Home Haberler Röportajlar Tüyap Proje Grup Başkanı Fatih Özmert İle Röportaj…

Fuarlardaki başarının neye bağlı olduğunu düşünüyorsunuz, dış ve iç faktörleri de göz önüne alarak açıklar mısınız?

Öncelikle tüm katılımcılarımıza teşekkür etmek istiyorum; sektörün büyüklüğüne yakışır, katılımcı ve ziyaretçisini çok memnun bırakan bir organizasyon oldu. Fuarlarımızı başarıya götüren pek çok etken var. Pencere, alüminyum, cam ve kapı sektörlerimiz yurt dışında rekabet edecek olgunluğa ulaşmış durumdalar. Üretim kapasitesi ve ürün kalitesi bakımından üst seviyelere ulaşmış yerli firmalarımız, dünyanın pek çok noktasından fuara ilgi gösterilmesinin en önemli nedeni. Bunun yanı sıra, firmalarımızın ürün çeşitliliği ve sundukları yenilikçi ürünlerin sayısının giderek artması, fuarlarımıza olan global ilgiyi her geçen yıl artırmakta. Bize düşen ise yerleşiminden, tanıtımına tüm yönleriyle kaliteli bir fuar organizasyonu yaparak bu gücü dünyaya daha iyi bir şekilde duyurmak. Geçtiğimiz 16 yıl içerisinde kendimizi geliştirerek ve hizmet kalitemizi yükselterek, bunu en iyi şekilde gerçekleştirmeye çalıştık. 2015 yılında fuarlarımızın ayrı ayrı ulaşmış olduğu büyüklük, bizi gururlandırıyor ve doğru yolda ilerlediğimizi gösteriyor.   

Düzenlenmiş olan fuarı, katılımcı ve ziyaretçi açısından değerlendirir misiniz?

Bu yıl fuarlarımıza toplam 30 ülkeden, 696 firma ve firma temsilciliği katılım gösterdi. Hem katılımcı sayısı, hem de sergileme alanı bakımından rekor büyüklüğe ulaşıldı. Ziyaretçi sayısı bakımından da fuarların tarihinde en üst seviyeye gelindi. 95 ülkeden toplam 56.526 profesyonel ziyaretçi fuarlarımıza ilgi gösterdi. Bu ziyaretçilerin 6046’sını yurt dışından gelen ziyaretçiler oluşturdu. Özellikle Rusya, Doğu Avrupa ve Kuzey Afrika ülkelerinden alıcılar fuara yoğun ilgi gösterdiler. Son yıllarda yurt dışı pazarlama faaliyetlerimize büyük önem veriyoruz. Alım heyeti programımızın kapsamını genişleterek, bu yıl 36 ülkeden profesyonel alıcıları, Reed Tüyap davetlisi olarak ağırladık. İran, Ortadoğu, Balkanlar, Kuzey Afrika, Rusya ve Batı-Orta Asya ülkelerinden önemli alıcıları katılımcı firmalarımızla buluşturduk. Fuarda ve fuar sonrasında hem katılımcılarımızdan, hem ziyaretçilerimizden aldığımız olumlu geri bildirimler, memnuniyet oranı yüksek bir fuar geçirdiğimizi gösteriyor.

Bu sene düzenlenen fuarı, geçmiş seneler ile kıyaslayarak, gelecekte sektörümüze nasıl katkı sunabileceğini açıklar mısınız?

Bildiğiniz gibi, bu yıl Alüminyum Özel Bölümü’nü 14 numaralı salonumuzda konumlandırdık. Yeni bir salon olmasına rağmen çalışmalarımız sonucunda, yoğun bir ziyaretçi trafiği gözlemlediğimiz Alüminyum Özel Bölümü, katılımcı ve ziyaretçisini son derece memnun etmeyi başardı.  İstanbul Cam fuarı kapsamında bu yıl Türkiye’de ilk defa GPD (Glass Performance Days) konferansı gerçekleşti. Dünyada cam sektörünü geliştirmeye yönelik konferanslar ve eğitimler düzenleyen GPD ve Cam İnovasyonları Enstitüsü tarafından organize edilen, Trakya Cam, Glaston, Eckersley O’Callaghan ve Reed Tüyap’ın sponsorluğunu üstlendiğiCam çözümlerinin enerji verimliliğini ve kalitesini arttırmak” konulu konferans cam ve yapı sektöründen yoğun ilgi gördü. 289 profesyonelin katıldığı GPD etkinliğinin gelecek fuarlarımızda da yer almasını sağlayarak, katılımcı ve ziyaretçilerimize sunduğumuz hizmetleri geliştirmeyi hedefliyoruz.

Tüyap’ın düzenlediği fuarlar, sektörümüzü dünyada da belli noktalara taşıyor. Bu konuda ne söylemek istersiniz ve bu katkının artırılması konusundaki çalışmalarınız nelerdir?

İstanbul Pencere fuarı, eşzamanlı düzenlenen İstanbul Cam ve Kapı fuarları ile birlikte dünyanın 2. büyük fuarı konumunda. 100’e yakın ülkeden ziyaretçi için bir çekim merkezi olmayı başaran fuarlarımızın bu konumunu korumak ve uluslararası yönlerini geliştirmek için gelecek planlarımızı yapıyoruz. Uluslararası katılımı büyütmek ve yabancı ziyaretçi sayısını arttırmak adına yurt dışı satış/ pazarlama çalışmalarımızı güçlendiriyoruz. Fuarlarımızın bölgesel gücünü, tüm dünyaya taşımak için marka konumlandırmamızı yeniden elden geçiriyoruz. Uluslararası fuarlarda göreceğiniz tüm yeni uygulamaları fuarlarımızda da hayata geçireceğiz. Fuar web sitelerimiz, 2016 yılında katılımcı ve ziyaretçilerimiz için bütün bir yıl iletişim kurabilecekleri birer platform haline getiriliyor. Fuar süresince ziyaretçi ve katılımcımızın buluşmasını kolaylaştıracak mobil uygulama ve B2B eşleştirme programlarını kullanıma açacağız.    

 

Bu vesileyle, Reed ile yapmış olduğunuz işbirliğinin ayrıntılarını, okuyucularımız da öğrenmek ister. Bu konuda neler söyleyebilirsiniz?

2012 yılında başlayan Reed Tüyap ortaklığı, 2015 yılında ikinci evresine geçerek, İstanbul Pencere, İstanbul Cam ve İstanbul Kapı fuarlarını da bünyesine kattı. Reed Exhibitions, 43 ülkede düzenlediği 500’ün üzerinde fuarla dünyada fuarcılık sektörünün lideri. Tüyap da 35 yıllık tecrübesi ile Türkiye ve Avrasya bölgesinde sektörün öncüsü konumunda. Reed’in 41 ülkedeki ofisleri ile oluşturduğu global bağlantıları ve Tüyap’ın bölgedeki tecrübesinin birleşimi, fuarlarımızın gelecek yıllarda uluslararası yönü daha da güçlü ticaret platformları haline gelmelerine imkân sağlayacak. Ayrıca 2016 yılından itibaren yeni uygulamalarla katılımcı ve ziyaretçilerimizin daha zengin ve nitelikli bir fuar deneyimi yaşamalarını sağlamak adına çalışmalarımız olacak.

Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz ve iletmek istediğiniz mesajlarınız var mı?

Bir kez daha fuar katılımcılarımıza değerli sektör derneklerimize ve fuara ilgi gösteren ziyaretçilerimize fuarlarımıza verdikleri destekten ötürü teşekkür etmek istiyorum. Hep birlikte başarılı bir fuar geçirdik. Gelecek yıl katılımcı ve ziyaretçilerimize daha verimli ve kazançlı bir fuar yaşatmak için şimdiden çalışmalara başladık. 9 – 12 Mart 2016 tarihlerinde gerçekleşecek fuarlarımızda görüşmek dileğiyle.

 

Tuyap Project Group Head Fatih Ozmert

In our interview with Tuyap Project Group Head Fatih Ozmert, he indicated that this year 30 countries, 696 companies and representatives attended to the fair. He also stated that they have future plans to improve their window, glass and door fairs.

 

TUYAP-LOGO

Translate »