Home Haberler Röportajlar Asaş Alüminyum Satış Koordinasyon & Destek Direktörü M. Vedat Sancaktar

Öncelikle firmanızı ve kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

ASAŞ; 1992 yılında Gebze’de kuruldu. Şuan Akyazı, Sakarya bölgesinde toplam 616.000 m²’lik son teknoloji ile donatılmış 5 üretim tesisimiz ve 2000’den fazla çalışanımızla 80’den fazla ülkeye hizmet veriyoruz. 2015 yılında; Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralaması olan İSO 500’de 91. Sırada yer alan firmamız kısa zamanda yarattığı bu başarıyla Türkiye’nin en hızlı büyüme trendine sahip olan az sayıdaki sanayi kuruluşlarından biri olmanın gururunu yaşıyor. ASAŞ ayrıca; İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) tarafından düzenlenen 2015 yılında en fazla ihracat yapan firmalara verilen, İhracatın Metalik Yıldızları Ödül Töreni’nde “Alüminyum Çubuk ve Profiller” kategorisinde birincilik, “Alüminyum Sac & Levha ve Folyo” kategorisinde ikincilik ödülünü aldı.

Hedefimiz teknolojiyi takip ederek her zaman en iyisini müşterilerimize sunmak olduğundan Türkiye’de sektöründe en geniş,  en uzun, en ağır alüminyum profil ve en geniş yassı mamul üretimini gerçekleştirerek müşterilerimizin önündeki üretim kısıtlarını azaltmaya çalışıyoruz. Ayrıca sektörde hammaddeden mamule kadar ihtiyaç duyulan tüm proseslerin aynı yerleşkedeki entegre tesislerimizde yapılması kalitenin sürekliliğinin sağlanması ve maliyetlerin kontrolü açısından büyük avantajlar sağlıyor. Akyazı, Sakarya yerleşkesinde bulunan 5 üretim tesisimiz ve faaliyet alanları şu şekilde:

Alüminyum Extrüzyon Profil

Al. Billet Üretimi: 75.000 ton/yıl

Extrüzyon imalat: 70.000 ton/yıl

Eloksal İmalat:  37.500 ton/yıl

Toz Boya İmalat: 18.000 ton/yıl

Kompozit Panel: 7.5000.000 m²/yıl

 

Alüminyum Yassı Mamüller

Döküm: 65.000 ton/yıl

Hadde:  140.000 ton/yıl

Folyo: 50.000 ton/yıl

Boyalı Levha: 45.000 ton/yıl

 

PVC Profil İmalatı: 35.000 ton /yıl

Lamel Panjur İmalatı: 30.000.000 metretül/yıl

 

Hammaddenin eriyik metal ile başlayan yolculuğu,  son kullanıcının direk temas ettiği nihai ürün olarak üretim tesislerimizde son halini almakta ve sektöründe öncü markalarımız altında pazara sunulmaktadır. ASAŞPEN (PVC kapı ve pencere sistemleri), NATURALBOND (alüminyum kompozit panel), ALUDES (alüminyum bayrak ve aydınlatma direkleri), RESCARA (alüminyum kapı, pencere ve giydirme cephe sistemleri), NATUROLL (panjur sistemleri, garaj kapıları ve motor kontrol sistemleri) markaları altında ASAŞ’ın inşaat sektörüne yönelik geniş bir ürün yelpazesi bulunmaktadır.

ASAŞ; kurulduğundan bu yana gösterdiği istikrarlı yükselme grafiğinin, artan rekabet koşulları içinde sürdürülebilirliğini teminat altına almak amacıyla, yapmakta olduğu AR-GE ve ÜR-GE faaliyetlerini 2015 yılında tek bir çatı altında birleştirdi. Bu kapsamda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na yaptığı başvuru sürecini başarılı bir şekilde tamamlayarak sektöründe ilk ve tek olan Ar-Ge Merkezini devreye aldı. Amacımız sunduğumuz ürünler ve hizmetlerle bulunduğumuz her sektörde çözüm üreterek ülkemize değer katmak, daha verimli iş akışları ve proseslerle maliyetleri kontrol altında tutmaktır.

2015 yılında firmamız, sanata verdiği desteği geliştirerek bir çatı altında toplamak ve bu yönde hem toplumun hem de çalışanlarımızın sanatla olan etkileşimini arttırmak amacıyla ASAŞSANAT’ı kurdu. ASAŞSANAT çatısı altında; sanatçıları, akademisyenleri, öğrencileri bir araya getirmeyi ve karşılıklı sinerjiyle öğrenme, tasarlama ve üretim süreçlerini desteklemeyi amaçlıyoruz. Proje aşamasında olan 1200m²lik alana kurulacak olan sanat atölyesinin yapımı tamamlandıktan sonra çalışanlarımızın eşleri ve çocukları için de kurslar ve seminerler organize ederek, sanatın toplumlarda yarattığı değişimi, farklı bakış açıları kazanma yetisini içerde de tetiklemeyi hedefliyoruz.

1966 yılında Tarsus’ta doğdum. İlk ve orta öğretimimi Tarsus’ta tamamladıktan sonra Üniversiteyi 1983-1987 döneminde, İ.T.Ü. Metalurji Mühendisliği Fakültesi’nde tamamladım. Alüminyum ile ilk tanışmam ise bitirme tezi olarak alüminyum “Süper Mukavemetli Alaşımlar” konusunu almam ile başladı.

İş Hayatıma 1990 yılında Feniş Alüminyum’da başladım.  1990 – 2001 yılları arasında 11 yıl sırasıyla; üretim planlama, kalıphane, ekstrüzyon üretim, eloksal-tozboya bölümleri olmak üzere tüm proseslerde yöneticilik yaptıktan sonra 1998 yılında önce İşletmeler Müdürü, son olarak da Fabrika Müdürü olarak görev yaptım.

2001 yılında ASAŞ’ta Fabrika Müdürü olarak göreve başladım. 11 yıl boyunca bu görevi icra ettikten sonra 2012 yılında ASAŞ merkez ofiste Grup Koordinasyon Direktörü olarak başladım ve görevime halen devam etmekteyim.

Ayrıca İstanbul Sanayi Odası Alüminyum Sektörü bilirkişisi, Alüminyum Yüzey işlemler ( AYİD ) Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği ve Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği Genel Kurul Üyeliği faaliyetlerde görev alıyorum.

 

Sizce, ülkemizin dünya fuarcılığındaki yerini nasıl tanımlarsınız? Fuarcılığımızı daha ileri taşımak için neler yapılabilir?

Sektörümüzde bundan 8-10 yıl önce fuarlara bir maliyet kalemi olarak bakılırken şimdi fuarların bir iletişim aracı olarak algılandıklarını görüyoruz. Günümüzde fuarlar; sadece ürün sergileme misyonunun ötesine geçerek, farklı kültürlerin bir araya geldiği ortak bir platform olarak işbirliklerinin sağlanması, hem firmaların kendi tanıtımını hem de ülkesinin tanıtımını yapma amacına hizmet etmektedir.

Teknolojinin gelişmesi ve iletişim araçlarının çeşitlenip yaygınlaşması dolayısıyla dünyanın küçüldüğünü ve sınırların nerdeyse ortadan kalktığını söyleyebiliriz. Bu gelişim günlük hayatta olduğu kadar iş hayatında da ciddi değişimleri beraberinde getirdi. Artık firmalar internet üzerinden kolayca tedarikçi bulabilmekte, e-posta yoluyla hızlıca iletişime geçerek bilgi alışverişini sağlayabilmektedir. Bu olumlu gelişimin fuarların etkinliğini azalttığı bir gerçek. Bu kapsamda fuar organizatörlerinin nitelikli alıcıları fuara çekmek için yeni yaklaşımlar geliştirmesi gerektiğini düşünüyoruz.  Yapılması gerekenlerin tespitinde hedef kitle ile odaklı görüşmeler yapılarak alıcıların fuardan beklentilerinin analiz edilmesi büyük önem taşıyacaktır.

 

  1. Turkey build Yapı Fuarı ’nın geçmişten günümüze gelişimini ve sektöre etkisini nasıl değerlendirmektesiniz
  1. Yapı Fuarı’nda yıllar bazında olumlu gelişmeler görülmesine rağmen halen gelişmeye açık alanlar olduğunu görüyoruz. Fuar algısının rakip ürünlerini incelemek, esinlenmek ve getirdiği yenilikleri gözlemlemenin bir adım ötesine geçmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu amaçla fuar organizasyonu esnasında aynı sektörde faaliyet gösteren firmalar arasında iş birliklerinin artmasına yönelik etkinlikler organize edilebilir. Karşılıklı iş birliği ve sinerjiyle yurtdışında daha güçlü sanayiciler veya girişimciler olarak firmalarımızın dolayısıyla da ülkemizin ön plana çıkması açısından iletişim platformlarının oluşturulmasının önemli olduğunu düşünüyoruz.

 Firmanızın, sürdürülebilirlik konusundaki çalışmaları nelerdir?

Firmamızın ana üretim kolunu oluşturan alüminyum doğası gereği %100 geri dönüşümlü bir malzeme olduğundan doğaya zarar vermemekte, kalitesinden hiçbir ödün vermeden ergitilerek tekrar tekrar kullanılabilmektedir. Alüminyumun geri kazanımıyla; enerji tüketiminde azalma % 95, hava kirliliğinde azalma % 90, su kirliliğinde azalma % 97, baca gazı kirletici emisyonunda azalma % 99 olduğu belirtilmektedir. Entegre tesis olmanın avantajıyla ASAŞ, döküm hatları sayesinde hem kendi bünyesinde oluşan, hem de artık kullanılamayacak durumdaki alüminyumları dünya çevre standartlarına uygun olarak ergiterek tekrar sanayiye kazandırmaktadır.

 

ASAŞ olarak gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için kaynakların doğru kullanımının önemini iyi biliyor ve bu yönde firma içinde sürekli projeler gerçekleştiriyoruz.  Bu kapsamda, geçtiğimiz Nisan ayında Bilim ve Sanayi Bakanlığı tarafından düzenlenen “Verimlilik Proje Ödülleri” kapsamında “Büyük Ölçekli İşletmelerde Sürdürülebilir Üretim” kategorisinde “Dökümhanede Enerji Tasarrufu” konulu projemizle üçüncülük ödülü aldık. ASAŞ’ın ödüle konu hayata geçirmiş olduğu çevreye duyarlı projesi, aynı işin daha az enerji tüketilerek yapılmasını sağlayarak karbon salınımını azaltıyor. Proje sonucunda bir yılda 72.268kwh daha az elektrik enerjisi kullanılarak enerjide dışa bağımlı olan ülkemizin kaynaklarının doğru bir şekilde kullanılmasına katkı sağlanıyor.  72.268kwh elektrik enerjisiyle 286 hanenin 1 aylık elektrik ihtiyacı karşılanabiliyor.

 

Yurt içi ve yurt dışı yaptığınız tanıtımlarda fuarların ağırlığı nedir? Ne gibi sonuçlar sağlamaktadır?

Yıl içinde bünyemizdeki farklı iş kollarının hitap ettiği sektörlere bağlı olarak yurt içinde ortalama 3 fuar organizasyonuna katılırken, yurt dışında katıldığımız fuarların sayısı 4-5 civarındadır. Fuarlarda amacımız yeni ürünlerimizi müşterilerimizle buluşturmak, farklı yenilikçi yaklaşımlarla marka bilinirliğimizi üst seviyelere taşımak ve firmamızdaki gelişmelerden gelen ziyaretçileri haberdar etmektir. Bu kapsamda geçen yıl organize edilen Aluexpo fuarında ASAŞSANAT oluşumumuzu hem müşterilerimize hem de sektördeki diğer paydaşlarımıza tanıtmış olduk. Alüminyumdan sanat eserlerine geniş yer verdiğimiz fuar standımız tüm ziyaretçilerden tam not aldı. Fuar süresince bizi en çok mutlu eden hem sektördeki firmalar hem de ziyaretçiler tarafından “ASAŞ yine öncü olduğunu gösterdi” söylemi oldu. Hedefimiz bundan sonrasında da şirketimizin gösterdiği sürekli yükselen başarı grafiğini destekleyecek şekilde fuarlarda yer alarak, yenilikleri paylaşmak olacaktır.

Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz ve iletmek istediğiniz mesajlarınız var mı?

Öncelikle sizlerin vasıtasıyla sektör ile ilgilenen kesime hitap edebilmek bizler için önem arz etmektedir. Alüminyumun dünyadaki toplam kullanım miktarı 50 milyon tondur. Tüketim dağılımına bakıldığında gelişmiş olan ülkelerdeki kişi başına kullanım miktarı 35 – 40 kg gibi yüksek bir değerde seyrederken; ülkelerin ekonomik gelir seviyesindeki düşüşle doğru orantılı olarak kullanım miktarlarının da azaldığı görülmektedir. 2015 yılında 4 milyar dolarlık hacmi olan Alüminyum Sektörü, Türkiye’de son 10 yıllık gelişme ile 13-14 kg/kişi seviyesine ulaşmıştır. Ancak beklenti önümüzdeki 15 yıl içerisinde Türkiye’nin bu sektörde Çin’den sonra en çok büyüyen ülke olmasıdır.  % 195 büyümenin gerçekleşeceği öngörülen ülkemizde bu konuya daha fazla değer verilmesi gerekmektedir.

Sektörümüzde gayri maddi varlığımız olan insan faktörüne daha fazla eğitim desteği verilmeli ve bu sektörde ASAŞ’ın önderliğini yapmış olduğu üniversite ve sanayi işbirliğinin arttırılarak sürdürülebilir kalite, verimlilik, üretkenlik kavramlarının ön plana alınması sağlanmalıdır.

Translate »