Home Haberler Röportajlar Formet Çelik Kapı Grup Şirketleri Koordinatörü ve Dış Ticaret Yöneticisi İsmail Aktolga...

Kapıda Bir Dünya Markası Olma Yolunda İlerliyoruz!

“Formet’i diğer markalardan ayıran en önemli özellik, AR-GE’ye verdiği önemdir. Çalışmalarımız, Türk Patent Enstitüsü tarafından ödüllendirildi. Ayrıca Türkiye sektöründe de en çok patent ve faydalı model tasarımı alan firmayız.”


 Öncelikle firmanızı ve kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

Formet Çelik Kapı sektörde 20 yıllık deneyime sahip, sektörünün öncü ve köklü firmalarındandır. Formet’te Grup Şirketleri Koordinatörü ve Dış Ticaret Yöneticisi olarak görev yapmaktayım.

Kullanım amaçlarına göre geniş bir yelpazeye yayılan kapılardan, hangi tür kapıları üretiyor ya da satıyorsunuz? Bu bağlamda kapılarınızın özelliklerinden bahseder misiniz?

Çelik kapılar, iç kapılar ve yangın çıkış kapıları başlıca ürünlerimiz. Ürettiğimiz tüm ürünlerin benzerleri arasında en kalitelisi olması konusunda tüm gayretimizi gösteriyoruz. Bu konuda açıkçası başarılıyız da. Ürün kalitemizi uluslararası akredite laboratuvarlardan aldığımız sertifikalarla da belgeliyoruz. Örneğin çelik kapılar “güvenlik kapısı” olarak isimlendirilir, ürettiğiniz kapının ne derece güvenli olduğunun ölçüsü balyozla kapının denenmesiyle ölçülmez. Uluslararası olan, sertifikaları dünyaca kabul gören bağımsız bir laboratuvara ürünlerinizi verip test ettirirsiniz, geçer not alırsanız kapınız belgelendirilir. Örneğin bizim güvenlik sertifikamız bir alman laboratuvarından alınmıştır. Örneğin Yangın çıkış kapıları can güvenliği ile ilgili olan bir kapıdır. Birçok firma bu ürünü üretir, ama sertifika sorgulamak maalesef çoğu kişinin dikkatinde değildir. Biz bu konuda da iddialıyız, yangına dayanım konusunda 240 dakika uluslararası sertifikaya sahibiz.

AR-GE konusuna önem veren bir firmayız. Hem tasarım hem de işlevsellik konusunda sürekli en iyiyi yakalama çabasındayız. Kilit konusunda da birçok yeniliği yakından izlemekteyiz. Ürünlerimizde klasik kilitlerin yanı sıra, parmak izli sistemler, dijital kilitler, uzaktan kontrol edilen kapılar gibi birçok farklı sistemi de kullanmaktayız.

Eskiden iki ortamı birbirinden ayırmak için kullanılan kapı, şimdilerde ise evlerde en önemli aksesuar olarak yer almaktadır. Bu durumun ürünlerinize yansımasını ve çeşitliliğe etkisini anlatır mısınız?

Eskiden de kapıda estetik dikkat edilen bir unsurdu. Eski konaklara, yapılara bir bakın çok güzel örneklere rastlarsınız. Gerek ülkemiz de, gerek Avrupa kentlerinde hatta Kuzey Afrika kentlerinde eski yapılarda çok sanatsal özenle hazırlanmış kapılar görürsünüz. Kapı güvenliğinizi ev mahremiyetinizi sağlamanın yanı sıra, en önemli ev aksesuarıdır aynı zamanda. Ürünlerimiz arasında, çok çeşitli tasarımlar var, kabartmalı modeller, doğal kaplama modeller, ahşap kasa kaplamalar vs. her ülkenin kendine göre beğenileri bulunmakta. Örneğin, kabartmalı modelleri orta doğuda büyük beğeni alırken, aynı ürünü Avrupa’da satma şansınız olmamaktadır. Dolayısıyla, hitap ettiğiniz pazara göre, ürün geliştirmeniz gerekmekte.

Kapı bazen çok kolay açılmalı, bazen ise çok zor! Kapıların bizlere sağladığı güvenliği kendi ürünleriniz üzerinden anlatır mısınız?

Çok güzel bir ironi yapmışsınız. Evet, kapı hem kolay açılmalı hem de zor. Sahibi için kolay, kötü niyetliler için asla açılmamalı. Bizim en basit ürünümüz de dahi, 6 pinli 2 adet kilit kullanmaktayız. Daha üst ürün gruplarında parmak izli, uzaktan kumandalı, mobile telefon kumandalı birçok kilit sistemi bulunmakta.

 

Halk arasında bilinen “ağır olan kapı, kaliteli kapıdır” algısı doğru mudur? Değilse nedenlerinden bahseder misiniz?

Kapının ağır olması, onun kaliteli olduğunun bir göstergesi olamaz elbette. Bazı merdiven altı üreticilerin, bu yanlış algıdan yararlanarak, kapının içine ağırlık yapması için olmadık şeyleri doldurduğunu da gördük maalesef! Ağırlık, göreceli bir kavram kapı için, bazen alüminyum malzemeler kullanarak, kapıyı hafifletme çabamız olurken, bazı modellerin cam-çelik kombinasyonundan oluşması nedeniyle, oldukça ağır bir ürün elde ediyoruz. Bence, toplam kaliteye bakmak lazım üründe.

 

Sektördeki rakiplerinizi düşündüğünüzde, firmanızı diğer markalardan ayıran özellikleri nelerdir?

Formet’i diğer markalardan ayıran en önemli özellik, AR-GE’ ye verdiği önemdir. Gerçekten de, yeni ürün konusunda, durmaksızın çalışıyoruz. Bu çabalarımız, Türk Patent Enstitüsü tarafından ödüllendirildi. Türkiye’de, sektöründe en çok patent ve faydalı model tasarımı alan firmayız. Şu an da gururla söyleyebilirim ki, dünya normlarında kapı sunuyoruz Türk tüketicisine ve 50’yi aşkın ülkeye ihracat yaparak, gururla dalgalandırıyoruz bayrağımızı.

 

 

Son olarak, okuyucularımıza iletmek istediğiniz mesajlarınız nelerdir?

Formet olarak, kapıda bir dünya markası olma gayretimiz sürüyor. Ayrıca, yurt dışında oluşan distribütörlükler dışında, kendi şirketlerimizi de oluşturmaktayız. Şu anda, 4 kıtada Formet temsilciliklerimiz var. Markamızı ve ülkemiz sanayini, en iyi şekilde temsil etme gayretimiz artarak devam edecek…

FORMET

Translate »