak özellikle 2017 yılının ilk ayları ile beraber gayrimenkul piyasasında ciddi bir hareketlilik yaşanması bekleniyor.

Küresel ekonomide yaşanan daralmanın yanı sıra ülkemizde artan terör olayları, 15 Temmuz’daki başarısız darbe girişimi, Rusya ile yaşanılan gerginlikler, yakın bölgemizdeki savaş, Türk ordusunun sınır ötesi operasyonu gibi olağandışı gelişmelerin yaşandığı 2016 yılında her sektörde olduğu gibi inşaat sektöründe de durgunluk yaşandı. Uzun süren bayram tatilleri de iç piyasada konut sektörünü olumsuz yönde etkileyen unsurlardan biri oldu.

Sektördeki güç birliği ve son dönemde yapılan kampanyaların da etkisiyle, konut satışlarında büyük hareketlilik yaşandı. Banka konut kredilerinde görülen faiz indirimi, KDV’nin yüzde 18’den 8’e indirilmesi, ayrıca banka konut kredisinin yüzde 75’ten yüzde 80’e çıkartılması kararı, bankaların sırayla faiz indirimine gidiyor olması, konut alıcısının işini fazlasıyla kolaylaştırdı.

2016’nın son çeyreğinde gözlemlenen pozitif tabloya bakarak özellikle 2017 yılının ilk ayları ile beraber gayrimenkul piyasasında ciddi bir hareketlilik yaşanması bekleniyor. Gayrimenkul firmaları, sektördeki büyümenin sürdürülebilmesi ve yatırımların hız kesmeden devam etmesinin ancak ekonomik ve siyasi normalleşmenin sağlanmasıyla mümkün olabileceği görüşündeler. 150 metrekarenin üzerindeki konutlar için KDV oranının yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmesi yönündeki uygulamanın 31 Mart 2017’ye kadar sürecek olması 2017 yılının ilk çeyreğinde konut sektörünün hareketli olmasına katkı sağlayacağı düşünülüyor. Bu KDV indiriminin sürekli olması ve 150 metrekarenin altındaki konutlarda da KDV indirimine gidilmesi söz konusu olursa o zaman sektörün çok daha hızlı bir ivme kazanacağı belirtiliyor.

6306 Sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası’nın uygulama yönetmeliğinde yapılan radikal değişikliklerin de 2017 yılında inşaat sektörünün büyümesine büyük bir ivme kazandıracağı ifade ediliyor. 2016’da temkinli davranan yatırımcının, 2017 yılında harekete geçmesi bekleniyor.

Translate »