Mes Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Mescigil ile Röportaj…
En İyi Sonuçlar İçin Sağlam ve Güvenilir Adımlarla İlerliyoruz
Ülkemizin inşaat ve tekstil sektöründe sürekli devam eden bir iş hacmi olduğundan dolayı, ürün çeşitlendirmesi yapmak üzere çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Olumsuz geri dönüşlerin olmaması ve müşteri memnuniyeti için, yaptığımız ürünlerin sonuçlarını düşünerek, teslimi en iyi şekilde yapmaya özen gösteriyoruz.
Öncelikle firmanızı ve kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
Banka müdürlüğü görevinden emekli olduktan sonra, 1989 yılında, Mes Reklam ve Danışmanlık adıyla kurduğumuz firma, 1993 yılında Ltd. Şti. olarak büyümeye devam etti.
2005 yılı dönemlerinde ise, reklamcılıktan plastik sektörüne geçiş yapan Mes Plastik, siding, PVC kapı ve pencere, Pervazı, PVC kapı lambrisi ve PVC tavan lambri üretimi yapmaktadır.
Ayrıca, köşe profili, fileli köşe, damlalıklı köşe, denizlik ve fuga gibi mantolamada kullanılan PVC ürünleri ve metalden olan alçı köşe imalatları yapmaktayız. Bununla birlikte, tekstil sektörünün gündemde olmasından dolayı, yassı tambur, yuvarlak rolik ve hulahop üretimini gerçekleştiriyoruz.
Son on yıldır hayatımızda olan sidingi hem görsellik, hem de ısı yalıtımı açısından yorumlar mısınız?
Mantolamaya göre, hem ısı yalıtımı açısından, hem de son derece dayanıklı ve uzun ömürlü olan siding, görsellik bakımından da çok tercih edilen bir üründür. Eskiye göre, son on yıldır bilinen ve daha çok tercih edilen bir uygulama olmuştur.
Mantolamanın çimento esaslı olmasından dolayı, yaklaşık olarak, binaya yüklediği m2 yük 12 kg ise, sidingin daha hafif yapıdan oluşmasıyla bu yük 4,5 kg oluyor.
Örneğin, mantolama uygulanan bir binada, sürekli olarak 120 kişi yükü bulunurken, siding uygulanan binada sürekli olarak 40 kişi yükü bulunmaktadır. Dolayısıyla, siding uygulanan binalar, daha az yük taşıdığı için daha geç yaşlanıyor.
Sidingin maliyeti ve uygulamadaki kolaylık/zorlukları anlatır mısınız?
Uygulamasında hiç bir zorluğu olmayan siding, uzun ömürlü ve ısı yalıtımı konusunda önemli bir yapıdır. Siding, bir dönem yoğun bir şekilde tercih edilirken, son dönemlerde ekonomik açıdan daha az maliyetli olan mantolama tercih ediliyor.
Ancak, bir binanın boya ömrü 5-7 yıl olmasıyla birlikte, binanın tekrar yenilenmesi için iskele kurulması gerekiyor. İskelenin binaya sabitlenme aşamasında da, eskiye göre binaya zarar artmakta ve ısı kayıplarının gerçekleşmesine neden olmaktadır.
Siding ise, uygulandıktan sonra, başka bir müdahale gerektirmeden en az 50 yıl dayanıklıdır.
Sidingin özellikle kullanılmasının uygun olduğu ve olmadığı yapı tiplerini ve sebeplerini açıklar mısınız?
Siding kullanımında, dikkat edilmesi gereken bina tipleri, yüksek katlı olanlardır. Yapılardaki kat sayısı arttıkça, rüzgârın ve hava şartlarının binaya etkisi de artıyor. Risk yaratmaması ve güvenilir olması açısından, en fazla 7 katlı binalarda uyguladığımız siding, genellikle villalarda tercih edildiği gibi, Kastamonu gibi ahşap ve küçük evlerin çok olduğu illerde, binaların dayanıklı olması açısından da çok tercih ediliyor.
Üretimini gerçekleştirdiğiniz diğer ürünlerden ve çalışmalardan bahseder misiniz?
Ülkemizin inşaat ve tekstil sektöründe sürekli devam eden bir iş hacmi olduğundan dolayı, ürün çeşitlendirmesi yapmak üzere çalışmalar gerçekleştirdik. 4 adet extrüder makinemiz bulunduğu gibi, PVC mantolama profilleri, siding, yuvarlak rolik, hulahop ve tekstil sektöründe gerekli olan yassı tambur üretimleri de gerçekleştiriyoruz.
Bunun dışında, Dilovası’nda bulunan 5000 m2 alan ve 1400 m2 büyüklüğündeki fabrikamızda çatı ile ilgili malzeme üretimi planlamaları da yapıyoruz. Bunun için ise, yurt dışından ortak arayışımız bulunmaktadır.
Son olarak, okuyucularımıza iletmek istediğiniz mesajlarınız nelerdir?
Attığımız sağlam ve güvenilir adımlarla birlikte, gerek ülkemizin devalüasyon yaşaması, gerekse 2008 yılında yaşanan krizlerin, bizlere olumsuz etkileri olmadı. Olumsuz geri dönüşlerin olmaması ve müşteri memnuniyeti için, yaptığımız ürünlerin sonuçlarını düşünerek, teslimi en iyi şekilde yapmaya özen gösteriyoruz.
Çıkan kanuna göre, eski binalar da dâhil olmak üzere, 2023 yılına kadar 1milyon ev yapılması beklenirken, bunun için gerekli olan siding, mantolama ve dış cephe materyalleri konusunda çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz.
Mes Plastic CEO Yasar Mescigil
In our interview with Mes Plastic CEO Yasar Mescigil, he indicated that they are working hard on increasing their production range. They are attentive to the delivery in order not to have any negative feedback and for the customer satisfaction.