Home Haberler Prefabrik Yapı A.Ş. Genel Müdürü İnş. Müh. Mustafa Tolunay

  • Mustafa Bey, prefabrik yapılarda Türkiye’de öncü bir kuruluşsunuz, bunu hepimiz biliyoruz. Şu anda bu konumunuzu hem devam ettirmek hem de pekiştirmek için ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Öncelikle Hekim holding firmalarında  hazır yapı grubu bünyesinde bulunan benzer işler yapan  3 ayrı firma var. Bunların alt markalarını da sayarsanız birbirleriyle  tatlı rekabet içinde olan 3 firma, 4 markamız  var. Bu hem kendi içimizde rekabette olmamızı hem de bu sayede kendimizi geliştirmemizi sağlıyor. Tabi bunlar sadece söylemde kalmaması lazım. Sürdürülebilir bir marka olmaya çalışıyoruz. Biz 1989 senesinde başlayan bu yolculuğumuzu çok daha uzun seneler sürdürebilmek için gerekli inovatif yatırımlar yapıyoruz, teknolojik yatırımlar yapıyoruz, teknolojiye kendi alanımızda yön vermeye çalışıyoruz. Örnek vermek gerekirse Türkiye’de ilk defa fibercement teknolojisini, kaynaksız yapı teknolojisini, çok katlı yapı teknolojisini getirdik, kendi yazılımlarımızı yapıyoruz ve kendi yazılımlarımız sayesinde ve kendi argemizin desteklediği hekim robotlarla çok katlı yapılar yapmaya çalışıyoruz. Bunu ülkemizde değil, yurt dışına da ihraç etme noktasındayız. Şu ana kadar sadece Prefabrik Yapı A.Ş. olarak 106 ülkeye ulaştık ihracatta. Hekim Holding olarak baktığımız zaman ise 120 ülkeyi geçtik.

  • Peki, bu yazılım konusu ilgimizi çekti. Yazılımlarınız daha çok üretim süreçlerini yönetmek adına mı? Yoksa üretimin içinde kullanılan robotları kontrol etmek adına mı? Ya da bu statik hesapların yapılması gibi mi?

Statik hesaplarda her ülkenin çeşitli kodları, standartları var. Türkiye’deki kodlar ayrı, EuroCode dediğimiz Avrupa normları ayrı, Amerikan normları ayrı. Bunların her biri için en gelişmiş uluslararası programları kullanıyoruz. Oradan aldığımız statik verileri kendi bünyemizde HekimYazılım’ın yaptığı yazılımlarla tamamen full otomatik robotlarımıza makinalarımıza aktarıyoruz ve tamamen Lego sistemi gibi hangi ürünün nereye gideceği üzerine birebir yazılıyor ve birleşimler tamamen cıvata teknolojisiyle yapılıyor. Akıllı vida dediğimiz sistemler kullanmıyoruz, çünkü her şey çok hassas. Ustaların yani inşaat işçilerinin inisiyatifine bırakmıyoruz.

  • Peki, prefabrik yapılarınızda şömine kullanılabiliyor mu?

Bizim ürettiğimiz prefabrik yapılarda tabi ki şömine kullanılabiliyor.  İç ve dış kaplamamız da ağırlıklı olarak kendi ürünümüz olan HekimBoard’u kullanıyoruz. HekimBoard’un en önemli özelliği hem dekoratif, uzun ömürlü olması hem de doğal levha olmasının yanı sıra A1 sınıfı yanmaz levha olmasıdır. Zaten binamızın içi dışı HekimBoard’la korunma altında. Bir de yalıtım olarak taş yünü kullandığımız zaman özel detaylarımızla şöminenizin etrafını, iç tarafta şömine, dış tarafta barbekü gibi baca sistemine kadar istenilen her şeyi sağlayabiliyoruz.

 

Translate »