Home Haberler Türkiye’nin Enerji Açığını Rüzgâr Irmakları Kapatacak

Kendi enerjisini kendi üreten ülke olma yolunda Türkiye’nin rüzgâr potansiyeli, yenilenebilir enerji konusunda Türkiye’nin lider ülke konumuna gelebileceği sinyallerini veriyor.

Özellikle İzmir, sahip olduğu rüzgâr enerji potansiyeli ile turizmden sonra rüzgâr enerjisiyle de dünyanın ilgisini çeken bir bölge olarak ön plana çıkıyor. 80 ülkede 1500’ü aşkın kurum ve kuruluşun üye olduğu Global Rüzgâr Enerji Konseyi (Global Wind En1453976931_G__rsel_1ergy Council – GWEC) 2014 yılı raporunda Çanakkale, İzmir, Balıkesir ve Hatay bölgesinin “Rüzgâr Irmakları”nın potansiyelini vurguluyor.

Türkiye’nin enerji açığını bu ırmaklar kapatacak! Yenilenebilir enerji konusunda uzmanlar, büyük rüzgâr potansiyeline sahip bölgelerdeki rüzgâr eğilimini “Rüzgâr Irmakları” olarak tanımlıyor. İzmir ise Türkiye’nin verimliliği en yüksek “Rüzgâr Irmakları” ile uzmanların dikkatini çekiyor. Türkiye’de Çanakkale, İzmir, Balıkesir ve Hatay bölgesinde yoğunlaşan “Rüzgâr Irmakları” değerlendirildiğinde yerleşim bölgeleri de göz önüne alındığında İzmir büyük bir rüzgâr enerji üretim potansiyeli ile ön plana çıkıyor. Rüzgâr enerji santralleri kısa sürede inşa edilebilme ve yoğun “Rüzgâr Irmakları”nın olduğu bölgelerde kesintisiz, verimli ve temiz enerji üretebilme kapasiteleriyle tercih edilen en düşük yatırım maliyeti olan elektrik üretim tesisleri olarak dünyada birçok ülkede enerji üretiminin büyük kısmını sağlıyor. Uzmanlar, RES’lerin bu ırmaklar dışında başka bir yere kurulamayacağını vurguluyor.

“RÜZGÂR IRMAKLARI”NIN YERİ ÇOK ÖNEMLİ

Rüzgâr Enerji santrallerinin verimli çalışması için ise lokasyon büyük önem taşıyor. Avrupa’da İngiltere rüzgâr potansiyeli ve yatırımlarıyla dikkat çekerken 48 bin MW’lık potansiyele sahip Türkiye rüzgâr enerjisinden faydalanma anlamında sınıfta kalıyor. Uzmanlar İzmir gibi verimli “Rüzgâr Irmakları”nın geçtiği bir bölgede yapılan RES yatırımlarını yeterli bulmuyor. Vatandaşların ve yatırımcıların rüzgâr enerjisi konusunda bilgilendirilmesi ve devletin bu konuda yatırımcıları teşvik etmesi büyük önem taşıyor.

 

 

Translate »