Home Haberler Türkiye İMSAD’dan Uluslararası İki Dev İşbirliği  

Sürdürülebilir binalar inşa edilmesinin, kullanılan malzemenin sağlık ve çevresel performansına bağlı olduğunu belirten Türkiye İMSAD Başkanı Fethi Hinginar, “İşbirliği yaptığımız kuruluşlar UL Environment ve IBU, sürdürülebilir binalarda esas olan inşaat malzemeleri konusunda çalışan, dünyanın önde gelen belgelendirme kuruluşlarıdır. İnanıyoruz ki, bu işbirlikleri firmalarımıza rekabet üstünlüğü kazandıracak ve ülkemizin ihracattaki başarısını destekleyecektir” dedi.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), çevre sertifikasyonları konusunda dünyanın lider kuruluşları olan UL Verification Services Inc. ve IBU (Institut Bauen und Umwelt e.V.) ile iki ayrı stratejik işbirliği protokolü imzaladı. Bu işbirlikleri çerçevesinde Türkiye İMSAD, IBU ile “Çevresel Ürün Deklarasyonları (EPD)” konusunda, UL Environment ile de “Ürün Etiketleme ve Belgelendirme” konularında çalışmalar yapacak. İşbirliğinin ikinci adımında ise Türkiye İMSAD’ın, UL Environment ve IBU’nun Türkiye’de yetkili program operatörü olması hedefleniyor.

Çevresel Ürün Deklarasyonları alanında Avrupa’nın en önemli organizasyonu olan IBU, 2010 yılından bu yana Türkiye’de önde gelen EPD Belgelendirme Kurumu olarak hizmet veriyor. Ülkemizdeki ilk Çevresel Ürün Sertifikasyonu, IBU imzası taşıyor. Bugüne kadar Türkiye’de alınGorsel+2_IBU+Genel+Koordinatoru+Dr.+Burkhart+Lehmann+ve+Turkiye+IMSAD+Baskani+Fethi+Hinginaran Çevresel Ürün Sertifikaları’nın çoğunda da IBU amblemi yer alıyor. UL Environment ise, ‘Etiketleme ve Belgelendirme’ işlemlerinin yanı sıra; VOC İçerik ve Emisyon Testi, GreenGuard Sertifikası, Sağlık Ürün Deklarasyonu ile yerel malzeme ve geri dönüştürülmüş içerikleri gibi ‘Çevresel İddiaların Onaylanması’ konularında uluslararası alanda hizmet veriyor.

Fethi Hinginar: “Türkiye İMSAD sürdürülebilir üretime rehberlik ediyor.”

İnşaat malzemesi sanayinde sürdürülebilirliği, yaşam kalitesi olarak gördüklerini söyleyen Türkiye İMSAD Başkanı Fethi Hinginar, geçen yıl dünyada ilk defa sektörel bir sivil toplum kuruluşu olarak Küresel Raporlama Girişimi’nin (GRI), ‘G4 rehberi’ kapsamında ‘Sürdürülebilirlik Raporu’ hazırladıklarını belirtti. Hinginar, düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada, sektörün doğru gelişimi için çalışmalar yürüten Türkiye İMSAD olarak, alanlarında dünya lideri olan IBU ve UL Environment ile işbirliğine gitmekten ve böylece sürdürülebilir üretime rehberlik etmekten büyük memnuniyet duyduklarını belirtti.

Türkiye İMSAD’ın bu işbirliğiyle sektörü geleceğe taşıyacak önemli bir misyon daha üstlendiğini kaydeden Fethi Hinginar, “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de sürdürülebilir malzemelerin kullanımına ve belgelenmesine talep artmaktadır.  Sektörün çatı örgütü olarak, ülkemizde ihtiyacın karşılaması ve pazarın düzenlemesi için bu alanda da hizmet vermeyi görev biliyoruz” dedi. Hinginar, sözlerine şöyle devam etti:

“Çevre etiketleri ve beyanlarının amacı, insan sağlığını olumsuz etkilemeyen, aynı zamanda çevreye daha az zarar veren ürünlere arz ve talebi teşvik etmek ve bu yolla çevresel iyileşme sağlamaktır. Çünkü binaların sürdürülebilirliği bugün artık büyük ölçüde kullanılan malzemelerin çevresel ve sağlık performansına bağlıdır. İşbirliği yaptığımız kuruluşlar UL Environment ve IBU, konularında dünyanın önde gelen belgelendirme kuruluşlarıdır. İnanıyoruz ki, gerçekleştirdiğimiz bu işbirlikleri firmalarımıza rekabet üstünlüğü kazandıracak ve ülkemizin ihracattaki başarısını destekleyecektir.”

Ali Zain Assi: “Çevresel sertifika, ürünün şeffaflığı ve güvenilirliğini teyit eder.”

UL Verification Services Inc. İş Geliştirme Bölge Müdürü Ali Zain Assi de, törendeki konuşmasında, ürün güvenliğinin sadece kullanımdan doğacak tehlikeleri değil, ürünün yaşam döngüsü boyunca çevresel,  insan sağlığı ve sosyal refahına etkilerini de kapsadığını söyledi. 98 ülkede, 64 yetkili laboratuvar ile firmaların yeşil bina, yönetmelik ve tedarik politikalarına ilişkin gereksinimlerini karşıladıklarını belirten Ali Zain Assi, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Çeşitli yeşil yönetmelikler, standartlar ve satın alma politikalarıyla birlikte UL’nin uyum onayları, firmaların ürün görünürlüğünü geliştirmekte ve pazarda ürüne olan talebi artırmaktadır. UL Environment Çevresel Ürün Beyannamesi ve UL Environment Çevresel İddia Onayları, ürünün şeffaflığı ve güvenirliğini teyit etmektedir.”

Assi’nin verdiği bilgiye göre, UL’ın, yüzyıl süren güven mirası üzerine kurulan UL Environment; test, onaylama ve sertifikasyon hizmetleriyle, üreticilerin uluslararası pazara girmelerini sağlıyor. UL Environment tarafından geçerli kılınan ve/veya sertifikalandırılan ürünler, karar vericilerin çok sayıda yeşil bina, yönetmelik ve tedarik politikalarına ilişkin gereksinimleri karşılamalarına yardımcı oluyor. Bu programlar ise; LEED® (Yeşil Bina Sertifika Sistemi /Leadership in Energy and Environmental Design), GSA Advantage!®, Yüksek Performanslı Okullar İşbirlikçisi (CHPS), Uluslararası Yeşil İnşaat Kodu (IgCC) ve Avrupa Birliği standart kural ve yönergelerini içeriyor.

Dr. Burkhart Lehmann: “Çevresel açıdan şeffaflık pazarda ürüne değer kazandırıyor.”

IBU Genel Koordinatörü Dr. Burkhart Lehmann da konuşmasında, IBU’nun uluslararası standartlara dayanarak onay veren Almanya’daki tek organizasyon olduğunu söyledi. Çevresel Ürün Deklarasyonu (EPD) ile, ürün ve hizmetlerin çevresel performanslarının incelendiğini ve çevresel açıdan şeffaf üretim politikasının beyan edildiğini belirten Dr. Burkhart Lehmann, deklarasyonun, pazarlama açısından da ürün kalitesinin bir göstergesi olduğunu vurguladı. Dr. Lehmann, “EPD belgeleri; enerji ve kaynak verimliliği konusunda eko-tasarım yaklaşımlarının temelini oluşturmaktadır. Firmalar, bu beyanları ile çevreye duyarlılıklarını, kurumsal sorumlulukları olarak sunmaktadırlar” dedi.ii

Translate »