Home Haberler PAGEV “Mutlu Balıklar” Projesi

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma,  Geliştirme ve Eğitim Vakfı’nın  (PAGEV) geri dönüşüm işletmesi PAGÇEV, sürdürülebilir temiz bir çevre  hedefi doğrultusunda çalışmalarını  sürdürüyor. PAGEV-PAGÇEV “sorumlu endüstri” misyonundan hareketle çok  önemli bir projeye daha imza  atıyor. “Mutlu Balıklar”…

Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkede   yaşıyoruz, ama denizlerimizi  ‘sorunsuz ve temiz’ olarak geleceğe  emanet edebilecek miyiz? PAGEV-PAGÇEV; biz ‘sorumlu bir endüstri’nin   temsilcileri olarak geleceğimizi düşünüyoruz ve temiz denizler ile   ‘mutlu balıklar’ için varız diyor… Bu hedef doğrultusunda start alan   “Mutlu Balıklar” projesi için PAGEV-PAGÇEV, Beşiktaş Belediyesi ile el   ele verdi. Kuruçeşme Arena’dan başlayan temizlik harekâtı, deniz   yüzeyindeki atıkları toplamak üzere; balıkçılar, yerel yönetimler, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, PAGEV ve PAGÇEV işbirliği ile tüm Türkiye kıyılarına yayılacak.

PAGEV’in de üyesi olduğu Avrupa Plastik   İşleyicileri Birliği (European Plastics Converters – EuPC) tarafından   Avrupa’da başlatılan Waste Free Oceans “atıksız denizler” hareketinin   devamı niteliğini taşıyan “Mutlu Balıklar” projesi uluslararası bir   boyuta da sahip. Bugüne kadar yapılan çalışmalar Avrupa’dan ABD’ye,   Uzakdoğu-Hindistan’dan Ortadoğu-Afrika’ya kadar yayılmış durumda.

Av yasağı ile birlikte uygulamaya geçirilen proje kapsamında, balıkçıların özel bir ağ ile deniz yüzeyini metal, cam, plastik gibi çeşitli atıklardan temizlemesi ve toplanan bu atıkların geri dönüşüm ile tekrar ekonomiye kazandırılması sağlanacak. Av yasağı sırasında yapılacak bu çalışmalar ile balıkçılara ek bir gelir kapısı açılacak. Geri dönüşümü mümkün olmayan atıklar ise çimento fabrikalarında yakıt olarak kullanılacak, böylece enerji tasarrufuna katkı yapılacak.

“Mutlu  Balıklar” projesinin açılış töreni; Waste Free Oceans hareketi için  özel olarak geliştirilen ağın bağlandığı teknenin iskeleden hareketi ile  başladı. Deniz yüzeyindeki atıkları temizlerken balıklara zarar  vermeyecek şekilde tasarlanan ağ ile ilgili etkinlik öncesi Türk  balıkçılara ağın kullanımı konusunda eğitim de verildi. Törene katılan  konukların farklı bir tekne ile eşlik ettiği “Mutlu Balıklar” teknesinin  Kuruçeşme Arena açıklarında deniz yüzeyinde topladığı atıklar sahile  getirildi ve geri dönüşüme gönderilmek üzere bir vinç ile çöp  konteynerine yüklendi.

“Mutlu Balıklar” projesinin start  aldığı törende sırasıyla; PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı, WFO Türkiye,  Ortadoğu ve Afrika Başkanı Yavuz Eroğlu, WFO Eş Başkanı Bernard Merkx,  T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdür  Yardımcısı Sebahattin Dökmeci ile Beşiktaş Belediye Başkanı Av. Murat  Hazinedar’ın projeye yönelik konuşmaları da yer aldı. Programında son  anda bir değişiklik meydana gelmesinden dolayı etkinliğe katılamayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş’da gönderdiği  mesajda projeye desteğini ve tebriklerini iletti.

PAGEV  Yönetim Kurulu  Başkanı-WFO Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Başkanı Yavuz  Eroğlu yaptığı  konuşmada, ülkemizin hızla büyüyen lokomotif güçleri  arasında yer alan  plastik sektörünün, “sorumlu endüstri” misyonundan  hareketle çevre  konusunda üzerine düşeni yapmaya her zaman hazır  olduğunu belirtti ve bu  amaç doğrultusunda PAGEV olarak geri dönüşüm  konusunda faaliyet  gösterecek PAGÇEV’i kurduklarını sözlerine ekledi.
 Mutlu   Balıklar projesinin sürdürülebilir temiz  çevre için önemli bir adım   olduğunu söyleyen Yavuz Eroğlu, “Üç tarafı  denizlerle çevrili bir ülkede   yaşıyoruz ve denizlerimizi karasal  atıklardan arındırmak  için bu   projeyi hayata geçirdik. Geçtiğimiz yıl ilk adımı Büyükada’da  atmıştık   ve bu yıl Beşiktaş Belediyesi ile işbirliği yaptık. Mutlu  Balıklar   etkinliğinin en önemli hedefi, Türkiye’den başlayarak tüm  Dünyadaki   denizlerin temizlenmesidir.

Zira denizlerdeki kirlilik maalesef sadece ülkemizin sorunu değil tüm  dünya   denizleri bu tehdidin altında. Proje kapsamında avlanma yasağı döneminde  balıkçılarımızın deniz yüzeyindeki atıkları temizlemesini hedefliyoruz.  Böylece kendilerine yeni bir kazanç olanağı da   sağlayabileceğiz. Dolayısıyla proje ile en önemli kazanım çevre için  olurken, aynı zamanda  av yasağı döneminde balıkçılarımıza da ekonomik   bir katkı sağlanmış  olacak. Bugün başlattığımız temizlik hareketine ilk etapta Beşiktaş  Belediyesi ile birlikte İstanbul’da devam etmek istiyoruz. Ancak  hedefimiz ülkemizin kuzey, güney ve batısındaki tüm   kıyılarına ulaşmak”  diyerek sözlerini bitirdi.

WFO Eş Başkanı Bernard Merkx yaptığı konuşmada denizlerdeki atıkların yüzde  80’inin karasal atıklardan oluştuğunu vurgulayarak, Avrupa’da başlayıp Türkiye ve tüm dünyaya yayılan Mutlu Balıklar projesi ile yüzey atıklarının temizlenmesi konusunda önemli bir adım atıldığını ve  hareketin bundan dört yıl önce başladığını belirtti. Merkx, sorunun  sadece bölgesel değil tüm dünyayı ilgilendirdiğini ve kamu ile özel  sektörün birlikte hareket ederek güçlerin birleştirmesi gerekliliğini  vurguladı. Bernard Merkx son olarak, 2013 yılında denizlerin temizliği  konusunda Birleşmiş Milletler önderliğinde “Akdeniz Eylem Planı”nı  imzaladıklarını ve bu doğrultuda planın eyleme dönüştürülmesi konusunda çalışmaların sürdüğünü sözlerine ekledi.

“Mutlu Balıklar” projesine verdikleri desteği belirten T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sebahattin Dökmeci ise “denizlerimizdeki 6,5 milyon ton atığın yüzde 80’inini karasal atıklar oluşturuyor. Kıyı temizliği, deniz çöpleri ile mücadelede halkın bilinçlendirilmesi ve kara atıklarından kurtulmak için “Deniz Çöpleri Stratejik Eylem Planı”nı hazırladık ve uygulamaya koyduk. İstanbul’da başladığımız uygulamaların önümüzdeki yıllarda tüm   kıyılarımızda devam etmesini planlıyoruz. Deniz temizliği konusunda Sivil Toplum Kuruluşları önemli adımlar atıyor, bu anlamda PAGEV-PAGÇEV’in hayata geçirdiği Mutlu Balıklar Projesi’nin halkın   bilinçlendirilmesinde etkili olacağına eminiz” dedi.

Beşiktaş  Belediye Başkanı Av. Murat Hazinedar konuşmasında “Gelişen sanayi,  artan nüfus gibi etkenlerle dünyamızdaki çevre kirliliği her geçen  artıyor. Denizlerimiz de bu kirlenmeden direkt olarak etkiliyor.  Özellikle kıyılardaki atıkların çevre boyutu çok önemli ancak görsel  kirliliği de göz ardı edemeyiz. Temizlik için kıyılarımızda çeşitli  etkinlikler yapılıyor. Bu anlamda PAGEV-PAGÇEV’in söz konusu projeyi  bizlerle birlikte uygulamaya sokmasında mutluluk duyuyoruz” dedi.


MUTLU BALIKLAR ETKİNLİĞİNE, ULUSAL MEDYA (GÖRSEL, YAZILI VE İNTERNET) YOĞUN BİR İLGİ GÖSTERDİ…!

NDE0NDQ4Mj-pagev-ile-bogazda-buyuk-temizlik-basliyor

Translate »