Home Haberler Gerekmedikçe Kullanmayın, Daha Fazla Hastalanmayın!

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bilgiye ulaşım da çok daha kolaylaştı ve hayatımızı birçok yönden kolaylaştırdı. Ancak bu kolaylık sağlık alanını da etkileyince yarardan çok zararla sonuçlanmaya başladı. Birçoğumuz bir şikayetimiz olduğunda yıllarca eğitim görmüş, hayatını buna adamış uzman doktorlara başvurmak yerine şikayetlerimizi arama motoruna yazıp kimin yazdığı belli olmayan internet sitelerinden kendi teşhisimizi koyar olduk.fft99_mf5282522

Birçok hastalığın benzer semptomları bulunmaktadır ve internette ‘baş ağrısı’, ‘mide bulantısı’, ‘kusma’ vs. şeklinde aratmak ve ilk bulunan hastalığa ‘Evet, bu benim hastalığım!’ demek tedavi sürecinizi aksatacak ve yanlış ilaç kullanımı nedeniyle ciddi sonuçlar doğuracaktır.

Günümüzde bu gibi durumlarda kişilerin en çok kullandığı ilaç antibiyotiktir. Birçoğumuz en azından bir kez kendi teşhisimizi koyarak ‘Bu hastalığıma antibiyotik iyi gelecektir.’ diyerek antibiyotik tedavisine başlamışızdır. Antibiyotikler uzman bir doktor tarafından reçete ile verilmediği sürece kullanılmamalıdır. Her hastalık bakterilerden kaynaklanmaz ve antibiyotikler yalnızca bakterileri öldürmekte kullanılır. Viral (virüs kaynaklı) bir hastalığınız olduğunda antibiyotik kullanımı hastalığınızı geçirmeyecek, aksine daha da kötüleştirecektir. Gereksiz ve düzensiz antibiyotik kullanımı bazı bakterilerin direnç kazanmasına yol açar ve ciddi bir bakteriyel hastalığa yakalandığınızda o hastalıktan kurtulmanızı zorlaştırır, belki de imkansız kılar.

Günümüzde özellikle de Uzak Doğu ülkelerinde gözlemlenen gereksiz antibiyotik kullanımı tüm Dünya’ya bir tehdit oluşturmaktadır. Antibiyotikleri yanlış kullanan bireyler antibiyotik dirençli bakterileri bakıcılık, aşçılık, öğretmenlik yaptıkları yerlerdeki bireylere de bulaştırarak çok ciddi sorunlara yol açabilirler.

Bu nedenle antibiyotik kullanımı konusunda bilinçlenmeli ve çevremizdekileri bilinçlendirmeli ve korumalıyız. Herhangi bir hastalığımız olduğunda uzman bir doktora başvurmalı ve reçeteyle verilen ilaçlar dışında bir ilaç kullanmamalıyız.

Ezgi AYDIN
Tıp Fakültesi Öğrencisi

Translate »