Home Haberler Özçelik Makine Pazarlama Direktörü; Feyza Şaşmaz

Makinelerimizi en iyi şekilde tanıttık ve fuardaki en önemli hedeflerimiz arasında bulunan uluslararası müşteri bağlantılarını hem güçlendirdik hem de yeni bağlantılar ile pazar payımızı genişletme imkânı yakaladık. Bu bağlantıların yılın geri kalanında bayrağımızı dalgalandıracak pazarlar olabilmesi için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

 

  • Firmanızı ve kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri mezunuyum. Özçelik Makina bünyesinde üretim, satış ve pazarlama departmanlarında tecrübelerim oldu. Üniversite döneminde firmanın üretim ve dış ticaret bölümlerinde yarı zamanlı, mezuniyet sonrası 2010 yılı itibari ile de tam zamanlı olarak yurtiçi ve yurtdışı satış departmanında çalışmaya başladım. Özçelik Makina olarak 2015 yılına kadar pazarlama aktivitelerini satış bünyesinde devam ettiriyorduk, 2015 yılı itibari ile pazarlama departmanını kurduk. Bugün hali hazırda Pazarlama departmanının Direktörü olarak görevime devam ediyorum.

1980 yılında, İstanbul Ümraniye’de 25 m²’lik bir atölyede portatif kesim makineleri üreterek ticari hayatına adım atan Özçelik Makina; ahşap ve alüminyum malzemelerin kesiminde kullanılan makinaları ile sektörde adını duyurmaya başlayıp, bugün bir dünya markası olması yolunda ilk adımlarını atmıştır. Günümüzde ağırlıklı olarak alüminyum ve PVC profillerin işlenmesinde kullanılan 60’ın üzerinde makinenin önde gelen üreticisi haline gelen Özçelik Makina; aynı zamanda Alüminyum Kompozit Panel, Demir ve Çelik profil gibi farklı endüstriyel ürünlerin işlenmesine de imkan sağlayan nitelikli makineleri de ürün gamına katmaya devam etmektedir. İstanbul’un sanayi bölgelerinden Orhanlı’da 16.000 m² kapalı alana sahip tam entegre makine üretim tesisinde Ar&Ge mühendisleri, makine mühendisleri, pazarlama ve teknik olmak üzere 160 kişilik uzman ekibimiz ile senede 40.000 adet üretim kapasitesine ulaşmış ve tüm dünyada yaklaşık 80 tane ülkeye yaptığımız ihracat ile de daha da büyümeye devam etmekteyiz.

 

  • Ürünlerinizden ve ürünlerinizin kalitesinden bahseder misiniz?

80 yılında sektörde ilk portatif gönye kesim makinelerini üreten firma olarak başladık. Kalite ve güvenin getirdiği müşteri sadakati sonucunda da müşterilerimizin talepleri ile ürün yelpazemizi genişlettik. Sırasıyla, tek kafa, çift kafa, dört kafa ve CNC işleme merkezleri ile bugün üretim ve satışımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Ürün gruplandırmalarımızı kullanıcı çeşidine göre dizayn ettik. Her ürün grubunda yine kendi içinde farklı gruplar mevcut. Kesim, kopya freze, orta kayıt alıştırma, köşe kaynak, köşe birleştirme, köşe temizleme, panel işleme, CNC işleme ve kesim merkezleri bu gruplardan bazıları. Ürünlerimiz farklı malzemelerin işlenmesinde kullanılabiliyor. Örneğin neredeyse tüm kesim ürünlerimizi, üretiminde alüminyum, plastik, ahşap gibi malzemeleri kullananlar kullanabilir. CNC merkezlerimizden panel işleme makinelerimiz ile alüminyum dışında ahşap, koryan, plexiglass gibi malzemeler işlenebilir. Çok farklı sektörlere hitap eden bir ürün gamımız var. Bunun yanında müşterilerimizin özel projelerine de destek oluyoruz.

Ürettiğimiz markaların isimlerini de kimi zaman bir yıldız veya yıldız kümesinden, kimi zamanda galaksiyle alakalı bir isminden esinlenerek koyuyoruz. Bunun en önemli nedeni de ürettiğimiz ürünlerin; herkesin ulaşmak için çaba sarf ettiği azametli, güçlü, dayanıklı ve bir o kadar da heyecan veren yıldızlar, galaksiler, gökcisimleri gibi olması: ALFA, BETA, VEGA, POLAR, ARCHER, METEOR, ORCA, COMET, OMEGA, PLANET, SPARK, HEKA, VELA, SPACER, STAR, SWAN, GALAXY, ORBIT, ORION, LEO, DELTA, GEMINI, APEX, SIRIUS, ALCOR, LEPUS, GARNET…

Kaliteli ve dayanaklı bir makine üretmek için tüm üretim süreçlerimizde kaliteyi teminat altına almaktayız. Entegre bir tesis olarak, ürünün baştan sona tüm süreçlerinde sıkı bir kalite kontrol sağlamaktayız. Ulusal ve uluslararası standartların gerekli koşullarını sağlayan konsept tasarımlardan yola çıkarak; güvenli, hassas ve üretkenlik içeren ürünleri pazarın kullanımına sunmaktayız.

Yönetim sistemi ve ürün kalitesi anlamında uluslararası belgelere sahip bir marka olarak, sektöründe belgelendirme anlamında hep ilkleri yapabilme becerisi gösterdik. Kalite olgusunun üretim, satış ve diğer tüm ana süreçlerin içine nüfuz etmesini, ürün ve hizmetlerde artı değer katacak seviyeye gelmesini sağlıyoruz.

 

  • Tüyap pencere fuarında katılımcıydınız. Sizce nasıl bir fuar oldu, hem sektörün hem de firmanızın beklentileri açısından değerlendirir misiniz?

Sektörümüzün en önemli organizasyonu olan ve her yıl binlerce ziyaretçiyi sektörün profesyonelleri ile tanıştırıp buluşturan Kapı ve Pencere Fuarı’nın bu sene de beklentilerimize cevap verdiğini düşünüyoruz. Özçelik Makina olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da hem yeni makinelerimizi hem de revize edilen makinelerimizi müşterilerimizin beğenisine sunduk. Özellikle yeni makine lansmanlarımız ile sektörde farklı bir pencere açtığımızı düşünüyoruz. Yurtiçi ve yurtdışından birçok ziyaretçiyi ağırlayan kapı ve pencere fuarının sunduğu faydalardan en verimli şekilde yararlanmak arzusundayız. Makinelerimizi en iyi şekilde tanıttık ve fuardaki en önemli hedeflerimiz arasında bulunan uluslararası müşteri bağlantılarını hem güçlendirdik hem de yeni bağlantılar ile pazar payımızı genişletme imkânı yakaladık. Bu bağlantıların yılın geri kalanında bayrağımızı dalgalandıracak pazarlar olabilmesi için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

 

  • Fuarın ülke ekonomisine katkısı konusunda ne düşünüyorsunuz?

Firmaların yeni ürünlerini vitrine çıkardığı bu organizasyonlar, ziyaretçilere geniş bir ürün yelpazesi sunarken, firmaların da potansiyel alıcılara markalarını ve ürünlerini aktif rekabet ile birlikte daha iyi sunmasını sağlıyor.

Sektörün en çok yerel & yabancı ziyaretçi alan fuarlarından biri olan, bizim de birçok ürün lansmanımızı gerçekleştirdiğimiz bu fuarlar potansiyel bayi ve kullanıcılara daha kolay ulaşmamızı sağlıyor.  Bu tarz büyük çaplı organizasyonlar, bayi ağımızı güçlendirmemizde yardımcı olurken, katılım gösterdiğimiz her organizasyon markamıza değer katıyor.

Fuarların sektörün gelişime katkı sağladığı da yadsınamaz bir gerçek. Yenilikleri takip etmek, kendinizi geliştirmek, ileriye dönük adımlar için bir öngörüye sahip olmak anlamında fuarlar; müşterileriyle üreticileri buluşturan bir köprüdür. Bugün sadece kaliteli mal üretip pazara sürmek, satış yapabilmek için yeterli değildir Doğru yerde, doğru zamanda ve doğru bir organizasyonla katılımcılarla iletişim kurabilmek önemlidir. Bunun sağlanmasında ise fuar organizasyonlarına çok önemli görev düşmektedir. Fuar organizasyonları, sektördeki pek  çok firmayı buluşturarak rakiplerini izleme olanağı sunuyor. Aynı zamanda farklı kültürleri de buluşturarak ülke tanıtımı açısından da katkı sağlıyor.

Günümüzde düzenlenen ticari fuarların, özellikle de üreticilerin ve aracıların katıldığı iş fuarlarının önemi yadsınamaz. Teknolojinin ve ulaşımın gelişmesiyle ticari nitelik taşımaya başlayan fuarlar, bölgelere ve uluslararası gelişmelere yeni boyutlar kazandırmış, dünyada ticaretin gelişmesine önemli katkılar sağlamıştır. Fuarların dünya çapında ticaretin gelişimine yaptığı katkıya ek olarak yapıldıkları bölge veya illerin ekonomilerine de katkı sağladıklarını söylemek mümkündür.

 

  • Fuarın rakip ülkelerle kıyaslamasını yaparsanız, hem zamanlama hem de period olarak yorumunuz ne olur?

Sektörün hareketlendiği bir dönemden hemen önce organize ediliyor olması zamanlama açısından uygun olsa da; sektörün çok önemli bir diğer fuarlarından olan ve iki senede bir Almanya’da düzenlenen Uluslararası Kapı, Pencere ve Cephe Fuarı ile aralarında çok kısa bir zaman olması gerek her iki fuara da katılan katılımcılar gerekse ziyaretçiler açısından biraz sıkıntılı bir süreç doğurmaktadır. Özellikle ziyaretçiler tarafından bakacak olursak, iki senede bir, zamanlama olarak neredeyse kesişen bu iki ayrı fuara da katılım gerçekleştirmek hem maddi hem de manevi olarak yük vermekte bu sebeple aralarında seçim yapmak zorunda kalmalarına sebep olmaktadır. Tüyap Kapı ve Pencere Fuarı her ne kadar yoğun ve bizim adımıza ticari olarak çok önemli boyutta katkı sağlayarak geçse de, ziyaretçi sayısının çok daha yüksek olması bizim ve tüm diğer katılımcı firmaların ve hatta Türkiye’nin ticaretini geliştirmesi için çok büyük avantaj sağlıyor olacaktır.  Bu sebeple tıpkı Almanya Uluslararası Kapı, Pencere ve Cephe Fuarı gibi iki sene de bir gerçekleşmesi ve bu tarihinde Almanya fuarının olmadığı senelere denk getirilmesi hem katılımcı hem de ziyaretçiler adına çok daha olumlu sonuçlanacaktır.

 

  • Son olarak okuyucularımıza bir mesajınız var mı?

Sektöre baktığınızda birçok üretici firma görebilirsiniz. Elbette bu üreticiler farklı koşullarda, farklı coğrafyalarda farklı mantıklarla üretim yapıyorlar. Aslında asıl iş bu durumda makineyi kullanacak olan kişiye düşüyor. Alıcı kararını vermeden önce hangi şartlarda üretim yapıldığını, satış sonrası hizmeti ve yedek parça konusunu araştırmalıdır. Fiyat konusu belirleyici bir faktör ancak tek faktör bu değil. Fiyat mukayesesi yapılırken avantajlar, faydaları ve farklılıklar göz önüne bulundurulmalıdır. Biz bilgili ve araştırmacı bir alıcının makineyi hem alırken hem de kullanırken kazanacağı inancındayız.

 

Translate »