Home Haberler Türkiye İMSAD Başkan Vekili Oktay Alptekin, TİMFED Zirvesi’nde konuştu

Tesisat İnşaat Malzemecileri Federasyonu (TİMFED) tarafından düzenlenen TİMFED Zirvesi, 11 Kasım tarihinde İstanbul Grand Cevahir Otel’de gerçekleştirildi.

İnşaat Sektöründeki Riskler, Sorunlar ve Küresel Fırsatlar konulu toplantıda Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Oktay Alptekin de bir konuşma yaptı.

TİMFED Zirvesinde, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Nişantaşı Üniversitesi Rektörü ve Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin, TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Şahin, İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, İBB Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı, Türkiye İMSAD Başkan Vekili Oktay Alptekin, Sinpaş Holding Başkanı Avni Çelik ve TİMFED Başkanı Kemal Çelik konuşmacı olarak yer aldı.

Zirvede açılış konuşmaları çerçevesinde söz alan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı trgfM. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de en önemli noktalardan birinin inşaat sektörü olduğuna dikkati çekerek, 200 sektörün bu sektörden faydalandığını vurguladı. Hisarcıklıoğlu, Sanayi Bakanlığı verilerine göre Türkiye’deki tüm şirketlerin 2013 yılı net cirosunun 3,7 trilyon liraya çıktığını anımsatarak, şöyle devam etti: “2012’ye göre yüzde 15 artış var. Bu güzel, demek ki müteşebbisimiz çalışmış, emek vermiş, daha fazla mal ve hizmet satmış. Peki, eline ne geçmiş? 2013 yılında tüm şirketlerin toplam net karının 68 milyar lira düzeyinde gerçekleştiğini ve 2012’ye göre artış olmadığını belirterek, “Bilakis yüzde 30 azalmış. İşte; müteşebbisimizin sıkıntısının özeti burada yatıyor. Şirketlerin ciroları artıyor ancak yapılan cironun bereketi azalıyor. Peki inşaat sektöründe ne olmuş? 2013′te net ciro 2012’ye göre yüzde 22 artmış. Ama net kar yüzde 10 düşmüş. Buna bir de 10 puan enflasyonu ekleyin… Yani net karlılık 2012’ye göre inşaat sektöründe yüzde 20 gerilemiş. Satış karlılığı da yüzde 5,1’den yüzde 3,7’ye düşmüş. Demek ki, kamuoyunda konuşulduğu gibi inşaat sektöründe öyle büyük karlar yok.”

 

Türkiye İMSAD Başkan Vekili Oktay Alptekin sektör hakkında bilgi verdi

Zirvede açılış konuşmalarının ardından Nişantaşı Üniversitesi Rektörü ve Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin’in oturum başkanlığında TOKİ Başkan Yardımcısı Dr. Ahmet Şahin, İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, İBB Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı, Sinpaş Holding Başkanı Avni Çelik ve Türkiye İMSAD Başkan Vekili Oktay Alptekin konuşmacı olarak yer aldığı bir oturum düzenlendi.

Türkiye İMSAD Başkan Vekili Oktay Alptekin yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Türkiye üretim itibariyle çimento, seramik sağlık gereçleri, hazır beton ve doğaltaşta Avrupa’da birinci iken, gazbetonda dünyada ikinci, doğaltaşta dünyada üçüncü, hazır beton, çimento, seramik sağlık gereçlerinde ise dünyada dördüncü sırada yer alıyor.”

Alptekin, Türkiye inşaat sektörünün ekonomik görünümüne bakıldığı zaman toplam pazar büyüklüğünün 97.1 milyar dolar, iç pazar büyüklüğünün 71 milyar, toplam istihdam içinde payının ise yüzde 6.7 olduğunu ifade etti. İnşaat sektörünün Türkiye sanayisinin lokomotifi olduğunu vurgulayan Alptekin, 2013 büyüme yüzdesinin %7,1 olduğunu belirtti. İnşaat sektörünün ekonomik görüntüsünde 2013 yılında 1 milyon 781 bin kişinin istihdamı gerçekleşirken, dünya klasmanında ise Türkiye müteahhitleri 38 Türk firması ile 2. Sırada olduğunu sözlerine ekledi.

 

Translate »